eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lassan elfogy a német hadsereg

Folyamatosan csökken a német hadsereg létszáma, főképpen az afganisztáni misszió miatt, ugyanis már 28 német katona halt meg a közép-ázsiai országban. Az önkéntesekből álló német katonaság létszámának tartós csökkenése már a kancellárnak is fejtörést okoz.

Lapjelentések szerint idén több mint 50 százalékkal kevesebben jelentkeztek a haderegbe azzal a szándékkal, hogy idővel tiszthelyettesként fussanak be karriert, de legalább 10 százalékkal csökkent a katonatiszti hivatást választó fiatalok száma is. Ezáltal egyre csökken a kizárólag önkéntesekből verbuválódó német hadsereg személyi állománya.

A magyarázat az afganisztáni békefenntartásban rejlik, ugyanis a közelmúltban egyre sűrűsődtek a nyugati békefenntartó erőkkel szemben elkövetett merényletek. Míg korábban az Afganisztán északi térségébe vezényelt német alakulatokat nem érte emberveszteség, az elmúlt hónapokban immár 28 német katona halt meg a szélsőséges erők rajtaütéseiben.

Elemzők ezt azzal hozzák összefüggésbe, hogy Berlinben a törvényhozás az ősszel dönt az afganisztáni mandátum meghosszabbításáról, és a sorozatos merényletekkel olyan hangulatot akarnak kelteni, ami kikényszeríti a német egységek hazarendelését. Noha ez a jelenlegi politikai helyzetben aligha képzelhető el, a kormánynak egyre nagyobb gondot okoz a haderő létszámának vészes megfogyatkozása.

Az Afganisztánba küldött katonák zsoldjuk mellett napi 92 euró adómentes veszélyességi pótlékban is részesülnek - de az anyagi csábítás már nem jelent elegendő vonzerőt.

Emellett problémát okoz a harci gépek működtetése is, mert a légierőből is egyre többen válnak ki, és helyezkednek el pilótaként a polgári légiforgalomban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×