eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Harminc óránként új dollármilliárdos születik

A koronavírus-járvány kezdete óta 2668 új dollármilliárdosa lett a világnak az Oxfam elemzése szerint, mely a Forbes adataira alapozva vizsgálja az elmúlt két év egyenlőtlenségeit.

42 százalékkal nőtt a világ dollármilliárdosainak vagyona a koronavírus-járvány kitörése óta - derül ki a davosi Világgazdasági Fórum kezdetére időzített elemzésből: ez 3,8 billió dollárt, azaz több mint 1373 billió forintot jelent. Ennek nagy része a tőzsdepiaci nyereségekből származó vagyonnövekedés, melyet segített az is, hogy a kormányok tőkeinjekciókkal igyekeztek enyhíteni a járvány gazdasági hatásait.

A vagyonnövekmény java a pandémia első évében jelent meg a milliárdosok számláin, ezt követően megállt gazdagodásuk, vagyonuk pedig nagyjából stagnál azóta Max Lawson, az Oxfam egyenlőtlenségi politikáért felelős vezetője szerint.

Sokan mélyszegénységbe csúsztak eközben

Mindezzel párhuzamosan, szintén a koronavírus miatt

263 millió ember csúszott extrém szegénységbe

a növekvő egyenlőtlenségek és élelmiszerárak következményeként - írja a CNN.

"Soha nem láttam még ilyen drámai növekedést a szegénységben és a gazdagságban ugyanabban a történelmi pillanatban" - mondta Lawson.

Egyes szektorokban gombamód szaporodnak a gazdagok

Az Oxfam szerint világszerte sokakat érintenek jelenleg az emelkedő élelmiszer- és energiaárak, miközben az érintett üzletágak és vezetőik profitálnak a krízisből. Az élelmiszer- és agrárgazdasági szektor milliárdosainak teljes vagyona - az inflációval kiigazítva - 382 milliárd dollárral, 45 százalékkal nőtt az elmúlt két évben. 2020 óta mintegy 62 élelmiszeripari milliárdos termett. Az energiaszektorban dolgozó társaik nettó vagyona 2020 óta 53 milliárd dollárral, azaz 24 százalékkal ugrott meg, szintén kiigazítva.

Negyven új milliárdos született a koronavírus idejében a gyógyszeriparban, és a techszektor is számos igazán gazdag emberrel gazdagodott.

A világ tíz legtehetősebb embere közül hét ebben a szektorban tevékeny, köztük Elon Musk, Bill Gates és Jeff Bezos is. Ők az elmúlt két évben 436-934 milliárd dollárra növelték vagyonukat az inflációval kiigazítva.

Vagyonadó, különadó mint megoldás?

Az Oxfam azt javasolja a kormányoknak, hogy adóztassák meg a gazdagokat és a vállalatokat:

a vállalati többletnyereségre ideiglenes, 90 százalékos adót

vetnének ki, a milliárdosok vagyonára kivetett egyszeri adót szorgalmaznak, illetve állandó vagyonadót vetne ki a szupergazdagokra. Az 5 millió dollárnál nagyobb vagyonra 2 százalékos adót javasol, amely 1 milliárd dollár feletti nettó vagyon esetén 5 százalékra emelkedne. Ez világszerte 2,5 billió dollár bevételt hozhatna. Eddig ezeket a javaslatokat sehol nem fogadták meg.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×