eur:
389.44
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sajátrészvény-vásárlásra fordítaná a nyereséget az OTP

Ma tartja éves közgyűlését az OTP. Az eddigi gyakorlatól eltérően a menedzsment nem javasol osztalékfizetést, mivel azt a tőkét sajátrészvény-vásárlásra akarja fordítani.

Az OTP közgyűlése elé terjesztett egyik sarkallatos javaslat a társaság alapszabályának megváltoztatása.

Eszerint megszigorítják a szavazati jogok gyakorlását; az új rendelkezés előírja majd, hogy a részvényesnek kötelező bejelenteni, ha ő maga, közvetlenül vagy közvetve, illetve a vele egy részvényesi csoporthoz tartozó részvényesekkel a társaság által kibocsátott, a közgyűlésen szavazásra jogosító részvényekhez fűződő szavazati jogok legalább 2 százalékával rendelkezik.

Ha ezt nem teszi meg, úgy felfüggesztik szavazati jogát, és csak ezen kötelezettség teljesítése után gyakorolhatja azt újra.

Más módosítás szerint az igazgatóság saját hatáskörben dönthet majd a nyilvános ajánlattételi aljárás megzavarásáról, illetve a saját részvényre kapott nyilvános vételi ajánlat elfogadásáról.

Nem javasolnak osztalék fizetést

Az igazgatóság az átalános gyakorlattól eltérően nem javasol osztalékot a mostani közgyűlésen, a társaság ezt a pénzt inkább sajátrészvények-vásárlására fordította.

Eddig csak egyszer fordult elő, hogy nem fizetett osztalékot az OTP, akkor, amikor a bolgár leányvállalatot, a DSK-t megvásárolta.

A közgyűlésen a részvényesek meghallgathatják majd az éves beszámolót, és emellett dönthetnek személyi kérdésekben is.

Változik az ösztönzési rendszer

Változni fog a menedzsment ösztönzési rendszer is. Mint ismeretes a 2006 és 2010 közötti időszakra érvényben van egy opciós program, amely bizonyos paraméterek mellett kedvezményes részvényvásárlásra jogosít.

Ezenfelül beszámolnak az OTP Garancia eladásáról és az igazgatóságot felhatalmazhatják sajátrészvények-vásárlására.

Szó lesz a 2008-as tervekről. Az előterjesztés szerint a bankcsoport célja 2008-ban konszolidált adózott eredményének 10 százalék feletti növelése. Magyarországon a hitelállomány 5 százalék, a betétállomány 2-3 százalék körüli bővülésével számol a terv, az adózott eredmény stagnálása mellett.

Bulgáriában az adózott eredmény növekedése 2008-ban a 2007-es 21 százalékos ütemtől csak enyhén maradhat le, Oroszországban, 2008-ban 50 százalék körüli adózott eredménynövekedést vár az Investsberbank. Ukrajnában, az adózott eredmény növekedése 30 százalék felett alakulhat. Összeségében a menedzsment legalább 10 százalékos profitbővülést vár 2008-ban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×