eur:
396.07
usd:
354.72
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Zsidai Zoltán Roy: egyéves moratórium után kellene csak dönteni a rövid távú lakáskiadás új szabályairól

A Magyar Éttermi Szövetség elnöke szerint nem lehet a rövid távú lakáskiadásokat, vagyis a turizmus egyik szegmensét egyik napról a másikra megszüntetni, mert annak nemcsak az egész szektor, hanem az egész ország is kárát látná.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Terézvárosban szeptember 15-én éjfélkor zárult le a két hétig tartó ügydöntő népszavazás a rövid távú lakáskiadás betiltásával kapcsolatban. A voksolásra jogosultak 20 százaléka fejezte ki a véleményét, és a szavazás résztvevőinek 54 százaléka voksolt úgy, hogy 2026. január 1-jével tiltsák ki a VI. kerületből az Airbnb-t.

Az ügyben érintettnek érzi magát a Magyar Éttermi Szövetség, amely javaslatokat is tett az ügy rendezése érdekében. Zsidai Zoltán Roy, a szervezet elnöke az InfoRádióban kifejtette, két okból is kulcsfontosságúnak tartja a rövid távú lakáskiadás kérdését. Az egyik, hogy a turizmus a magyar GDP 12-14 százalékát jelenti, és ennek a felét Budapest adja, azaz meglehetősen nagy a jelentősége ahhoz, hogy megfelelő átgondoltsággal és megfontoltsággal kezeljék a szabályozását. A másik, hogy a turizmushoz elengedhetetlen a szálláshely, és olyan sajátosan alakult Budapesten a piac, hogy idén a szálláshelykínálatnak csaknem a 60 százalékát rövid távú lakáskiadásból fedezi a város.

"Ez a kérdés túlságosan jelentős ahhoz, hogy háromezer ember szavazata alapján, mindenféle szakmai megfontolásokat nélkülözve betiltsák egy kerületben ezeket a lakásokat, ez sajnos túlságosan intenzív beavatkozás, és nagyon rossz precedens a teljes turizmus egésze szempontjából" – érvelt a gasztronómiai szakember, és azzal érvelt, hogy Terézvárosban kevesen vettek részt a referendumon, így a helyi lakosság 90 százaléka nem akarta korlátozni a rövid távú lakáskiadást, így a döntés legitimációja nagyon alacsony lenne.

Ezért a Magyar Éttermi Szövetség azt javasolja, hogy a kormány szánjon egy évet a kérdés szakszerű szabályozására.

Ezen időszak alatt egy szakmai csapat végezzen piaci felmérést, tanulmányozza a nemzetközi tapasztalatokat és legjobb gyakorlatokat, valamint egyeztessen a szakmai szervezetekkel. Ezen alapulva olyan szabályozást kell kidolgozni, amely iránymutató lehet európai szinten is.

Az elnök hangsúlyozta, hogy szükség van a szabályozásra, mert elharapódzott a rövidtávú lakáskiadás, eredetileg ez egy kiegészítő szolgáltatás lenne, de már nagyon nagyra nőtt a fővárosban, csak az elmúlt egy évben csaknem 50 százalékkal nőtt a kiadott lakások száma. A szövetség szerint az egyéves moratórium alatt kialakított új szabályozásbak több szempontnak is meg kell felelnie. Így a szabályozásnak elsősorban Budapest belső kerületeire kell fókuszálnia, leginkább Pest belső kerületeire, illetve különösen a világörökségi területekre, de nem szükséges országos hatályú szabályozást bevezetni.

Nagyon fontosnak tartják az egyenlő versenyfeltételeket, ezért a szabályozásnak biztosítania kell az egységes közteherviselést és a versenysemlegességet. "Jelen pillanatban előfordulhat az, hogy két apartman úgy versenyez egymás mellett a piacon egy épületben, hogy az egyiket cégszerűen kiadják, és egy szállodákkal megegyező adózásnak kell megfelelni, a másik lakást pedig egy évi 36 ezer forintos adó terheli" – mondta példaként Zsidai Zoltán Roy, és hozzátette, attól is tartanak, hogy a tiltás esetén ismét virágzásnak indul a feketepiac, amelyből végképp nem érkezik adóbevétel. Az új szabályozásban lényeges elemnek kellene lennie a hatékony ellenőrzésnek, mert ez jelenleg is kerületenként igencsak eltérő minőségű.

Kiemelt szempontként említette az elnök, hogy kevés a megfizethető szállás Magyarországon, ezért ezeket az ingatlanokat nem szabad az illegalitásba küldeni, mert szerinte téves az az elképzelés, hogy ezek a lakások visszakerülnének a hosszú távú kiadási piacra, ez a lépés szerinte nem oldaná meg a fővárosi lakhatási problémákat. Azoknak a befektetőknek viszont, akik beruháztak ezekbe a lakásokba, a tilalom összedöntené az üzleti terveit.

Az Airbnb-tilalom Zsidai Zoltán Roy szerint érzékenyen érintené a budapesti reggeliző helyek, éttermek, élelmiszerüzletek forgalmát, hiszen egy komplett szegmenst vennének ki ezzel a lépéssel a budapesti turizmusból. Ráadásul Budapesten nincs elegendő szállodai kapacitás, így a mostani vendégmennyiséget sem lehet kiszolgálni, pedig a főváros még – például Prágához viszonyítva – elbírna másfélszer több külföldi turistát is.

"Budapesten az ideérkezők számát bőven lehetne növelni anélkül, hogy élhetetlenné válna a város" – jelentette ki a szövetség elnöke, és hozzátette, a vendégek különböző szintet képviselnek, és a rövid távú lakáskiadás tiltásával egy fontos szegmens esne ki és választana más úti célt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×