INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

napenergia

szélerőmű

alternatív energia

Fordulat jöhet a hazai energiatermelésben

Fordulat jöhet a hazai energiatermelésben

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A magyarországi nap- és szélerőművi kapacitások fejlesztéséről beszélt a technológiai és ipari miniszter abban az interjúban, amit a törökországi látogatása végén adott. Palkovics László szerint a naperőművi kapacitások a mostani 3 gigawattról már jövő év végére 8 gigawattra ugorhatnak.

A török Anadolu hírügynökségnek Palkovics László azt is elmondta, hogy a geotermikus, illetve a szélenergiába való beruházásokkal együtt összesen 16 milliárd eurónyi fejlesztés valósulhat meg a következő évtizedben.

Palkovics László bejelentését üdvözölte az Energia klub is. A szervezet ügyvezetője érdeklődésünkre kijelentette, hogy Magyarország rendelkezik annyi napenergiás teljesítménnyel és szélenergiával, ami képessé teheti ekkora fejlesztésekre.

Méhes Martina azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy

a naperőművi kapacitások egy esztendő alatti gyarapítását megnehezítheti a hosszadalmas hazai engedélyeztetési eljárás és a megfelelő nagyságú földterület megtalálása.

Ez utóbbira azonban lenne alternatíva. Mégpedig az a számos más országban már bevett szokás, amely szerint nemcsak hatalmas földterületeket borítunk be napelemekkel, hanem épületek tetejére, vagy az autópályák mentén a zajvédő sávokra lehet napelemeket telepíteni.

"Számos innovatív, kreatív megoldás létezik, amivel nem szükséges nagy földterületeket elfoglalni erre a célra"

– hangoztatta az alternatív energiák szakértője.

Azt is megemlítette, hogy a szélerőművek esetében 8 éves mulasztását korrigálhatja a kormány. Viszont a jelenleg érvényben lévő szabályozás gyakorlatilag ellehetetleníti a szélturbinák telepítését az országban. A vonatkozó törvény szerint ugyanis lakott területtől csak 12 kilométerre lehet ilyet építeni.

„Van is egy térképünk, amin tökéletesen látszik, hogy emiatt

Magyarországon nincs egy olyan négyzetcentiméter sem, ahova szélturbinákat lehetne építeni”

– közölte Méhes Martina.

Az Energiaklub szakmai vezetője szerint előremutató, hogy végre egyszerre lehet nap és szélerőművek fejlesztéséről gondolkodni.

Nagyon fontos rendszerszabályozási szinten, hogy míg a naperőművek napközben termelnek villamos energiát, addig a szélturbinák általában inkább a kora hajnali és késő éjjeli órákban. Így nagyon szépen kiegyenlíthető lehet az áramtermelés a villamosenergia hálózatban.

"A szélerőművek mellőzése nagyban visszavetette a megújuló energiák terjedését az országban, holott ez legolcsóbb áramtermelési forma.

Alkalmazásával pedig a jelenlegi energiaválság sem lenne ilyen szorongató" – nyilatkozta Méhes Martina, az Energia klub ügyvezetője.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Fordulat jöhet a hazai energiatermelésben
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018