eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke a felsőoktatási felvételi ponthatárokról tartott sajtótájékoztatón a hivatalban 2016. július 27-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Csend honol az alaptanterv körül, a munka azonban zajlik gőzerővel

Nyugodt tanévet zárunk pénteken – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában a köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Maruzsa Zoltán hozzátette: ebben a tanévben mintegy 800 intézményben volt valamilyen felújítás.

Az elmúlt év folyamán kevés változás történt abból a szempontból, hogy jogszabályi környezetváltásra, fenntartóváltásra, átszervezésre nem került sor, jegyezte meg Maruzsa Zoltán. Ennek ellenére számos örömteli dolog zajlott: az uniós források felhasználása lényegében a tavalyi, illetve az idei évre összpontosult, emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára.

"Rengeteg felújítás, infrastruktúrafejlesztés zajlik. Az elmúlt hónapokban összességében mintegy

800 helyszínen, 276 milliárd forintnyi nagyságrendű hazai illetve uniós forrásból zajló felújítás, bővítés, átalakítás (…) zajlott"

– emelte ki, hozzátéve, hogy ennek megvan a maga ciklikussága; a 2014-2020-as költségvetési uniós ciklusnak a forrásfelhasználása éppen most "dübörög".

Maruzsa Zoltán az idei év örvendetes fejleményének nevezte azt is, hogy a kormány döntése értelmében bővül az ingyenes tankönyvellátásban részt vevők köre a 2020-as tanévtől.

"Gyakorlatilag egy teljes tankönyvellátási portfóliót biztosítunk majd."

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a 2020-as költségvetés, amelynek most zajlik a vitája, már tartalmazza az ehhez szükséges többletforrásokat, az a törvénymódosítás pedig, amit a napokban nyújtott be az Emmi az Országgyűléshez, a tankönyvszabályozás ezzel összhangban lévő átalakítását. Így már nem lesz szükség a 2013-as tankönyvtörvényre, amely korábban az állami feladatellátás hátterét teremtette meg, jegyezte meg.

Az új Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban Maruzsa Zoltán kérdésre válaszolva közölte, zajlik a munkaanyag átdolgozása a beérkezett észrevételek alapján, különféle szakértői csoportok bevonásával, ez azonban a tanévet nem befolyásolta.

A köznevelésért felelős helyettes államtitkárral készül teljes beszélgetést meghallgathatják péntek este 6 órától az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×