INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

maruzsa zoltán

oktatás

tanév

tankönyv

Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke a felsőoktatási felvételi ponthatárokról tartott sajtótájékoztatón a hivatalban 2016. július 27-én.

Csend honol az alaptanterv körül, a munka azonban zajlik gőzerővel

Nyugodt tanévet zárunk pénteken – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában a köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Maruzsa Zoltán hozzátette: ebben a tanévben mintegy 800 intézményben volt valamilyen felújítás.

Az elmúlt év folyamán kevés változás történt abból a szempontból, hogy jogszabályi környezetváltásra, fenntartóváltásra, átszervezésre nem került sor, jegyezte meg Maruzsa Zoltán. Ennek ellenére számos örömteli dolog zajlott: az uniós források felhasználása lényegében a tavalyi, illetve az idei évre összpontosult, emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára.

"Rengeteg felújítás, infrastruktúrafejlesztés zajlik. Az elmúlt hónapokban összességében mintegy

800 helyszínen, 276 milliárd forintnyi nagyságrendű hazai illetve uniós forrásból zajló felújítás, bővítés, átalakítás (…) zajlott"

– emelte ki, hozzátéve, hogy ennek megvan a maga ciklikussága; a 2014-2020-as költségvetési uniós ciklusnak a forrásfelhasználása éppen most "dübörög".

Maruzsa Zoltán az idei év örvendetes fejleményének nevezte azt is, hogy a kormány döntése értelmében bővül az ingyenes tankönyvellátásban részt vevők köre a 2020-as tanévtől.

"Gyakorlatilag egy teljes tankönyvellátási portfóliót biztosítunk majd."

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a 2020-as költségvetés, amelynek most zajlik a vitája, már tartalmazza az ehhez szükséges többletforrásokat, az a törvénymódosítás pedig, amit a napokban nyújtott be az Emmi az Országgyűléshez, a tankönyvszabályozás ezzel összhangban lévő átalakítását. Így már nem lesz szükség a 2013-as tankönyvtörvényre, amely korábban az állami feladatellátás hátterét teremtette meg, jegyezte meg.

Az új Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban Maruzsa Zoltán kérdésre válaszolva közölte, zajlik a munkaanyag átdolgozása a beérkezett észrevételek alapján, különféle szakértői csoportok bevonásával, ez azonban a tanévet nem befolyásolta.

A köznevelésért felelős helyettes államtitkárral készül teljes beszélgetést meghallgathatják péntek este 6 órától az InfoRádióban.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Nyugodt tanévet zárunk
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018