INFORÁDIÓ
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit

nat

nyelvvizsga

felvételi

bódis józsef

Diákok a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban 2018. május 7-én. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1183 helyszínen összesen mintegy 110700-an adnak számot tudásukról.

Itt a bejelentés: jövőre lesz új NAT és mindenkinek ingyentankönyv

Már célegyenesében van az új NAT megalkotása, és hamarosan vége a kerettantervek kidolgozásának is; Bódis József oktatási államtitkár az InfoRádióban mindemellett azt is elmondta, nem igazán változott a kormányálláspont az egyetemi felvételi nyelvvizsga-követelményével kapcsolatban. 2020/2021-ben viszont jön az ingyentankönyv.

Végső fázisában van az új Nemzeti alaptanterv (NAT) készítése - tudta meg az InfoRádió Bódis József oktatási államtitkártól; a kerettantervek fejlesztése fejeződik be a napokban. Abban bíznak, hogy a napokban a kormány el is fogadja, után jöhet a bevezetés előkészítése.

"Az első, 530 oldalas változatból maradt 330 oldal, ami eleve komoly rövidítés,

illetve olyan elemek is bekerültek, amelyek a hazafias neveléssel kapcsolatosak" - mutatott rá az államtitkár, aki szerint az alap a kezdetektől nem változott.

A kritikákra, észrevételekre reagálva elmondta, természetesen figyelembe vették azokat,

tavaly augusztus végétől két hónapon át több mint 600 vélemény, társadalmi javaslat fogalmazódott meg, ezt követően gyűjtötték a szakma észrevételeit,

így áll lassan össze a végleges tanterv.

Hogy reális-e az új NAT bevezetése 2020-ban, arra azt mondta: abban bízik, hogy igen, "de természetesen ez a kormány döntésén múlik".

Az egyetemi felvételihez 2020-tól kötelező nyelvvizsgát érő kritikákra reagálva azt mondta, a szabály 2014 óta ismert, "egyelőre lényeges álláspontváltozás pedig nincs a kormány részéről".

"Mindenféle programokat indítottunk annak érdekében, hogy minél több fiatal kerüljön abba a helyzetbe, hogy legyen nyelvvizsgája és tudjon egyetemre jelentkezni.

Tovább végezzük a munkát, az elemzéseket és várjuk a következő felvételit" - fogalmazott Bódis József.

Az államtitkár azt is elmondta, a tankönyvek területén 2017-2018-ban tett nagy lépés (több évfolyamos ingyenesség) után 2020-2021-ben 100 százalékossá válik a hozzáférhetőség, vagyis mindenki számára ingyenesek lesznek a tankönyvek, ami mellett azért "kulcs a pedagógus".

"Minden, köznevelésben dolgozó pedagógus és tanuló hozzá fog majd jutni"

- ígérte Bódis József, hozzátéve, nyilván vannak különböző igényeik a különböző iskolatípusoknak, de alapvetően az ellátás oldaláról mindenki megkapja a lehetőséget, ami az államnak nagyjából 14 milliárd forintjába kerül.

A megfelelő mennyiségű és minőségű szakember szerinte rendelkezésre áll, minden iskola el tud indulni.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Bódis József - új NAT, kötelező nyelvvizsga
 
Bódis József - ingyenes tankönyvek
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018