eur:
389.11
usd:
361.37
bux:
68427.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Ukrán gabona. Anton Petrus/Getty Images
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Moszkva a határidő lejárta előtt bejelentette, amitől mindenki tartott, meg is lódult a gabonapiac

Oroszország hétfőn, órákkal a megállapodás lejárta előtt közölte, hogy felfüggesztette a kulcsfontosságú ukrán gabonafélék globális piacokra történő szállítására szolgáló humanitárius folyosó biztosítását.

"A gabonaüzlet a mai nappal megszűnt" - idézte a Kreml által órákkal a határidő lejárta előtt kiadott közleményt a CNBC.

Az eredetileg 2022 júliusában megkötött, az ENSZ közvetítésével létrejött fekete-tengeri megállapodást már többször meghosszabbították. Először 120 nappal tolták ki a határidőt, de aztán orosz követelésre márciusban és májusban már csak 60 napos határidő volt lehetséges.

A kezdeményezést a globális élelmiszerválság enyhítésére hozták létre, miután Moszkva háborút indított a - szintén kulcsfontosságú gabonaexportőr - szomszédos Ukrajna ellen.

A mostani megállapodás érvényessége hétfőn, isztambuli idő szerint éjfélkor járt volna le.

Oroszország elégedetlensége egyre nőtt a saját gabona- és műtrágyaexportját korlátozónak vélt előírások miatt, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök még hétvégén is elismételte, hogy álláspontjuk szerint nem teljesült az a feltétel, miszerint a gabona a rászoruló országokba kerüljön, többek között Afrikába. További orosz követelés, hogy az orosz mezőgazdasági szektor pénzügyeit kezelő Rosszelhozbank újra bekapcsolódhasson a globális fizetési rendszerbe, a SWIFT-be.

"A fekete-tengeri megállapodások ma érvényüket vesztik. Ahogy az Orosz Föderáció elnöke korábban mondta, a határidő július 17-e: sajnos a megállapodás Oroszországra vonatkozó részét eddig nem hajtották végre. Ezért annak hatálya megszűik" - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ orosz állami hírügynökség által hétfőn közölt közleményében.

A búza ára a hír hatására 3,5 százalékkal ugrott meg.

Moszkva hivatalosan értesítette Ankarát, Kijevet és az ENSZ titkárságát is, hogy ellenzi a kezdeményezés meghosszabbítását - idézte a TASZSZ Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivőt a hírügynökség Telegram-posztjában.

Peszkov elmondta, hogy Moszkva szándékát gabonaügyben még a Krími hídon történt robbanás előtt közölték. A robbanás a jelentések szerint két halálos áldozatot követelt, hatására leállt a híd forgalma. Az esetet az oroszok által támogatott tisztviselők "terrortámadásnak" nevezték és Ukrajnát okolták érte.

A gabonapaktum lehetővé tette élelmiszer- és műtrágyaszállítmányok, köztük az ammónia exportját három ukrán fekete-tengeri kikötőből. A teherhajók a megállapodás szerinti humanitárius folyosón keresztül Isztambulba, a tárgyalásokat segítő Törökország egyik legforgalmasabb kikötőjébe juthattak el.

"Oroszország azt szeretné elhitetni, hogy kénytelen véget vetni egy olyan megállapodásnak, amelyből valójában hasznot húz - egy olyan megállapodásnak, amelynek célja, hogy enyhítse a választott háborúja néhány globális következményét"

- mondta július 13-án Michael Carpenter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet amerikai nagykövete.

Becslések szerint eddig több mint 32 millió tonna gabona és élelmiszer jutott el a globális piacokra a megállapodás eredményeként.

Az utolsó gabonaszállító hajó vasárnap reggel hagyta el Ukrajna fekete-tengeri kikötőjét.

Ukrajna mindeddig nem reagált a kölcsönös megállapodás felfüggesztésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Leszúrt a forint

Leszúrt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×