eur:
389.92
usd:
364.96
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Azonosítatlan tárgy maradványai egy robbanás után Kijevben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/MIKHAIL PALINCHAK

Elfoglalták Csernobilt az oroszok, Kijevet akár még ma bevehetik – percről percre

Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében, megindultak az orosz csapatok. Ukrajna hadiállapotot vezetett be. Kijevben lakóépületekben is károk keletkeztek. A NATO válságtanácskozást tart. Minden hír a háborúról.

2022.02.24. 22:47

Kijöttek a szankciók: megfagyasztaná Vlagyimir Putyin körül a levegőt Nagy-Britannia

A brit kormány az Ukrajna elleni orosz támadás miatt vagyonbefagyasztással és kereskedelmi tilalommal sújtja az összes orosz nagyvállalatot és számos üzletembert, aki közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz - jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök. A szankcionáltak között szerepel Putyin volt veje.

2022.02.24. 22:38

Ukrajna: Márki-Zay Péter öt követeléssel állt Orbán Viktor elé

"Putyin ellen, Ukrajna mellett" tartottak tüntetést az ellenzéki összefogás hat pártjának vezetői és a tömörülés miniszterelnök-jelöltje Budapesten az Oroszországi Föderáció nagykövetségénél.

2022.02.24. 22:18

Brazil futballista: rabok vagyunk Kijevben – mi lesz az oroszországi mérkőzésekkel?

Az elmúlt 24 órában Oroszország és Ukrajna között kialakult helyzet alakulása nyomán az UEFA elnöke úgy határozott, hogy rendkívüli ülést hív össze a végrehajtó bizottság tagjainak február 25-én, pénteken 10.00 órára a helyzet értékelése és a szükséges intézkedések megtétele érdekében.

2022.02.24. 22:08

Kijött a rendelet: védelmet ad Magyarország az Ukrajnából menekülőknek

A kormány a koronavírus-járvány miatt hozott veszélyhelyzeti felhatalmazásával élve vezette be a rendelkezést.

2022.02.24. 21:56

Ilyen belülről az oroszok elleni háború – kijevi beszámoló

Telefonon értünk el egy, az ukrán fővárosban élő magyar üzletembert, aki arról mesélt, hogy hogyan élték meg a támadások kezdetét.

2022.02.24. 21:36

Megtartotta első ülését az Orbán Viktor vezette nemzetbiztonsági operatív törzs

A kormány álláspontja szerint Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közleményében.

2022.02.24. 21:28

Gyalog érkeznek a kárpátaljai menekültek

Csütörtökön napközben legalább négy-ötszázan lépték át a magyar határt.

2022.02.24. 21:18

Amerikai katonák segítik az ukrán menekülteket

Ideiglenes menedékhelyeket hoznak létre Lengyelországban és Romániában a háború elől menekülő migránsok számára.

2022.02.24. 21:07

Janez Jansa: mielőbbi EU-tagságot kell Ukrajnának kilátásba helyezni

A szlovén miniszterelnök kiemelte: a történelem sokszor bebizonyította már, hogy ott, ahol nem bővül az EU, valaki más fog terjeszkedni. "Most bátor döntésre van szükség" - fűzte hozzá.

2022.02.24. 20:47

Összegezték az oroszok a háború első napjának eredményeit

Az Ukrajna ellen elkezdett offenzíva első napján, csütörtökön, az ukrán katonai infrastruktúra 74 földi objektumának megsemmisítéséről számolt be Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője.

2022.02.24. 20:37

Kaiser Ferenc: ezzel az erővel egész Ukrajnát nem tudja Oroszország elfoglalni

Oroszország három irányból is támadja Ukrajnát, de az akció célja nem feltétlenül az ország elfoglalása, hanem egy egyértelmű üzenet: Moszkva a jelenlegi befolyási övezetét nem hajlandó elengedni – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

2022.02.24. 20:27

Rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter – videó

Ukrajna légterét teljes zár alá vették, négy Wizz Air-gép rekedt az országban, a kijevi magyar nagykövetséget sem lehet most evakuálni – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

2022.02.24. 20:09

Elfoglalták Csernobilt az oroszok

Ukrajna megerősítette azt is, hogy a Kijevhez közeli hosztomeli repülőtér is a támadók kezére került.

2022.02.24. 19:38

Emberiesség elleni bűncselekmény az orosz invázió az EBESZ szerint

Az EBESZ-nek több száz megfigyelője teljesít szolgálatot Ukrajna keleti részén.

2022.02.24. 19:15

Folyamatosan érkeznek a magyar katonák a keleti országrészbe

Ruszin-Szendi Romulusz szerint alapvetően két okból erősítik meg a védelmet az ukrán határhoz közel.

2022.02.24. 19:04

Brit tábornok: Kijev akár csütörtök estére orosz kézre kerülhet

Kijevben és Harkivban is nagy robbanások történtek, katonai támaszpontokra is lecsaptak az ukrán média szerint. Összefoglaló a harci eseményekről.

2022.02.24. 19:00

Török Gábor: Márki-Zay Péter elmondta az egyetlen rossz mondatot az orosz–ukrán háborúról

A politikai elemző szerint az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a kormány segítségére sietett a háborúba küldött magyarokról és fegyverekről beszélve.

2022.02.24. 18:54

Ukrajna mellé állt az Oroszországnak stratégiailag fontos balkáni ország

Montenegró egységesen áll ki szövetségeseivel és partnereivel a béke, a nemzetközi jog és Ukrajna területi egységének a megőrzése mellett – közölte a közösségi médiában Zdravko Krivokapic távozó montenegrói miniszterelnök.

2022.02.24. 18:31

Európaiak távoztak az orosz nagyvállalatok vezetéséből

A Sberbanknál három, az orosz állami vasutaknál egy vezető jelentette be lemondását.

2022.02.24. 17:55

Fokozott veszély: az oroszok már Csernobilban vannak Ukrajna szerint

„Ha a tüzérségi támadások miatt megsérül a hulladéktároló, akkor radioaktív porfelhő boríthatja be Ukrajna, Fehéroroszország és európai uniós tagállamok területét” – írta az ukrán belügyminiszter tanácsadója. Adatokat tettek közzé az ukránok a veszteségeikről és az általuk kilőtt orosz eszközökről.

2022.02.24. 17:46

Ne keltsen senki pánikot – üzent a kárpátaljaiaknak a megyei tanács elnöke

Hiszen Volodimir Csubirko szerint az ellenség épp ezt akarja.

2022.02.24. 17:36

Szakértő: a teljes orosz gázszállítás leállása sem kizárt

Ha az uniós orosz szankciók kiterjednek az energiahordozók szállítására, annak komoly hatása lehet Európa iparára. Ennek hátteréről részletesebben is beszélt az InfoRádióban Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője.

2022.02.24. 17:36

Varga Mihály: felkészültünk

"Felkészültünk a világgazdasági kockázatokkal szemben, az ukrajnai helyzet ellenére is erős Magyarország pénzügyi stabilitása" - írta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán.

Közlése szerint a gazdasági kabinet az ukrajnai helyzetről tárgyalt. Mint írta, a kormány megnövelte a pénzügyi tartalékokat, javította az egyensúlyi mutatókat, megerősítette a befektetők és a hitelminősítők bizalmát. Magyarország finanszírozása biztos alapokon áll - összegezte Varga Mihály. (MTI)

2022.02.24. 17:32

Donald Trump betelefonált a Fox News élő esti adásába

Donald Trump korábbi amerikai elnök a Fox News amerikai hírtelevízióban bírálta Joe Biden amerikai elnök Ukrajna orosz katonai megtámadására adott válaszát, és kijelentette, hogy az nem történhetett volna meg az ő elnöksége idején – jelentette az Axios amerikai hírportál.

A médium online tudósítása szerint a korábbi amerikai elnök Laura Ingraham beszélgetős politikai elemző műsora, a The Ingraham Angle szerda késő esti élő adásába betelefonálva "rettenetes dolognak" nevezte az Ukrajna elleni támadást, hozzátéve, hogy "ez nem történhetett volna meg az én hivatali időm alatt".

Donald Trump az interjúban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kapcsolatban kifejtette: "nem hiszem, hogy eredetileg is ezt akarta volna csinálni. Azt hiszem, akart valamit csinálni, aztán tárgyalásokat kezdeni róla, de aztán egyre rosszabb és rosszabb lett a helyzet. Látta a gyengeséget - amikor annak első jelei látszódtak Afganisztánban. Ahogyan Afganisztánból (az amerikaiak) kivonultak. Tényleg azt hiszem, ekkor kezdte azt gondolni, hogy ezt is megteheti".

A korábbi amerikai elnök hozzátette, hogy az Ukrajna elleni támadás "nagyon szomorú dolog a világ számára, az ország számára, és nyilvánvalóan nagyon szomorú dolog mindazok számára, akik fölöslegesen és indokolatlanul életüket veszítik majd".

Mint arról az Infostart is beszámolt, Donald Trump két nappal korábban még "nagyon ravasznak" nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, miután a Kreml elismerte a két kelet-ukrajnai szakadár "köztársaság" függetlenségét. (MTI)

2022.02.24. 17:27

Padlóra küldte a forintot az orosz intervenció

A dollárhoz képest két nap alatt 18 forintot gyöngült a magyar fizetőeszköz, már 370 forintnál is többe kerül 1 euró.

2022.02.24. 17:20

Ukrajna: felfüggesztették a tőzsde működését, fixálták a hrivnya árfolyamát

Az ok természetesen az orosz intervenció.

2022.02.24. 17:00

Több száz katonát küld Bosznia-Hercegovinába az Európai Unió

Az országban tapasztalható szeparatista törekvések miatt erősítik meg a katonai jelenlétet.

2022.02.24. 17:00

Letartóztatták a háborúellenes megmozdulásra biztató orosz aktivistát

Marina Litvinovicsellenzéki aktivista a Reutersnek erősítette meg, hogy hazafelé menet őrizetbe vették az orosz hatóságok. Litvinovics még az Ukrajna elleni támadás hírére arra szólította fel az oroszokat, hogy gyülekezzenek több nagyvárosban és tartsanak háborúellenes tüntetéseket.

Az ellenzéki aktivista a Facebook-oldalán meg is osztott egy fotót egy Novoszibirszkben tartott háborúellenes kisebb megmozdulásról. (hvg)

2022.02.24. 16:49

Kijev melletti repülőtérre támadtak az oroszok

A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk támaszpontra légi csapást mértek, az Antonov nemzetközi reptér is kezükre került.

2022.02.24. 16:39

Szijjártó Péter: hazugság, hogy magyarokat küldtek el a kijevi nagykövetségről

A külgazdasági és külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy alapvető infrastruktúra működik a követségen, de a telekommunikációs akadozik.

2022.02.24. 16:21

Sebastian Vettel bejelentette: nem versenyzik Oroszországban

A német Forma–1-es versenyző úgy nyilatkozott, hogy „sajnálom az ártatlanokat, akik életüket vesztik értelmetlen okokból és egy nagyon furcsa, őrült országvezetés miatt”. A vb-címvédő Max Verstappen óvatosabban fogalmazott.

2022.02.24. 16:21

Mindhárom nagy magyar szolgáltató ingyenessé tette az ukrajnai roamingot

A három nagy magyarországi mobilszolgáltató díjmentessé tette a roamingot Ukrajnában.

A Telenor Magyarország közölte: az Ukrajnában kialakult helyzetre tekintettel csütörtöktől visszavonásig jóváírja az Ukrajnában tartózkodó lakossági ügyfelei adat, hang és SMS roaming díjait. A Magyarországról ukrán alapdíjas telefonszámokra irányuló nemzetközi hívások díját szintén visszavonásig jóváírja lakossági ügyfeleinek a szolgáltató.

Ezt megelőzően a Vodafone jelentette be, hogy díjmentessé teszi a roamingot, az SMS-, adat- és hívásforgalom esetében egyaránt, ami a Magyarországra indított hívásokra és SMS-ekre, valamint az Ukrajnán belüli forgalmazásra vonatkozik.

A magyar mobilpiac harmadik jelentős szolgáltatója, a Magyar Telekom szintén csütörtökön jelentette be, hogy az ügyfeleinek 2022. február 1-jétől visszavonásig az ukrajnai roaming partnerhálózatokon forgalmazott roaming díjait, beleértve az alapdíjas hanghívásokat, az alapdíjas SMS-eket és a mobilinternet forgalmat, teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírja. (MTI)

2022.02.24. 16:12

Morawiecki: intenzív tárgyalások folynak a NATO keleti megerősítéséről

Ukrajna orosz megtámadása után újabb, messzemenő szankciókat kell kivetni Moszkva ellen, és emellett dolgozni kell a NATO keleti szárnya megerősítésén is, e témában intenzív tárgyalások zajlanak - közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a lengyel szejmben.

"Ma a történelmünk teljesen rendkívüli pillanata következett be, hiszen a mai hajnal mindent megváltoztatott, ez okozta, hogy újból felébredtek a második világháború démonjai" - jelentette ki Morawiecki. Úgy látja: Oroszország a háborút választotta, "az egyik európai állam a legkisebb ok nélkül megtámadta a másikat", és közel Lengyelország keleti határához emberek halnak meg. "E barbárságnak az egész szabad világ határozott ellenkezésébe kell ütköznie" - húzta alá.

A lengyel kormány két irányban cselekszik: egyrészt a szövetséges államoknál újabb Moszkvával szembeni elrettentő erejű szankciócsomagot szorgalmaz, másrészt a NATO keleti szárnya megerősítésére törekszik. A NATO-partnerek teljesen megértik a mai kockázatokat, a keleti szárny minél gyorsabb megerősítését célzó tárgyalások előrehaladott szakaszban vannak - közölte Morawiecki. Vlagyimir Putyin orosz elnök "a terror útját választotta, a terror révén össze akarja törni Európát" - jelentette ki.

Kifejtette, hogy szerinte Ukrajna területi egységének visszaállítása a világ által adandó válasz határozottságán múlik. A kormányfő kiemelte: Ukrajna ma nemcsak saját függetlenségéért, hanem egész Európa szabadságáért harcol. Beszédében Morawiecki a Lengyelországban már hosszabb ideje tartózkodó, illetve az orosz támadás elől oda menekülő ukránokhoz is szólt: "Kedves keleti szomszédaink (...) nem hagyjuk cserben önöket."

A kormányfői beszéd előtt a szejm egyhangúlag elfogadta az Ukrajna megtámadását elítélő, az orosz erők visszavonását szorgalmazó határozatot. A dokumentum felolvasását többször is hosszabb, a kormánypárti és az ellenzéki padokból egyaránt felhangzó taps szakította meg. (MTI)

2022.02.24. 16:10

Új vírust is bevető hackertámadás készítette elő az orosz katonai behatolást

Ami az előző nap még csak nem túl meglepő kellemetlenségnek tűnt, csütörtök hajnalra világossá vált: masszív kibertámadás készítette elő az Ukrajna elleni orosz katonai támadást.

2022.02.24. 16:01

Térképen is követhetők az ukrajnai háborús hírek

Az ikonok információkat, fotókat, videókat mutatnak.

2022.02.24. 15:34

Akkora az igény az aranyra, hogy kimerülnek a készletek

A magas infláció miatt amúgy is nagy volt a kereslet, a háború hírére viszont berobbant.

2022.02.24. 15:25

Egy import élelmiszerünk jelentős része jön Ukrajnából

Ráadásul egyre növekvő dióterméssel számolhattunk a 2021-2022-es gazdasági évben.

2022.02.24. 15:22

Együtt ítélték el Oroszországot a NATO és az EU vezetői

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság, és Charles Michel az Európai Tanács elnöke közös brüsszeli sajtótájékoztatóján együttesen ítélte el az Ukrajna elleni orosz hadműveletet.

A sajtótájékoztatón Jens Stoltenberg kifejtette: "a NATO az Európai Unióval együtt Ukrajna bátor népe mellett áll, támogatja az ország szuverenitását, területi integritását és jogát az önvédelemhez". A főtitkár üdvözölte, és az "egység erős üzenetének" nevezte az EU által bejelentett szankciókat.

Von der Leyen elnök úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió és a NATO munkája "eddig is szorosan kiegészítette egymást," de ez a válság még közelebb hozza a két szervezetet. "Közös kötelességünk, hogy szembeszálljunk az elmúlt évtizedek legsúlyosabb, Európában elkövetett agressziójával. Egységünk a legnagyobb erőnk. Moszkva ezt nagyon jól tudja, ezért mindent megtesz, hogy megosszon minket, de ennek éppen az ellenkezőjét érte el. Egységesebbek és elszántabbak vagyunk, mint valaha. Egy Unió, egy szövetség vagyunk, egyetlen célban egyesültünk" - hívta fel a figyelmet beszédében Von der Leyen. Az elnök szerint az Oroszország elleni új szankciócsomag, amelyről az uniós tagállamok vezetői csütörtök esti találkozójukon tárgyalnak, "keményen sújtja majd az orosz gazdaságot, fokozza a tőkekiáramlást, növeli az inflációt és fokozatosan erőtleníti el az ország ipari bázisát".

"Intézkedéseink gyengíteni fogják Oroszország technológiai pozícióját azokon a kulcsfontosságú területeken, amelyekből az orosz elit a legtöbbet profitál" - tette hozzá. Charles Michel, az Európai Tanács vezetője a beszédében arra szólította fel Fehéroroszországot, hogy ne vegyen részt az Ukrajna elleni orosz katonai támadásban. "Minszknek megvan a lehetősége arra, hogy ne kövesse Moszkva pusztító akcióját, és ne vállaljon szerepet ukrán szomszédaik elleni csapásmérésben" - jelentette ki. (MTI)

2022.02.24. 15:16

Olaf Scholz: Vlagyimir Putyin súlyos hibát követett el – a nyugati nagyhatalmak reagálása

Az orosz elnök "végső soron kontinensünk békerendjét is megkérdőjelezi. Semmi sem indokolja mindezt. Ez Putyin háborúja" – szögezte le a német kancellár. Emmanuel Macron francia elnök kijelentette: "kérlelhetetlenek leszünk". Boris Johnson brit kormányfő arra figyelmeztetett, hogy béklyókba kötik szankcióikkal Oroszországot.

2022.02.24. 15:06

Ungvárról nézve szürreális az ukrán helyzet - helyszíni információk

Pánikvásárlás indult az ungvári boltokban, patikákban és benzinkutakon azt követően, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát - mondta az InfoRádiónak egy magyar, aki a kárpátaljai városban él. Balla Kolos szerint egyre több hadköteles fiatal tervezi, hogy elmenekül az országból.

2022.02.24. 14:56

Oroszország: álhírek jönnek, sem tüzérségi, sem légicsapást nem mértünk Ukrajna városaira

Az orosz katonai művelet célja Ukrajna demilitarizálása és nácitlanítása, azt pedig, hogy meddig fog tartani, az orosz fegyveres erők főparancsnoka, Vlagyimir Putyin elnök fogja meghatározni - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak.

2022.02.24. 14:47

Ukrajna: már Kijev megyében vannak az orosz csapatok, több megyében súlyos összecsapások zajlanak

Harcok az orosz és ukrán erők között. Lezuhant egy ukrán gép. Súlyos harcok dúlnak Harkiv megye és a Donyec-medence térségében.

2022.02.24. 14:14

Orosz szankciók - Így bújhat ki a Paks 2 beruházás

Ha a Roszatomot nem éri külön szankció, illetve nem zárják ki az európai energiakereskedelmet fenntartó SWIFT rendszerből Oroszországot Iránhoz és Észak-Koreához hasonlóan, a Roszatom és az orosz VEB Bank közti elszámolás elég az atomerőmű-építés ezen szakaszához Weinhardt Attila elemző szerint.

2022.02.24. 14:02

Emmanuel Macron: ez fordulópont Európa történelmében

Az orosz támadás fordulópont az európai történelemben, jelentette ki a francia elnök. A nemzethez intézett tévébeszédében azt mondta, Franciaország Ukrajna oldalán áll. Megjegyezte, Oroszország fellépése „tartós és mély” következményekkel jár a kontinensre nézve - tudósított a BBC.

2022.02.24. 13:57

A NATO védelmi lépéseket aktivált

Pénteken rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-tagállamok vezetői.

2022.02.24. 13:49

Előrenyomultak a luhanszki szakadárok

Átkeltek a Donyec folyón. A "donyecki népköztársaság" vezetői pedig azt közölték, hogy értesüléseik szerint az ukrán biztonsági szolgálat két acélgyárukban nagyobb robbantásokat tervez.

2022.02.24. 13:43

Az Ukrajnában futballozó brazilok a kimentésükért könyörögnek

A Sahtar és a Dinamo Kijev légiósai már a brazil kormány segítségét kéri, hogy családjaikkal kijussanak a háborús övezetből.

2022.02.24. 13:44

Már Moldovában sem tudnak leszállni az utasszállító repülők

Az Ukrajnát ért csütörtök reggeli orosz támadás nyomán a moldovai kormány szükségállapot kihirdetésére kéri a parlamentet, és az ország légterének lezárásáról döntött. Ez a Legfelsőbb Biztonsági Tanács javaslatára helyi idő szerint 14 órától valósul meg, akkortól az országba tartó repülőgépeket más repülőterek felé irányítják.

Maia Sandu moldovai elnök csütörtök délelőtti televíziós beszédében arról is beszélt, hogy korábban több, Ukrajnába tartó utasszállító repülőgép az ukrajnai fejlemények miatt a chisinaui nemzetközi repülőtéren szállt le. Hozzátette: Moldova gondját viseli a fővárosába érkezett állampolgároknak. (A Wizz Air reggel közölte, hogy felfüggesztette ukrajnai járatait.)

2022.02.24. 13:34

Amerikai csapatok tartanak a román–ukrán határ felé, karambol is volt

Bákóra (Románia) kellett kísérni egy ukrán vadászgépet, amely átlépte az ukrán-román határt, egyes hírek szerint elfogyott az üzemanyaga. Az Olt völgyében közben amerikai katonák nyomulnak előre, de egy autóbaleset akadályozza a haladást.

2022.02.24. 13:26

Volodimir Zelenszkij hadba hívta az ukrán embereket

Ukrajna megszakította diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal. Újabb hírek érkeztek lelőtt orosz harci járművekről, ukrán beszámolók szerint súlyos veszteségeket okoztak a támadóknak. Véradást hirdettek a sebesültek ellátásának segítésére. Hamarosan elrendelhetik az általános mozgósítást.

2022.02.24. 13:20

Orbán Viktor rendkívüli üzenetet tett közzé - videó

Összeült a nemzetbiztonsági operatív törzs, ennek az ülésnek a történéseit foglalta össze röviden a miniszterelnök.

2022.02.24. 13:10

Megszólalt a Gazprom a gázszállításról

Időközben felére csökkent a keleti irányú földgázszállítás az orosz Jamal gázvezetéken, amely már december óta fordított irányban működik és hozzájárult a gázárak korábbi emelkedéséhez.

2022.02.24. 12:57

Rendkívüli ülést hívott össze az UEFA elnöke

Aleksander Ceferin péntekre hirdette meg a tanácskozást.

A Bajnokok Ligája idei döntőjének Szentpétervár lenne a házigazdája májusban, de az Európai Parlament arra kérte az UEFA-t, hogy változtassa meg a helyszínt és az orosz városokat ne vegye figyelembe a nemzetközi futballesemények kapcsán.

2022.02.24. 12:54

Vitalij Klicsko: minden kijevi készítse össze a bőröndjét

Az ukrán főváros polgármestere, az egykori nehézsúlyú ökölvívó szerint mindenre fel kell készülniük.

2022.02.24. 12:44

Márki-Zay Péter tüntetést hirdetett meg, az ellenzéki összefogás közölte álláspontját

A miniszterelnök-jelölt kritizálta a kormányzat Oroszország-politikáját és azt mondta, a kormánynak el kell ítélnie Vlagyimir Putyin elnök agresszióját Ukrajna ellen.

2022.02.24. 12:14

Félelem és pánikhangulat Kijevben – helyszíni beszámoló

Nem lehet behajtani Kijevbe autóval, a fővárosból viszont óriási tömegek tartanak kifelé – tájékoztatta az InfoRádiót a Magyarok Kijevi Egyesületének vezetője. Petneházy Gyula szerint pánikhelyzet van.

2022.02.24. 12:16

Orosz tankok Harkovban

Egy ukrán tisztviselő által megerősített jelentések szerint orosz tankok jelentek meg Harkovban, Ukrajna második legnagyobb városában - írja frissülő hírfolyamában a BBC. A brit médium helyi tudósítója szerint „minden nagyon gyorsan történik”.

2022.02.24. 12:13

Soltész Miklós: tudjuk, milyen az, ha nemzeteket magukra hagynak

A magyar kormány elkötelezett a béke iránt, s a béke érdekében a következő négy évben is mindent meg fog tenni - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a Baranya megyei Nagykozáron.

Soltész Miklós a horvát és német nemzetiséget érintő helyi fejlesztésekkel kapcsolatos ünnepségen az ukrán-orosz konfliktusra utalva azt mondta: "tudjuk mi, magyarok is, mennyi bűn szárad azoknak a nagyhatalmaknak a lelkén", amelyek "évszázadokon keresztül különböző nemzeteket magukra hagytak - például szenvedni a kommunizmus alatt -, vagy háborúk során különböző támadásokkal pusztítottak".

Úgy vélte, most ezt az időszakot "éljük újra", éppen ezért óriási a magyarok és az országban élő nemzetiségek felelőssége abban, hogy "mi, egymás között a békét megtartsuk".

2022.02.24. 12:06

Közleményt adott ki a Magyar Honvédség a haderő keleti átcsoportosításáról

A határ közelében élő civil lakosság türelmét és megértését kérik, hiszen a felvonultatott szárazföldi és légi eszközök mozgása nappal és éjjel is zajjal járhat.

2022.02.24. 11:57

A külügyminisztérium berendelte a budapesti orosz nagykövetet

Erről Szijjártó Péter beszélt bahreini sajtótájékoztatóján.

2022.02.24. 11:47

Az ukrán hadsereg szerint visszaverték Luhanszk megyében a támadást

Az ukrán fegyveres erők visszaverték csütörtökön az orosz támadást a Luhanszk megyei Scsasztya településen, komoly veszteségeket okozva a támadóknak - közölték ukrán hírportálok a Stratégiai Kommunikációs és Stratégiai Biztonsági Központra hivatkozva.

2022.02.24. 11:22

Ukrajna megszakította diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal

Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be. Az ukrán államfő felszólította az ukránokat, hogy mindenki, aki kész megvédeni az országot, jelentkezzen szolgálatra, és a kormány felfegyverzi őket. Zelenszkij az oroszokhoz is felszólítást intézett, és arra kérte őket, hogy vonuljanak utcára, és tiltakozzanak a háború ellen. Közben az ukrán elnöki hivatal egyik tanácsadója arról számolt be, hogy az orosz támadásban több mint negyven ukrán katona meghalt és több tucatnyiak megsebesültek. Azt is elmondta, hogy polgári áldozatok is vannak.

2022.02.24. 11:19

Aljakszandr Lukasenka közvetítene Kijev és Moszkva között

A fehérorosz elnök azt javasolta, hogy Oroszország és Ukrajna képviselői találkozzanak Minszkben - számolt be a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

2022.02.24. 11:10

Brüsszel még keményebb szankciókat javasol Oroszország ellen

"Elítéljük ezt a barbár támadást és az annak igazolására használt cinikus érveket" - közölte Ursula von der Leyen.

2022.02.24. 11:02

Videók az orosz támadásról: lángoló repülőtér, száguldó tankok, menekülő emberek

A Twitterre egymás után kerülnek fel az ukrajnai hadiállapotokat bemutató felvételek.

2022.02.24. 10:54

Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset

A Karmelita kolostorban üléseznek.

2022.02.24. 10:50

Tálas Péter: ez Vlagyimir Putyin villámháborúja

A NATO nem fog közbelépni Ukrajnában, de vannak eszközök, amelyekkel segítheti a védekezést. Oroszország célja - az InfoRádiónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint - egyszerű: megfordítani Ukrajna nyugati orientációját.

2022.02.24. 10:38

Lengyelország felkészül

Lengyelország a legközelebbi órákban befogadóközpontokat létesít az ukrán határnál a menekültek számára - közölte Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes.

Megerősítette, hogy az ukrajnai orosz támadás esetére a lengyel kormány a vajdaságok vezetőivel együtt az utóbbi időben kidolgozta az ukrajnai menekültek befogadásának terveit. Közölte: a csütörtök hajnali óráktól már megvalósítják e forgatókönyv első lépéseit, ennek megfelelően a legközelebbi órákban a délkelet-lengyelországi Lublini és Kárpátaljai vajdaságokban, az ukrán határ közelében létesítenek befogadópontokat.

Egyelőre nyolc befogadóközpont jön létre, a menekültek a helyszínen ételt és orvosi ellátást kapnak, valamint a szükséges információkat is - mondta el a miniszterhelyettes. Mint beszámolt, a lengyel-ukrán határon egyelőre mérsékelt a forgalom, a határőrség azonban teljes készültségben van. Az ukrajnai események dinamikus alakulása miatt a forgalom egyik óráról a másikra megugorhat - tette hozzá.

2022.02.24. 10:37

Ukrajna a Boszporusz lezárását kéri Törökországtól

Ukrajna arra kéri Törökországot, hogy zárja le az orosz hadihajók előtt a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő tengerszorosokat, a Boszporuszt és a Dardanellákat - közölte csütörtökön Ukrajna törökországi nagykövete.

2022.02.24. 10:35

Kárpátaljai pártvezető: lehetnek magyarok a behívottak között

Zubánics László az InfoRádió megkeresésére tisztázta a tartalékosok behívásának rendjét és érintetti körét, szerinte az emberek is próbálnak tartalékolni, a hírek hatására pedig sokan kezdtek csomagolni, "riadalom van a fejekben".

2022.02.24. 10:30

Készültség Moszkvában

A TASZSZ hírügynökség orosz belügyi forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a rendőrség megerősítette a moszkvai metró állomásainak és azok környékének őrizetét, ahol igazoltatnak. A moszkvai belvárosban megerősítették az őrjáratokat. A RIA Novosztyi hírügynökség azt írta, hogy a moszkvai ukrán nagykövetség sem csütörtökön, sem a közeli napokban nem fogad ügyfeleket.

Az Azovi-tengeren felfüggesztették a hajózást - közölte az orosz hajózási ügynökség (Roszmorrecsflot) sajtószolgálata.

2022.02.24. 09:52

Kis-Benedek József: közvetlen összecsapásban Ukrajnának nem sok esélye van

Diplomáciai úton kell rendezni a helyzetet, de ez még hosszú idő, mert egyelőre a nyomát sem látni a közeledésnek – mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

2022.02.24. 09:51

Kína nem ad fegyvereket

Peking mérsékletre intette a feleket az ukrajnai helyzet kapcsán a helyzet további éleződésének megelőzésére, az orosz katonai akciót ugyanakkor nem tartja inváziónak.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: Kína szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását. A szóvivő a csütörtöki, orosz katonai hadművelet hátterével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy egyes országok az Egyesült Államok nyomdokaiban járva hozzájárultak a lángok felszításához. Leszögezte: Kína nem fog fegyvereket bocsátani a másik fél rendelkezésére, mint ahogyan azt az Egyesült Államok tette.

Peking a háború szítására tett minden lépést ellenez - mondta.

Az orosz döntést Hua azzal kommentálta, hogy Oroszország független ország, amely maga határozhat a saját érdekei alapján. A szóvivő elutasította továbbá azt a megfogalmazást egy újságíró részéről, hogy az orosz katonai akció "invázió" lenne.

2022.02.24. 09:49

Videón a kijevi robbanások

2022.02.24. 09:40

Életbe léphet a NATO-szerződés 4. cikke

Lengyelországban is erőteljesebb, kibertámadásra utaló tevékenységet észlelnek.

2022.02.24. 09:27

Budapest is készül

A Fővárosi Operatív Törzs elkezdte annak felmérést, milyen feladatok hárulnak a fővárosra a háború okozta esetleges menekülthelyzet kezelésében - közölte Karácsony Gergely.

2022.02.24. 09:26

Ukrán harci gép szállt le Romániában

Belépett a román légtérbe egy ukrán Szu-27-es vadászrepülőgép, amely - az elfogására küldött román harci gépekkel együtt - a kelet-romániai Bákó katonai repülőterén szállt le - közölte a bukaresti védelmi minisztérium.

A román légierő két, NATO-parancsnokság alatt álló F-16-os járőrgépét 6 óra 15 perckor riasztották, hogy tisztázza a román légtér felé észak felől engedély nélkül közeledő repülőgép helyzetét. A gépet a nemzetközi eljárásoknak megfelelően azonosították, elfogták és a bákói katonai repülőtérre kísérték, elrendelve azonnali leszállását. A művelet 7 óra 5 perckor ért véget. A leszállást követően az ukrán katonai pilóta a román hatóságok rendelkezésére állt, az ügyben vizsgálat kezdődött. Az esetről beszámoló Digi24 hírtelevízió úgy értesült, hogy az ukrán pilóta műszaki gondokra hivatkozott.

2022.02.24. 09:16

Kijöttek az első hírek az orosz támadás halálos áldozatairól

Az ukrán belügyminisztérium egy tisztségviselője szerint csütörtök reggel többen meghaltak és megsebesültek az Ukrajnát ért orosz csapásokban.

2022.02.24. 09:00

Orosz rakéta csapódott be az ukrán-magyar határtól 330 kilométerre - videó

Egy ukrán repülőtér lehetett a célpont Munkácstól 155 kilométerre.

2022.02.24. 08:42

Nem repül Ukrajnába a Wizz Air

A Wizz Air légitársaság bejelentette, hogy felfüggeszti ukrajnai járatait, miután Oroszország katonai műveletet indított az országban. "A jelenlegi ukrajnai események és a légtér lezárása miatt a Wizz Air sajnálattal tájékoztatja ügyfeleit, hogy ideiglenesen felfüggeszt minden járatot az országban" - írta közleményében a diszkont légitársaság.

2022.02.24. 08:19

Szijjártó Péter: a legrosszabb forgatókönyv következett be

Magyarország kiáll Ukrajna mellett - hangsúlyozta a tárcavezető.

2022.02.24. 08:14

Több irányból indult az orosz támadás

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy az ukrán katonai repterek és instrastruktúrát támadja.

2022.02.24. 07:57

Támogatja Kijevet a német kancellár

Olaf Scholz német kancellár élesen elítélte Oroszország katonai akcióját Ukrajna ellen. "Az Ukrajna elleni orosz támadás a nemzetközi jog kirívó, semmivel sem igazolható megsértése.

Németország a legélesebben elítéli Putyin elnöknek ezt a kegyetlen akcióját" - jelentette ki Scholz. A hadművelet azonnal leállítására szólította fel Oroszországot, és közölte, hogy a német kormány szorosan együttműködik szövetségeseivel a G7-csoport, a NATO és az Európai Unió keretében.

A kancellár telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és Németország szolidaritásáról biztosította Ukrajnát és az ukrán népet - közölte Steffen Hebestreit kormányszóvivő.

2022.02.24. 07:56

EU: Moszkvának felelnie kell

Az Európai Unió elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított "igazságtalan" támadását, a Kremlnek ezért felelnie kell - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös nyilatkozatában.

Leszögezték, hogy olyan katonai műveletről van szó, amelyet senki nem provokált ki, amellyel Moszkva megsérti a nemzetközi jogot, és aláássa Európa és a világ biztonságát. Felszólították Oroszországot, hogy azonnal szüntesse be az ellenségeskedést, vonja ki erőit Ukrajnából, és tartsa tiszteletben Ukrajna területi egységét. Az EU folyamatosan egyeztet nemzetközi partnereivel, mindenekelőtt a NATO-val és a G7 csoporttal - tették hozzá.

2022.02.24. 07:20

Szijjártó Péter is reagált az orosz invázióra

A háború a legrosszabb forgatókönyv - írta a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán.

2022.02.24. 07:20

Válságtanácskozást tart a NATO

Válságtanácskozást tartanak a NATO 30 tagállamának a szövetséghez akkreditált nagykövetei csütörtök reggel az Ukrajna ellen intézett orosz támadás miatt - közölte az észak-atlanti szövetség egyik brit illetékese a Reuters brit hírügynökséggel.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban élesen elítélte Oroszországot az Ukrajna ellen indított hadművelet miatt, amelyet az euroatlanti biztonság elleni súlyos támadásnak nevezett. Felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul állítsa le katonai akcióját, és tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

2022.02.24. 07:19

A NATO összehangolt válaszáról egyeztetett Blinken és Austin Stoltenberggel

A NATO Oroszország ukrajnai inváziójára adandó összehangolt válaszáról egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter Jen Stoltenberg NATO-főtitkárral - közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint a felek megvitatták a NATO keleti szárnyának biztonsága érdekében teendő további lépéseket is. Blinken hangsúlyozta, hogy "sziklaszilárd" az Egyesült Államok elkötelezettsége a katonai szövetség kollektív védelem elvét tartalmazó 5. cikke mellett.

2022.02.24. 07:15

Kockázatos az ukrán légtér

Az ukrán légtér elkerülésére szólított figyelmeztetésében az Európai Unió repülésbiztonsági ügynöksége (EASA).

2022.02.24. 07:15

A szlovák fegyveres erők már vörös készültségi fokozatban vannak

Věra Jourová cseh uniós biztos szerint az Ukrajna elleni agresszív politikájáért elsősorban Vlagyimir Putyint kellett volna szankcióval sújtania az Európai Uniónak.

2022.02.24. 07:15

Hadiállapot lép életbe Ukrajnában

Az ukrán elnök videón üzent az orosz népnek.

2022.02.24. 07:15

Hétéves csúcsra ugrott az olajár

Az ázsiai tőzsdék is mínuszba fordultak az orosz akció bejelentésének hírére.

2022.02.24. 07:15

Deák András: ha Oroszország elszánt, gazdasági szankciókkal nem lehet megállítani

Arról kérdeztük az Oroszország-szakértőt, hogy milyen hatással lehet a moszkvai vezetésre a kereskedelmi tilalom és a pénzforgalmi korlátozás.

2022.02.24. 07:15

Elkezdődött az Ukrajna elleni orosz invázió

Vlagyimir Putyin katonai műveletet rendelt el a Donyec-medencében. Robbanások történtek több orosz városban.

2022.02.24. 07:15

Benkő Tibor: fegyveres alakulatok határon való átsodródására is fel kell készülni

Mi azt támogatjuk, hogy békés úton kell megoldani az orosz-ukrán konfliktust, de nem lehet tételnül nézni, hogy ez bekövetkezik-e – mondta a honvédelmi miniszter. Beszélt arról is, hogy adott esetben átmennek-e a magyar katonák a határon.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Miközben az ukrán légvédelem egyre nagyobb nyomás alatt, mert Oroszország fokozta a légicsapásokat intenzitását, Volodimir Zelenszkij elnök sürgette partnereit, hogy gyorsítsák fel fegyverszállításaikat. Harkivban újabb támadásokat hajtott végre az orosz hadsereg, míg Luhanszknál felfogták az inváziós erők rohamát az ukrán védelmi erők. Legfontosabb háborús híreink szerdán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×