eur:
393.93
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
WINCHESTER, ENGLAND - MARCH 9: Army recruits go through basic training at the Army Training Regiment on March 9, 2005 in Winchester, England. The House of Commons Defence Select Committee and the Adult Learning Inspectorate are due to release the results of their investigations into military training conditions in March 2005.
Nyitókép: Peter Macdiarmid/Getty Images

A szlovák fegyveres erők már vörös készültségi fokozatban vannak

Věra Jourová cseh uniós biztos szerint az Ukrajna elleni agresszív politikájáért elsősorban Vlagyimir Putyint kellett volna szankcióval sújtania az Európai Uniónak.

„Szlovákia ma a jó oldalon áll” – fogalmazott Eduard Heger szlovák miniszterelnök az ukrán helyzettel kapcsolatban. A kormányfő kifejtette, hogy Szlovákia azon országok közé tartozik, amelyek elítélik Oroszország magatartását, és hajlandók megtenni mindent a béke megőrzéséért. Heger szerint Oroszország megsérti a nemzetközi jogot és lerombolja a jószomszédi kapcsolatokat Ukrajnával és az egész demokratikus világgal. „El kell végeznünk a házi feladatot, megerősíteni a saját védelmünket, és modernizálni a Szlovák Köztársaság fegyveres erőit” – jegyezte meg a kormányfő.

Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter arra számít, hogy a helyzet rosszabbra fordul. Továbbra is úgy gondolja azonban, hogy mindazok, akik meg akarják támadni Ukrajnát, meggondolják magukat. A tárcavezető úgy fogalmazott, a második világháború vége óta a legrosszabb a biztonsági helyzet Európában. Hozzátette, hogy egyelőre nem regisztráltak megnövekedett számú menekültet a szlovák-ukrán határon.

A Szlovák Fegyveres Erőket közben úgynevezett vörös készültségi fokozatba helyezték.

Az intézkedés célja, hogy szükség esetén gyorsabban tudjanak reagálni, valamint megerősítsék a kritikus infrastruktúra bizonyos pontjainak védelmét.

Jelenleg 500 szlovák katona áll rendelkezésre arra az esetre, ha szükség lenne rájuk az ország keleti határának védelme során.

Szlovákia köztársasági elnöke, Zuzana Čaputová úgy látja, hogy Szlovákia nincs közvetlen katonai fenyegetésnek kitéve. Az államfő úgy fogalmazott, hogy a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság Oroszország általi elismerése egy szuverén ország megszállásának tekinthető. Čaputová sem váratlannak, sem hirtelen jött lépésnek nem tartja a történteket. „Ha a harcok eszkalálódnának, annak az lenne a következménye, hogy Ukrajna lakossága elmenekülne a háború elől” – tette hozzá Zuzana Čaputová.

A belügyminisztériumnak konkrét tervei vannak arra az esetre, ha az Ukrajna és Oroszország közti konfliktus hatására menekülthullám indulna meg Szlovákia felé. Ha naponta kevesebb mint ötszáz menekült érkezne Szlovákiába, akkor ún. „hotspotokat” hoznának létre a határ mentén, amelyekben körülbelül 3 800 személyt tudnának elszállásolni. Ha több mint 500 menekült érkezne naponta Ukrajna irányából, a kelet-szlovákiai kereskedelmi szálláshelyeket is felhasználnák az elszállásolásukra, ezek kapacitása körülbelül 30 ezer körül mozog.

Az Oroszország elleni uniós szankciók, melyekkel Szlovákia is egyet ért, szerdán vagy csütörtökön életbe léphetnek. Věra Jourová cseh uniós biztos szerint az Ukrajna elleni agresszív politikájáért elsősorban Vlagyimir Putyin orosz elnököt kellett volna szankcióval sújtania az Európai Uniónak. A Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilapnak Jourová úgy nyilatkozott, az a tény, hogy Vlagyimir Putyin nincs a szankcióval sújtott orosz személyiségek között, inkább a gyengeség, semmint a diplomáciai ügyesség jele. „Putyinnak a lista első helyén kellett volna szerepelnie” – jelentette ki Jourová, bírálva az Európai Unió álláspontját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×