eur:
393.73
usd:
365.07
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (b) látogatást tesz a Donyeck térségben 2021. április 8-án. Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától a nemzetközi jog szabályainak megsértésével elcsatolt Krím félszigetre.
Nyitókép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (b) látogatást tesz a Donyeck térségben 2021. április 8-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Kis-Benedek József: közvetlen összecsapásban Ukrajnának nem sok esélye van

Diplomáciai úton kell rendezni a helyzetet, de ez még hosszú idő, mert egyelőre a nyomát sem látni a közeledésnek – mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

Mint az Infostart is hírül adta, szerda délben bejelentették, este a parlament is megszavazta, hogy Ukrajnában rendkívüli állapot lép életbe a két szakadár megye, Luhanszk és Donyeck kivételével, ahol – az ukrán kormány megfogalmazása szerint – "már háború van", és ahol egyébként már 2014 óta érvényben van ez a veszélyjelzési fokozat. Csütörtök reggel már az orosz invázió is megindult.

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára az InfoRádióban az orosz és ukrán haderő összevetésével kapcsolatban úgy vélekedett, "hat-hétszeres különbség van", és ez még csak a létszámbeli különbség, a technológiai még ezen felüli. Egy

közvetlen összecsapásban tehát Ukrajnának nem sok esélye van,

ezért kér nyugati fegyvereket, páncéltörőket, haditechnikai anyagokat, egyáltalán segítséget a szomszédos országoktól.

Szólt még arról is, hogy az Európai Unióban létezik egy olyan szabály – amelyet eddig senki nem vett komolyan –, mely szerint válságterületre senki nem szállít fegyvert.

"A németek komolyan vették, mert ők sisakot szállítottak, ami nem igazán támadó fegyver" – jegyezte meg Kis-Benedek József.

Arra reagálva, hogy milyen kifutása lehet a helyzetnek, azt mondta, a rendezés hosszú idő lesz.

"Ez a konfliktus sokáig fog tartani, egész addig, amíg új megállapodások nem születnek. Le kellene ülnie tárgyalni az Egyesült Államoknak és Oroszországnak, és meg kellene állapodni abban, hogy miként hozzák vissza a bizalomerősítő intézkedéseket. Egy diplomáciai folyamatnak kellene beindulnia, ez pedig azért lesz még hosszú idő, mert egyelőre a nyomát sem látni; Oroszország bevonult egy független ország területére katonai erővel, a Nyugat pedig ezt agressziónak tekinti" – nyomatékosította a szakértő.

Végül rámutatott, hogy Oroszország alábbi elvárásairól a nyugat hallani sem akar:

  • leállítani Ukrajna NATO-integrációs folyamatát
  • visszavonni a kelet-európai országokba telepített nyugati fegyvereket, erőket.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×