eur:
392.16
usd:
366.4
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

A külügyminisztérium berendelte a budapesti orosz nagykövetet

Erről Szijjártó Péter beszélt bahreini sajtótájékoztatóján.

A háború nem megoldás, a háború szenvedést hoz, a háború a lehető legrosszabb forgatókönyv. Magyarországot súlyos aggodalommal tölti el mindaz, ami Ukrajnában történik, aggódunk a fejlemények miatt, kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön bahreini tárgyalásai után.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy berendelték az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetét a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a délelőtt folyamán, és közölték vele a magyar kormány álláspontját.

A tájékoztatón megismételte Orbán Viktor miniszterelnök szerdai üzenetét, vagyis hogy szomszédos országként számunkra különösen fontos, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborús konfliktusból. Meg kell védenünk Magyarországot, meg kell védenünk a magyar emberek biztonságát.

Szijjártó Péter hozzátette: vannak olyan kezdeményezések, amelyek általában a politika bal oldaláról érkeznek, amelyek azt próbálják elérni, hogy Magyarország akár fegyverzettel, felszereléssel vagy katonákkal szálljon bele ebbe a konfliktusba.

A miniszter ezt rendkívül felelőtlennek nevezte és kijelentette: a kormány ezeket nem támogatja és nem tesz ilyet, mert meg kell védenünk magunkat attól, hogy belesodródjunk ebbe a háborús konfliktusba, és nem is engedjük, hogy bárki belesodorja Magyarországot, a magyar embereket bármilyen háborús konfliktusba.

Csütörtökön is folyamatosan zajlanak az egyeztetések az EU-ban és a NATO-ban arról, hogy milyen közös válaszokat adjanak a válságos helyzetre. „Mi, magyarok részesei vagyunk a közös válasznak, az előkészítésének.”

Mint mondta, a Közel-Kelet és az Öböl-térség biztonsága szorosan összefügg Európa biztonságával, és ezért nagyra becsüli a magyar kormány azt a stabilizáló szerepet, amelyet a bahreini királyság játszik az Öböl térségében. Nagyra becsülik, hogy a bahreini királyság aláírta az Ábrahám-megállapodásokat és ezzel megkezdte kapcsolatai rendezését Izrael állammal. Szijjártó Péter fenntartotta azt az álláspontját, hogy mindazok, akik részt vettek e megállapodások előkészítésében, aláírásában és végrehajtásában, megérdemlik a Nobel-békedíjat. A világnak ebben a nagyon nehéz térségében ugyanis ezek a megállapodások jelentették az első igazi előrelépést. Számára öröm és megtiszteltetés volt, hogy egyetlen külügyminiszterként a világból részt vehetett Washingtonban az Ábrahám-megállapodások aláírásán. Globális érdek, hogy ezen megállapodások megvalósítása folytatódjon.

Bahrein a világjárványban is segített Magyarországnak, Bahrein tapasztalatai a kínai oltóanyag tapasztalataival és dokumentációjával segítette a keleti oltóanyagok gyors használatát Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×