eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Paks2.hu

Orosz szankciók - Így bújhat ki a Paks 2 beruházás

Ha a Roszatomot nem éri külön szankció, illetve nem zárják ki az európai energiakereskedelmet fenntartó SWIFT rendszerből Oroszországot Iránhoz és Észak-Koreához hasonlóan, a Roszatom és az orosz VEB Bank közti elszámolás elég az atomerőmű-építés ezen szakaszához Weinhardt Attila elemző szerint.

Az orosz invázióra válaszul adott nyugati szankciók között tiltólistára került az a bank is, amely a Paks 2 beruházást finanszírozza - értesült a Portfolio. A gazdasági portál elemzője, Weinhardt Attila az InfoRádiónak a hírt kommentálva elmondta: az egyik legfontosabb kérdés az lesz, hogy kizárják-e Oroszországot az úgynevezett SWIFT nemzetközi elszámolási rendszerből.

"A VEB nevezetű orosz bankról van szó, amely mind az európai uniós, mind az amerikai szankciós listára felkerült, ez a pénzintézet, illetve a listán szereplő többi az európai kötvénypiaci kibocsátásokban érzékelnek korlátot, a másodpiacon nehézkes lesz számukra a forrásbevonás, sőt Amerikában március 1-jétől nem is vásárolhatnak a befektetők a VEB Bank kötvényéből" - részletezte Weinhardt Attila.

Ez a bank Krím 2014-es annektálása idején is már rákerült erre a szankciós listára, az itthoni Paks 2 projekt ezzel együtt is folytatódott, ennek az oka pedig az, hogy

a VEB a 10 milliárd eurós, a magyar államközi szerződésből eredő hitelkeretet nem utalja át a magyar entitásoknak, hanem közvetlenül Oroszországban számolja el a Roszatomban folyó munkákért.

"Ilyen értelemben nincs határon át nyúló pénzügyi tranzakció, és éppen ebből eredően ezek a nyugati szankciók nem tudják blokkolni a paksi projekt folytatódását. Az lehet kérdés, hogy a VEB bank a forrásbevonásához mindig kellő mennyiségű pénzt talál-e az orosz piacon" - ecsetelte Weinhardt Attila.

Az persze kérdés, milyen szankciókat hív életre a brüsszeli EU-csúcs csütörtök este.

"A belengetett legkeményebb szankciók felé várható elmozdulás, márpedig olyan is történhet, hogy az orosz pénzintézeteket a nyugati piacokon teljesen ellehetetlenítik" - mutatott rá az elemző.

Ez áttételesen a VEB Bank és a Roszatom oroszországi együttműködését is ellehetetlenítené.

Ha magát a Roszatomot szankció éri, az jelentené a paksi beruházás kivitelezésének akadályozását, de

a Paks-szerződés államközi "bebiztosítását" Weinhardt Attila szerint bizonyára "jogászok hada" végezte.

Hogy Oroszországot Irán vagy Észak-Korea szintjén elszigeteli-e a nyugati világ a SWIFT rendszerből való kizárással, azt az elemző az energiafüggőség miatt nagyon nehezen tartja elképzelhetőnek, "nem tudna számlákért fizetni Európa, ellehetetlenülne az energiaszolgáltatás, ami egyik félnek sem érdeke".

Az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtök este 6 órától Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója és Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője veszi górcső alá az Ukrajnában kialakult helyzetet és annak várható következményeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Marco Rossi: Egy hajóban evezünk

Marco Rossi: Egy hajóban evezünk

Este kilenctől Stuttgartban, Skócia ellen játssza harmadik csoportmérkőzését a magyar válogatott a 2024-es Európa-bajnokságon. A továbbjutási remények csak győzelemmel éltethetők tovább. De mire lehet számítani Marco Rossi válogatottjától második stuttgarti mérkőzésén?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×