eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Autóval távoznak az emberek Kijevből 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Brazil futballista: rabok vagyunk Kijevben – mi lesz az oroszországi mérkőzésekkel?

Az elmúlt 24 órában Oroszország és Ukrajna között kialakult helyzet alakulása nyomán az UEFA elnöke úgy határozott, hogy rendkívüli ülést hív össze a végrehajtó bizottság tagjainak február 25-én, pénteken 10.00 órára a helyzet értékelése és a szükséges intézkedések megtétele érdekében.

Így szól az UEFA hivatalos bejelentése, amely részben az ügy természetes követéséből fakad, részben talán összefügg az Európai Tanács azon ajánlásával, amely az Oroszországba tervezett nemzetközi labdarúgó-események ideiglenes felfüggesztését célozza.

Ez ajánlás elsősorban két eseményre fókuszálhat: a május 28-ra tervezett Bajnokok Ligája-döntőre, amelynek Szentpétervár a tervezett helyszíne, valamint a március végi világbajnoki pótselejtezőkre, ott az úgynevezett B úton Oroszország az elődöntőben (Lengyelország ellen), valamint továbbjutása esetén a döntőben (Svédország vagy Csehország ellen) is rendező lenne. A korábbi gyakorlatot figyelembe véve szinte kizárható, hogy előbbinél az UEFA, utóbbinál a FIFA megtartja az eredeti menetrendet.

Ezzel kapcsolatban a három szövetség, a lengyel, a svéd és a cseh a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (FIFA) fordult, hogy ne kelljen orosz földön játszania.

"A katonai eszkaláció súlyos következményekkel jár. Jelentősen csökkenti a nemzeti labdarúgó-válogatottjaink és a hivatalos delegációink biztonságát" - indokolta a kérését a három szövetség, amely azt várja a FIFA-tól és az UEFA-tól, hogy azonnal reagáljon a történtekre és álljon elő alternatív helyszínjavaslatokkal. A FIFA a válaszában jelezte, hogy figyelemmel követi a helyzetet, és ha szükséges, időben közölni fogja a változásokat.

"A FIFA elítéli, hogy Oroszország bevetette a katonaságot Ukrajnában, illetve bármilyen erőszak alkalmazását konfliktus kezelésére. Az erőszak soha nem jelent megoldást, ezért a FIFA minden felet arra szólít fel, hogy konstruktív párbeszéd útján állítsák helyre a békét" - áll a közleményben.

Kérdéses, hogy mi lesz a szentpétervári Zenit Európa-liga-szereplésével, Észak Velencéjének legjobb futballcsapata csütörtök este hátrányból kezd Sevillában, a Betis ellen, így a papírforma szerint ez a kérdés, legalábbis (ami az orosz és az ukrán klubok nemzetközi kupaindulását, szereplését illeti) nyárig megoldódik. (Ukrán klub nem jutott sem a Bajnokok Ligája, sem az Európa-liga, sem pedig a Konferencia-liga tavaszi szakaszába.)

Miután Volodimir Zelenszkij Ukrajnában hadiállapotot hirdetett, ez együtt jár az országban a sportesemények azonnal felfüggesztésével is.

Az ottani élvonalbeli labdarúgó-bajnokság tavaszi idénye pénteken kezdődött volna, de bizonytalan időre elhalasztották az összes mérkőzést. Közismert, hogy az ukrán futball élvonalában sok külföldi is futballozik (elsősorban brazilok és szerbek), közülük sokan igyekeznek máris elhagyni az országot.

A twitteren fellelhető Arthur Quezada brazil újságíró fiókja, több honfitársa Ukrajnából, például Kijevből, Luhanszkból küldött videóüzenetét ismerteti meg a nagyvilággal. Több brit lap is idézte a már ukrán állampolgárságú Júnior Moraesnek a felkiáltását (bátyja, Bruno Moraes korábban játszott az Újpestben is).

A jelentések szerint körülbelül ötszáz brazil van Kijevben, mindannyian szeretnék elhagyni az országot.

„A helyzet súlyos, rabok vagyunk Kijevben, és megoldást várunk a szabadulásra” – írta az Instagramon Junior Moraes, aki egyébként Sahtar játékosa.

Egy olyan szállodában rögzített videón, ahol körülbelül tucatnyi játékos gyűlt össze feleségekkel és gyerekekkel, a csoport tagjai arra kérték a brazil hatóságokat, hogy jöjjenek ki és mentsék ki őket, számolt be a brit sajtó.

„Valóban elhagyatottnak érezzük magunkat, mert nem tudjuk, mit tegyünk – mondta az egyik nő. – Nem tudjuk, hogyan oldjuk meg ezt a helyzetet.”

A brazil külügyminisztérium később közölte, hogy kijevi nagykövetsége „nyitott és elkötelezett az Ukrajnában tartózkodó közel 500 brazil állampolgár védelmében ügyében.”

A brazil külképviselet arra szólította fel állampolgárait, hogy – amennyiben tehetik – az ország keleti részéből költözzenek Kijevbe. Arra kérte honfitársait, hogy maradjanak kapcsolatban a nagykövetséggel.

Az egyik futballista úgy fogalmazott:

„Üzemanyaghiány van a városban, le vannak zárva a határok, zárva a légtér, nem tudunk kijutni.”

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×