eur:
392.34
usd:
365.67
bux:
66772.22
2024. április 26. péntek Ervin
Emberek próbálnak felférni egy buszra Kijevben, hogy elhagyják a várost 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Ilyen belülről az oroszok elleni háború – kijevi beszámoló

Ukrajna fővárosában a helyi reptért megrázó robbanásokra ébredtek az emberek és ennek nyomán lett világos számukra, hogy megindult az orosz katonai offenzíva. Később sorok alakultak ki a bankok előtt, de jobbára nyugodt a helyzet. Telefonon értünk el egy ott élő magyar üzletembert, aki arról mesélt, hogy hogyan élték meg a támadások kezdetét. Zoltán arról is beszélt, hogy az ukránok motiváltak az ellenállásra, ugyanakkor sokan vannak olyan is, akik nosztalgiáznak a függetlenség előtti idők iránt.

Érdeklődésünkre az üzletember elmondta: kijevi idő szerint reggel 6 óra körül „éktelenül” fütyülő hangokra ébredt. Először azt gondolta, hogy harci repülők húznak át az égen, de aztán két nagyobb robbanás következett. Bekapcsolva a helyi állami tévét derült ki, hogy az ukrán fővárosba akkor ért el a háború, miután rakétatámadás érte a Boriszpili nemzetközi repülőteret.

Zoltán egyetértett, hogy a kialakult helyzet teljesen szürreálisan hat Európa közepén, a 21. században, hiszen, mint fogalmazott: ő Kijev azon részén él, ahol ugyan hallani a harcok hangjait, de az utcán a kukásautók a megszokottak szerint ürítik a kukákat, a nyitva tartó boltok és bankok előtt pedig emberek várakoznak 40-50 fős sorokban. A fiókok és ATM-eket folyamatosan töltik, a belföldi banki forgalom pedig nincs lekorlátozva. Egyedül a készpénzfogalom, napi 100 ezer hrivnyára (~1,1 millió forint) per ügyfél.

A helyi gáz-, víz- és elektromos művek rendszeres tájékoztatást ad, hogy az üzletmenet zavartalan, és persze az internet is elérhető. A férfi elmondása szerint sok ismerőse elindult dolgozni a munkahelyére, de például az éttermek és kávézók zöme zárva tart, ami érthető is. Ugyanakkor,

ha az ember csak kinéz az ablakon, vagy elindul egy bevásárlásra, azt is hihetné, hogy ez egy közönséges csütörtök

– ismételte meg.

Az üzletember arra is kitért, hogy a hajnai rakétacsapások után volt egy nagyobb menekülési hullám Kijevből kifelé, 20-30 kilométeres dugót okozva, különösen a városon kívül, és a benzinkutaknál is nagy sorok alakultak ki. De szerinte most már nem nagyon van értelme elindulni, és valószínűleg a helyes döntés Kijevben maradni.

A Dombasz esetleges elvesztése

Zoltán szerint a mai Ukrajna, és a mostani ukrán nép már nem az, mint a 2014-es, amikor Oroszország a Krímet annektálta.

Most sokkal motiváltabbak az emberek, nagyobb bennük a nemzeti érzés,

és sokkal inkább késznek mutatkoznak arra, hogy ténylegesen is – önkéntesként – csatlakozzanak a reguláris hadsereghez, ami szintén úgy fest, hogy komolyan hadban áll, és nem hallani olyanról, hogy esetleg tömegével átálltak vagy dezertáltak volna – fogalmazott. „De hogy ez meddig fog tudni kitartani… Illúziói nincsenek senkinek.”

Az üzletember szerint Kijev abszolút egy többnemzetes város, de most már sokkal inkább „kék-sárgák a fejek”, mint korábban. Ő maga – a saját ismeretségi körében – viszont nem tapasztalata, hogy erőszakos ukránosítás zajlott volna. „Úgy mondanám, hogy aki nem tudott, vagy nem akart esetleg ukránul beszélni, azoknak a java része is megtanult már ukránul, de nem felejtett el oroszul sem” – jegyezte meg.

Szerinte az emberek közül az elmúlt nyolc év alatt sokan belefáradtak/beletörődtek a fennálló helyzetbe, és kezdett kialakulni egy modus vivendi, miszerint a keletről az ország középső és nyugati területeire érkezőknek sikerült letelepedni, beilleszkedni, miközben maradt némi átjárás az elcsatolt és szakadár területek (Krím, illetve Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság), ahol hátrahagyott rokonaik lehetnek, és a kontrollált területek között.

Véleménye szerint tehát a többség akarata az lehetett, hogy érjen véget a nyílt, tényleges ellenségeskedés. Látni kell ugyanis – folytatta a Kijevben élő magyar üzletember –, ha erről a nyugati sajtó nem is számol be, de

Ukrajnában nem múlt el úgy nap az elmúlt nyolc évben, hogy ne került volna sor fegyveres incidensre,

ami ne követelt volna minden héten emberéleteket. Így aztán valószínűsíthetően a közember fejben inkább már elfogadta az elveszített területek tényét, gondolván, hogy egyszer majd csak változik a helyzet – ismételte meg.

A szakadár területen élőket ugyanakkor mind a hivatalos kommunikáció, mind a lakosság ukrán állampolgároknak tartja, abszolút megértve, hogy nem mobilisak, és ott maradtak helyben, mert oda köti őket a családjuk, ingatlanuk, üzletük, vagy akármi egyéb, várva a politikus által mindig ígért megoldást. „Feltételezem, nem épp a mostanira gondoltak” – jegyezte meg Zoltán hozzátéve: az is igaz, hogy olyanok is akadnak szép számmal, akik azt remélik, hogy az orosz bevonulással végre „rend lesz”. Mint mondta – és ez igaz a központi és nyugati területekre is –, hogy az Ukrajnát érintő hajdani rendszerváltozásnak nem kevés vesztes is volt, illetve van, akikben

kezd egyre élénkebben kialakulni egyfajta nosztalgia leginkább az 1990 előtti idők iránt,

az orosz propaganda hatására pedig úgy gondolják – megfeledkezve bizonyos dolgokról –, hogy Vlagyimir Putyinék majd eltakarítják a korrupt, oligarcha hatalmat, és akkor megint minden rendben lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×