eur:
393.2
usd:
367.42
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
LUHANSK, UKRAINE - FEBRUARY 22: A soldier is seen in front of a building damaged by bullets and cannon balls at Schastia town of Luhansk as tension rises after Russiaâs recognition of Ukraineâs breakaway regions in Luhansk, Ukraine on February 22, 2022. (Photo by Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images

Kárpátaljai pártvezető: lehetnek magyarok a behívottak között

Zubánics László az InfoRádió megkeresésére tisztázta a tartalékosok behívásának rendjét és érintetti körét, szerinte az emberek is próbálnak tartalékolni, a hírek hatására pedig sokan kezdtek csomagolni, "riadalom van a fejekben".

Volodimir Zelenszkij még szerdán rendeletet adott ki a tartalékosok behívásáról az ukrán hadseregbe. Az ukrán elnök kiemelte, hogy nem általános mozgósításról van szó.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke érdeklődésünkre arról beszélt, hogy bár a kárpátaljai magyarokat még mindig inkább a gazdasági problémák aggasztják, a háború híre sokat változtatott a gondolkodáson.

"Magát a törvényt, amely alapján a mozgósítás megkezdődött, 2021 áprilisában írták alá. Ebben a katonai szolgálatban szerződéses alapon tartalékos állományba helyezettek érintettek, tehát ez nem azt jelenti, hogy valaki bizonyos életkor után tartalékos állományba kerül, hanem egy speciális, úgynevezett

operatív tartalékról van szó, szerződéses katonákról, akiknek megfelelő jogviszonyuk, képzettségük van. Korántsem érint minden egyes állampolgárt a változás"

- tisztázta Zubánics László.

Elismerte ugyanakkor, hogy lehetnek az érintettek között magyarok is.

Általánosnak látja, hogy az emberek fejében a riadalom ott van, nem olvassák végig a dokumentumokat, nem jól értik a helyzetről szóló tudósításokat, sok esetben "csomagolnak és mennek", munkát keresnek, külföldön próbálkoznak.

Az orosz bevonulásról Donyeckbe és Luhanszkba úgy vélekednek az országban, hogy "de facto megtörtént", ami eddig is ismert volt, és amivel Abházia vagy Észak-Oszétia kapcsán megismerkedett a közvélemény az elmúlt években. Ami új, az a terület(ek) jogi státusza - orosz szempontból.

"A hétköznapokban a tartalékok képzése anyagi értelemben is megkezdődött, a hírek sok mindent megváltoztattak a gondolkodásmódban" - rögzítette még Zubánics László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×