eur:
390.27
usd:
359.54
bux:
73622.19
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
LUHANSK, UKRAINE - FEBRUARY 22: A soldier is seen in front of a building damaged by bullets and cannon balls at Schastia town of Luhansk as tension rises after Russiaâs recognition of Ukraineâs breakaway regions in Luhansk, Ukraine on February 22, 2022. (Photo by Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Aytac Unal/Anadolu Agency via Getty Images

Kárpátaljai pártvezető: lehetnek magyarok a behívottak között

Zubánics László az InfoRádió megkeresésére tisztázta a tartalékosok behívásának rendjét és érintetti körét, szerinte az emberek is próbálnak tartalékolni, a hírek hatására pedig sokan kezdtek csomagolni, "riadalom van a fejekben".

Volodimir Zelenszkij még szerdán rendeletet adott ki a tartalékosok behívásáról az ukrán hadseregbe. Az ukrán elnök kiemelte, hogy nem általános mozgósításról van szó.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke érdeklődésünkre arról beszélt, hogy bár a kárpátaljai magyarokat még mindig inkább a gazdasági problémák aggasztják, a háború híre sokat változtatott a gondolkodáson.

"Magát a törvényt, amely alapján a mozgósítás megkezdődött, 2021 áprilisában írták alá. Ebben a katonai szolgálatban szerződéses alapon tartalékos állományba helyezettek érintettek, tehát ez nem azt jelenti, hogy valaki bizonyos életkor után tartalékos állományba kerül, hanem egy speciális, úgynevezett

operatív tartalékról van szó, szerződéses katonákról, akiknek megfelelő jogviszonyuk, képzettségük van. Korántsem érint minden egyes állampolgárt a változás"

- tisztázta Zubánics László.

Elismerte ugyanakkor, hogy lehetnek az érintettek között magyarok is.

Általánosnak látja, hogy az emberek fejében a riadalom ott van, nem olvassák végig a dokumentumokat, nem jól értik a helyzetről szóló tudósításokat, sok esetben "csomagolnak és mennek", munkát keresnek, külföldön próbálkoznak.

Az orosz bevonulásról Donyeckbe és Luhanszkba úgy vélekednek az országban, hogy "de facto megtörtént", ami eddig is ismert volt, és amivel Abházia vagy Észak-Oszétia kapcsán megismerkedett a közvélemény az elmúlt években. Ami új, az a terület(ek) jogi státusza - orosz szempontból.

"A hétköznapokban a tartalékok képzése anyagi értelemben is megkezdődött, a hírek sok mindent megváltoztattak a gondolkodásmódban" - rögzítette még Zubánics László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×