eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a hagyományos évenkénti sajtótájékoztatóján Minszkben 2021. augusztus 9-én, az ellene indult tömegtüntetések kezdetének első évfordulóján. Fehéroroszországban hónapokon át rendszeresen tömegek vonultak utcára, miután a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékával megnyerte a tavalyi elnökválasztást. Az ellenzék csalásnak minősítette az eredményt, és Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelöltet ismerte el győztesnek. A megmozdulásokat a biztonsági erők brutálisan leverték, Cihanouszkaja Litvániába menekült.
Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Nyikolaj Petrov

Aljakszandr Lukasenka közvetítene Kijev és Moszkva között

A fehérorosz elnök azt javasolta, hogy Oroszország és Ukrajna képviselői találkozzanak Minszkben - számolt be a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Lukasenka korábban jelezte: fehérorosz csapatok nem vesznek részt a donyec-medencei orosz katonai műveletben, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelt el. Ugyanakkor aláhúzta: szükség esetén még sor kerülhet a fehérorosz csapatok bevetésére a konfliktusban - idézte az államfőt a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

Az orosz erők több térségben hajtottak végre csapásokat katonai célpontok ellen Ukrajnában, miközben a Moszkva-barát szakadárok is támadást indítottak az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken.

Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

A fehérorosz elnöki hivatal közölte: Putyin csütörtökre virradóra felhívta Lukasenkát, hogy tájékoztassa az Ukrajna elleni hadművelet megindításáról. A Kreml eddig semmiféle információt nem hozott nyilvánosságra a telefonbeszélgetésről. Lukasenka szerint az orosz elnök részletesen beszámolt neki a helyzetről és a fejleményekről.

Putyin azt mondta neki: "a donyecki és luhanszki népirtásnak" akar véget vetni a művelettel.

A fehérorosz elnök azt állította: az ukrán hadsereg parancsnoksága tisztában volt azzal, hogy bármelyik pillanatban kirobbanhat a konfliktus, mégsem tett semmit annak megakadályozása érdekében. Rámutatott: szerda este fehérorosz katonai tisztségviselők azt tanácsolták egy magas rangú ukrán katonai parancsnoknak, hogy beszéljen Moszkvával, de erre nem került sor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×