eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az ukrán fegyveres erők önkéntes területvédelmi egységének tagjai gyakorlatoznak Kijev közelében 2022. február 5-én. Az elmúlt hetekben civilek tucatjai csatlakoztak az ukrán hadsereg tartalékosaihoz egy esetleges orosz inváziótól tartva.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Volodimir Zelenszkij hadba hívta az ukrán embereket

Ukrajna megszakította diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal. Újabb hírek érkeztek lelőtt orosz harci járművekről, ukrán beszámolók szerint súlyos veszteségeket okoztak a támadóknak. Véradást hirdettek a sebesültek ellátásának segítésére. Hamarosan elrendelhetik az általános mozgósítást.

"Ukrajna megvédi magát, és nem adja fel szabadságát, bármit is gondoljanak Moszkvában" - idézte az Ukrinform hírügynökség az ukrán elnök szavait.

Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy az orosz megszálló csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek el Ukrajna területén, a harcok azonban még folytatódnak. "Ukrajna fegyveres erői nagyon kemény csatákat vívnak, visszaverik a támadásokat a Donyec-medencében és más régiókban keleten, északon, délen. Az ellenség komoly veszteségeket szenvedett, és még több vesztesége lesz. Ők jöttek a mi földünkre" - hangsúlyozta.

Elmondta, hogy Ukrajnát földön és levegőben is megtámadták, a hadsereg feltartóztatja az ellenséget, de most szüksége van a lakosság támogatására is.

Az ukrán államfő felszólította az ukránokat, hogy mindenki, aki kész megvédeni az országot, jelentkezzék szolgálatra, és a kormány felfegyverzi őket.

"Már adunk ki fegyvereket és fogunk is kiadni földünk védelme érdekében, mindenkinek, aki kész megvédeni szuverenitásunkat. Ukrán népünk jövője Ukrajna minden polgárától függ. Mindenki, akinek van harci tapasztalata és aki csatlakozni tud Ukrajna védelméhez, haladéktalanul jelenjék meg a toborzóközpontokban. A belügyminisztérium veteránokat von be az állam védelmébe" - fejtette ki az elnök.

A karpat.in.ua oldal azt írta, hogy Volodimir Zelenszkij elnök benyújtotta az általános mozgósításról szóló törvénytervezetet a Legfelső Tanácsnak az Ukrajna elleni orosz támadás miatt.

Kijev, 2022. február 5.
Az 59 éves Rumia, az ukrán fegyveres erők önkéntes területvédelmi egységének tagja társaival gyakorlatozik Kijev közelében 2022. február 5-én. Az elmúlt hetekben civilek tucatjai csatlakoztak az ukrán hadsereg tartalékosaihoz egy esetleges orosz inváziótól tartva.
MTI/AP/Efrem Lukackij
Az 59 éves Rumia, az ukrán fegyveres erők önkéntes területvédelmi egységének tagja társaival gyakorlatozik Kijev közelében 2022. február 5-én. Az elmúlt hetekben civilek tucatjai csatlakoztak az ukrán hadsereg tartalékosaihoz egy esetleges orosz inváziótól tartva. MTI/AP/Efrem Lukackij

Felhívta továbbá az ukránokat, hogy adjanak vért a sebesült katonák számára.

Zelenszkij kiemelte az ukrán vállalkozások munkájának, az áruk és a szolgáltatások elérhetőségének fontosságát háború idején. "Az ukrán nemzeti bank és Ukrajna bankrendszere minden szükséges forrással rendelkezik az állam pénzügyi szükségleteinek kielégítéséhez, mindennel, ami az állam és az ukrán állampolgárok érdekeinek védelméhez szükséges" - hangoztatta.

Az ukrán elnök az oroszokhoz is felhívást intézett, arra kérte őket, hogy vonuljanak utcára, és tiltakozzanak a háború ellen.

Közben Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója arról számolt be, hogy az orosz támadásban több mint negyven ukrán katona meghalt és több tucatnyiak megsebesültek. Azt is elmondta, hogy eddig legfeljebb tíz elhunytról tudnak a polgári áldozatok közül.

A legfrissebb ukrán jelentések szerint az ukrán erők már hét orosz katonai repülőgépet lőttek le az ukrán légtérben, valamint egy újabb helikoptert a Kijev melletti Mezsihirja település fölött. Helikopterből eddig ezzel együtt kettőt semmisítettek meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×