eur:
393.82
usd:
369.24
bux:
65901.69
2024. április 23. kedd Béla
Egy gépfegyver céltávcsövén át készített kép egy területről a kelet-ukrajnai frontvonalon, a Luhanszk megyei Popaszna közelében 2022. február 14-én. Kelet-Ukrajnában 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitású fegyveres konfliktus az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Előrenyomultak a luhanszki szakadárok

Átkeltek a Donyec folyón. Az önhatalmúlag kikiáltott "luhanszki népköztársaság" népi milíciájának egységei átkeltek a Donyec folyónak azon a szakaszán, amely az ukrán központi erőktől elválasztó vonalon halad - közölte Ivan Filiponenko, a luhanszki "védelmi minisztérium" szóvivője.

A Rosszija-24 televízióban Filiponenko kijelentette: "Az ellenség tüzelőpontjait módszeresen megsemmisítik. Erőik már a Donyec folyó túlsó partján vannak."

Ezzel egy időben Gyenyisz Pusilin, az Oroszország által a héten elismert másik délkelet-ukrajnai szakadár térség vezetője arra kérte az ukrajnai Mariupol kohászati üzemeinek dolgozóit, ne hagyják, hogy a gyárakat aláaknázzák. Az Iljics és az Azovstal acélgyár dolgozóihoz fordulva felszólította őket, akadályozzák meg, hogy az ukrán biztonsági erők megsemmisítsék ezeket a létesítményeket.

A "donyecki népköztársaság" rendelkezésére álló információk szerint ugyanis az ukrán biztonsági szolgálat mindkét létesítményben nagyobb robbantásokat tervez.

"Minden lehetséges lépést meg kell tenni, hogy megakadályozzuk infrastruktúrák pusztulását. Felszólítottam az Iljics és az Azovstal minden dolgozóját, hogy tegyenek lépéseket, használják a rendelkezésre álló eszközöket, hogy megakadályozzák az ukrán biztonsági szolgálat tervének megvalósulását, hogy felrobbantsák ezeket a vállalatokat" - mondta az elnök a Rosszija 1 orosz állami televízióban.

A szakadár vezető szólt arról is, hogy a harcoknak vannak sebesültjei és halálos áldozatai a milicisták és a civilek soraiban.

Címlapról ajánljuk

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×