eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Autóval távoznak az emberek Kijevből 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Brit tábornok: Kijev akár csütörtök estére orosz kézre kerülhet

Kijevben és Harkivban is nagy robbanások történtek, katonai támaszpontokra is lecsaptak az ukrán média szerint. Összefoglaló a harci eseményekről.

Csütörtök reggel óta már több mint 200 támadást hajtottak végre ukrán területen az oroszok, a harcok folyamatosan zajlanak az ország szinte minden területén. Nyugati feltételezések szerint Oroszország Ukrajna nagy részét el akarja foglalni, hogy ellenőrzése alá vonja. Putyin erői precíziós katonai csapásokat, légicsapásokat és szárazföldi manővereket alkalmaznak, hogy több irányból is behatoljanak az országba, írja a Sky News.

Az MTI az orosz védelmi tárca tájékoztatása alapján arról ír, hogy az Ukrajna ellen elkezdett offenzíva első napján, csütörtökön az ukrán katonai infrastruktúra 74 földi objektumát megsemmisítették. Ezek között

  • 11 katonai reptér,
  • három harcálláspont,
  • egy haditengerészeti bázis,
  • 18 SZ-300-as és Buk légvédelmi rakétarendszerhez tartozó lokátorállomás

szerepelt. A tárca szerint az orosz erők egy harci helikopter és négy Bayraktar TB-2-es csapásmérő drónt is lelőttek.

Szakértők szerint az nem világos, hogy az egész ország feletti ellenőrzés átvétele cél-e Oroszország számára – írja a Sky News. Az első értékelés szerint az orosz erők mozgása arra utal, hogy Kijev, Odessza, Mariupol és a szeparatista területek mind célpontok lehetnek.

Richard Barrons tábornok, a brit fegyveres erők korábbi parancsnoka úgy véli, hogy

az orosz csapatok csütörtök estére vagy péntek reggelre elfoglalhatják Kijevet.

A távolságok Kijevig a követett útvonaltól függően valahol 150 és 200 mérföld között vannak, így ha nem lesz hatékony ellenállás, gyakorlatilag órákon belül a fővárosban lesznek - értékelt a Sky Newsnak.

Hozzátette, hogy úgy tűnik, megszakadtak a kapcsolatok az ukrán parancsnokságok és a terepen lévő csapatok között, akik így most nagyon nehéz választás előtt állnak.

"Ha a nagyon erős orosz erők útjába állnak, akkor valószínűleg elég gyorsan megsemmisülnek. Ha félreállnak, és oldalról akarják megtámadni őket, akkor az orosz erők tovább fognak haladni Kijev felé" - fogalmazott.

A következő területekről jelentettek számottevő katonai mozgásokat.

Harkiv

Az ország északkeleti részén fekvő Harkivban rakétatalálat érte a parancsnoki központokat. A városban tartózkodó brit Harry Lee a Sky Newsnak azt mondta, hogy hajnali negyed hat körül öt vagy hat bomba robbanására ébredt, a robbanásoktól megremegett az épület, amelyben tartózkodott.

A városból is jelentettek lövéseket, beszámolók szerint egy fiatal fiú meghalt, amikor egy lakóház tűz alá került. Az ukrán hadsereg négy orosz tankot semmisített meg Harkiv mellett, negyven ukrán katona pedig meghalt és több tucatnyian megsebesültek.

Luhanszk

A hírek szerint az ukrán hadsereg 50 katonát ölt meg egy Luhanszk környéki város közelében, valamint hat orosz harci gépet lőtt le az ország keleti részén. Oroszország ugyanakkor cáfolta azokat a jelentéseket, amelyek szerint repülőgépei vagy páncélozott járművei megsemmisültek volna, és azt állítja, hogy két ukrán repülőgépet lőttek le.

Az orosz védelmi minisztérium azt is közölte, hogy az erők 74 ukrán katonai létesítményt, köztük 11 légi támaszpontot semmisítettek meg.

Kijev

Az ukrán fővárosban, Kijevben robbanás hallatszott, majd füstöt lehetett látni az épületek fölé emelkedni. Az ukrán belügyminisztérium egyik tisztviselője szerint több városban, köztük Kijevben is katonai parancsnoki központokat vettek célba rakétacsapások.

Ukrán határőrök azt is állították, hogy

orosz helikopterek támadták a fővároshoz közeli Gosztomel katonai repülőterét.

Nem sokkal később az ukrán belügyminisztérium közölte, hogy három orosz helikoptert lőttek le - bár nem világos, hogy ezek ugyanazokról a gépekről vannak-e szó. Az ukrán fegyveres erők egy Antonov típusú repülőgépét is lelőtték Kijevben - közölte az állami katasztrófavédelmi szolgálat.

A fővárostól nem messze fekvő Brováriban a helyi hatóságok szerint legalább hat ember halt meg egy rakétatámadás-sorozatban. Szintén nem messze a fővárostól robbanás történt a Tripilszka erőműben az ukrán energiaügyi minisztérium jelentése szerint.

Ivano-Frankivszk és Csuhuiv

Ivano-Frankivszkban rakétacsapás történt egy ukrán légitámaszpontra. Egy másik ukrán légibázison, Csuhuivban is rakéta csapódott be.

Lviv és a Krím

Ukrajna közölte, hogy Oroszország az egész országot lövi, egészen a Lengyelországgal közös határtól 70 kilométerre fekvő nyugati Lviv régióig. Az ukrán határőrizeti ügynökség szerint az orosz hadsereg a szomszédos Fehéroroszországból támadott, és katonai felszerelést szállított az elcsatolt Krímből Ukrajnába.

Odessza, Szumij és Herszon

A déli Odessza kikötővárosban állítólag orosz csapatok szálltak partra, az ukrán elnöki hivatal egyik tanácsadója szerint heves harcok folynak. A helyi hatóságok szerint legalább 18 ember meghalt egy rakétatámadásban. Egy elnöki tanácsadó hozzátette, hogy Szumiban, Herszonban és Harkivban is folynak harcok.

Mariupol

A jelentések szerint orosz katonák Mariupolba is megérkeztek, ahol az AP fotósa szerint robbanásokat lehetett hallani. A képeken sérült radarberendezések és más berendezések látszottak egy ukrán katonai létesítményben, közvetlenül a város mellett.

Scsasztia, Csernyihiv és Donyeck

Az Interfax szerint az oroszok által támogatott szakadárok közölték, hogy offenzívát indítottak az ukrán ellenőrzés alatt álló Scsasztia város ellen keleten. Az észak-ukrajnai Csernyihiv régióban Zelenszkij egyik tanácsadója azt mondta, hogy az orosz erők átcsoportosulnak, hogy folytassák offenzívájukat. Állítólag robbanások rázzák a szakadár keleti Donyeck városát is, a helyi hatóságok jelentése szerint négy ember meghalt, amikor az orosz erők egy kórházat támadtak meg.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×