eur:
393.1
usd:
366.89
bux:
66823.53
2024. április 26. péntek Ervin
Emberek gyülekeznek egy óvóhelyen a délkelet-ukrajnai Mariupol városban 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Kijött a rendelet: védelmet ad Magyarország az Ukrajnából érkezőknek

A kormány a koronavírus-járvány miatt hozott veszélyhelyzeti felhatalmazásával élve vezette be a rendelkezést.

Ideiglenes védelmet kapnak az Ukrajnából menekülők. Ez az Ukrajna területéről érkezett ukrán állampolgárokra, valamint az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozik – írja a Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján a hvg.hu.

A csütörtök este közzétett és 22 órakor máris hatályba lépő kormányrendelet a menedékjogi törvénynek azt a pontját alkalmazza rájuk, amely szerint ideiglenes védelemre jogosultként ismerik el azokat, akik „hazájukból fegyveres konfliktus, polgárháború vagy etnikai összecsapás … miatt elmenekülni kényszerültek” – írják.

Bár az ukrajnai válságnak nincs köze a koronavírus-járványhoz, a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve – vagyis alacsonyabb szintű jogszabállyal törvényt módosítva – elrendelte, hogy ezekre a beutazókra nem kell alkalmazni a menekültügyi eljárás törvénybe foglalt átmeneti szabályait, amelyek alapján a kijevi magyar nagykövetségen kellene menedékjogi kérelmet benyújtaniuk, majd a válaszra hetekig várni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×