eur:
392.35
usd:
365.87
bux:
66823.12
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Egy import élelmiszerünk jelentős része jön Ukrajnából

Ráadásul egyre növekvő dióterméssel számolhattunk a 2021-2022-es gazdasági évben.

A hazai diótermés a rendszerváltozás után még 3 ezer tonna körül mozgott, 2019-re 6,8 ezer tonnára nőtt, így a megemelkedett számokhoz kell mérni a friss termésadatokat, amelyek közül a nyugatiak közepesek, a keletiek viszont jók, a megpróbáltatások ellenére - derül ki a Világgazdaság összeállításából, amely az Agrárgazdasági Intézet KSH rendelkezésére bocsátott adataiból készült.

A dióadatokkal kapcsolatos legfontosabb megállapítások:

  • a héjas dió külkereskedelmi egyenlege pozitív, volumenben 6 százalékkal, 478 tonnára, értékben 12 százalékkal, 443 millió forintra nőtt tavaly az év első 11 hónapjában, Németország a fő célpont
  • az exportált dióbél mennyisége viszont ugyanekkor 43 százalékkal csökkent, értékben 41-gyel, ennek oka, hogy az Egyesült Királyságba 83 százalékkal kevesebb került, ezt a növekvő román és szlovák exportnövekedés nem tudta ellensúlyozni
  • az import növekedett, bő 70 százalékkal, jelentős részben Ukrajnából érkezett
  • a nagybani piacon az import dióbélért 3306 forintos kilóárat kellett fizetni tavaly, folyamatosan drágul ez

Amerikai jóslatok szerint a termés világszerte csökkenni fog idén, mégpedig 3 százalékkal, 2,3 millió tonnára, Kína stagnál, az Egyesült Államok termelése csökken 15 százalékkal, a magyar behozatalt érintő ukrán termés 17 százalékkal növekedhet a 2021-2022-es gazdasági évben.

Az EU diótermésének majdnem fele Romániából származik, 127 ezer tonnából 51 ezer, és növekszik.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×