eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-Ukrajna Bizottság rendkívüli ülését követően Brüsszelben 2022. február 22-én. Stoltenberg kijelentette, hogy Oroszország továbbra is teljes körű támadást tervez Ukrajna ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A NATO védelmi lépéseket aktivált

A szövetség egyebek mellett harci repülőgépeket helyez készenlétbe, hogy növelje csapatainak jelenlétét a keleti szárnyon. Pénteken rendkívüli tanácskozás lesz.

A NATO csütörtökön közölte, hogy új elrettentő és védelmi lépéseket tesz, miután Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen. Döntöttek egyebek mellett több mint 100 harci repülőgép fokozott készültségbe helyezéséről, és arról, hogy tovább növelik a csapatok jelenlétét a keleti szárnyon.

A főtitkár hangoztatta: "kontinensünk békéje megtört, mert Oroszország meglépte azt, amire már hónapok óta felhívtuk a figyelmet. Ez egy szándékos, hidegvérű és régóta tervezett invázió. Moszkva erőszakkal próbálja újraírni a történelmet."

Jens Stoltenberg főtitkár azt is bejelentette: rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken a NATO-tagállamok vezetői az Észak-atlanti Szerződés negyedik cikkelye alapján az Ukrajnát ért orosz támadás miatt. A megbeszéléshez csatlakoznak Svédország, Finnország és az Európai Unió intézményeinek vezetői is.

Utóbbi témában Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerda este, még a háború megindulása előtt ismét elmondta: Magyarországnak nincs szüksége más országok NATO-katonáira a helyzet kezeléséhez. Arról is beszélt, hogy több tízezernyi menekült befogadására és akár a határon átsodródó fegyveres alakulatok veszélyére is felkészülnek a maximális biztonság érdekében.

Az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács a tagok csütörtök esti rendkívüli egyeztetését megelőző sajtóközleményében elítélte Oroszország "példátlan katonai agresszióját" Ukrajna ellen.

Az uniós szervezet elítélte továbbá Fehéroroszország részvételét is a beavatkozásban, és nemzetközi kötelezettségei betartására szólította fel a minszki vezetést.

"Követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyjon fel a katonai akciókkal, feltétel nélkül vonja ki minden haderejét és katonai felszerelését Ukrajna teljes területéről, és teljes mértékben tartsa tiszteletben az ország területi integritását, szuverenitását és függetlenségét.

Az erő és a kényszer ilyen jellegű alkalmazásának nincs helye a 21. században"

- hívták fel a figyelmet az Európai Tanács tagjai.

Az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtök este 6 órától Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója és Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője veszi górcső alá az Ukrajnában kialakult helyzetet és annak várható következményeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×