eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszél az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonák helyzetéről tartott sajtótájékoztatón a Honvédelmi Minisztériumban 2020. február 3-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Benkő Tibor: fegyveres alakulatok határon való átsodródására is fel kell készülni

Mi azt támogatjuk, hogy békés úton kell megoldani az orosz-ukrán konfliktust. Egy háborúból egyik fél sem tud győztesen kikerülni – mondta a honvédelmi miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Miután a NATO vezetői egyértelművé tették, hogy NATO-katonák nem mennek ukrán területre, és ugyanígy nyilatkozott katonáiról az Egyesült Államok, ezt a kérdést az ukránoknak és az oroszoknak kell megoldaniuk. Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megőrzését, de a magyar honvédségnek kész kell lennie az események esetleges eszkalálódására – közölte a miniszter.

Békés úton kell rendezni a helyzetet, és csakis tárgyalva lehet eredményt elérni, de nem várhatjuk tétlenül, hogy a helyzet békés úton rendeződik. A honvédségnek fel kell készülnie a határon esetleg átmenekülő ukrán állampolgárok befogadására – hangsúlyozta a miniszter. Ezt megtervezték és leszervezték a Belügyminisztérium erőivel. Megtervezték, hogy jöhetnek be Magyarországra, hol lehet fogadóállomás (itt ellenőrzőpont lesz, fegyveres vagy anélküli, egészséges vagy ellátásra szoruló ember-e az érkező – a katonák a békemissziós feladatokban találkoztak már ilyen feladattal), hogyan lássák el őket. Akár több tízezer menekült befogadására is készen kell állni – mondta Benkő Tibor.

Szintén fel kell készülni arra, hogy a háborús helyzet nyugati irányú eszkalációja (ha elérkezik Közép- vagy Nyugat-Ukrajnába) esetén

átsodródhatnak a határon fegyveres alakulatok, ahogy az például a délszláv válságnál is megtörtént. Ezt nem lehet megengedni

– szögezte le a honvédelmi miniszter.

Növelik a térség katonai biztonságát, katonai erőket telepítenek: felderítőket, előkészítő erőket, harcoló kötelékeket, kiszolgáló és biztosító erőket. Megerősítik a légtér védelmét is, helikopterekkel és vadászgépekkel. A honvédség parancsnoka folyamatos kapcsolatban van az ukrán vezérkari főnökkel, Benkő Tibor pedig az ukrán védelmi minisztériummal. Azt is el szeretnék érni, hogy a Magyarországon élő emberek érezzék, hogy biztonságban vannak.

A honvédség nem számol azzal, hogy a magyar katonáknak át kellene lépniük az államhatárt;

a honvédség a feladatait önálló nemzeti erőként, de a NATO kötelékén belül hajtja végre.

Ukrajna hadianyagot kért, de Orbán Viktor szavai szerint nem kap Magyarországtól – jelentette ki. Megjegyezte, hadianyagok küldésével nem lehet megoldani ezt a konfliktust.

Ukrajna nem képes hadászatilag megállítani Oroszországot, a NATO főtitkára és az amerikai elnök pedig kijelentette, hogy nem küldenek a térségbe NATO-katonákat. Így az esetleges orosz támadást csak tárgyalással lehetne megelőzni vagy megállítani – hangsúlyozta a miniszter.

Benkő Tibor leszögezte azt is, hogy Magyarország elég erős ahhoz, hogy ne kelljen idetelepíteni más NATO-államokból jövő katonákat, hanem a saját képességeinkkel tudjunk mindent megoldani a jelenlegi helyzetben.

A kiberhadviselés ilyen körülmények között felerősödik, szerves részét képezik a hibrid hadviselésnek, és ez Magyarországot és a régiót is érinti – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint ilyen hibrid hadviselés során vesztette el Ukrajna 2014-ben a Krím félszigetet. Az elmúlt napokban a Magyar Honvédséget érintően nem növekedett a kibertámadások száma – jelentette ki a miniszter, megjegyezve, hogy a haderőfejlesztési programban a kibertérben zajló folyamatok elhárításának képességét is fejlesztették, fejlesztik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×