eur:
394.04
usd:
364.79
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Ukrajna a Boszporusz lezárását kéri Törökországtól

Ukrajna arra kéri Törökországot, hogy zárja le az orosz hadihajók előtt a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő tengerszorosokat, a Boszporuszt és a Dardanellákat – közölte csütörtökön Ukrajna törökországi nagykövete.

Vaszil Bodnar, aki már szerdán jelezte, ha megindul a háború, a tengerszorosok lezárását fogják követelni, ankarai sajtótájékoztatóján arra is kérte Törökországot, hogy légterét se engedje használni, és sújtsa szankciókkal Oroszországot.

Első ránézésre úgy tűnik, hogy bár a Boszporusz mindkét oldala a NATO-tagállam Törökország területe, Ankara nem tudja korlátozni, hogy milyen hajók mozogjanak a Fekete-tenger és a Földközi-tenger között.

A vízi út használatát az úgynevezett Montreux-i Konvenció szabályozza, amit Törökország a britekkel, a szovjetekkel, a franciákkal és másokkal folytatott tárgyalások után, 1936-ban írt alá. Eszerint az ország szabályozhatja a hadihajók áthaladását a Dardanellákon és a Boszporuszon, de emellett garantálnia kell a polgári hajók szabad áthaladását. Háborús időkben vagy amikor őt fenyegeti agresszió, Törökországnak joga van lezárni az átjárót a külföldi hadihajók előtt. Azt is megtilthatja, hogy a vele hadban álló országok kereskedelmi hajói áthaladjanak.

A II. világháború végéig semleges Törökország a szerződésre hivatkozva blokkolta a tengelyhatalmak hadihajóinak bejutását a Fekete-tengerre, és így megkönnyítette a Szovjetunió helyzetét.

Azok az országok, amelyek nem rendelkeznek fekete-tengeri partszakasszal, például a mostani szembenállásban Ukrajnát támogató Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, 15 nappal korábban kötelesek jelezni a törököknek, hogy hajóik át akarnak haladni. A fekete-tengeri országok – így Ukrajna, Oroszország, Georgia, Románia és Bulgária – esetében pedig 8 nappal korábban kell szólni.

Törökország tehát akkor blokkolhatná az orosz hadihajók átjárását a Földközi-tengerről vagy a Földközi-tengerre, ha háborúba keveredne Moszkvával vagy orosz agresszió fenyegetné.

A szerződés további pontjai szerint egyszerre kilenc, meghatározott vízkiszorítású hadihajó haladhat át. Nem fekete-tengeri országok hajói nem küldhetnek át 30 ezer tonnánál nagyobb vízkiszorítású hajót. Bár az egyezmény nem tiltja repülőgéphordozó hadihajók áthaladását, Törökország azt mondja, hogy ezt a fogalmat is ellenőrzi.

Erdogan elnök korábban közvetíteni próbált, most pedig azt mondja, hogy egy orosz invázió esetén eleget tesz NATO-kötelezettségeinek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×