INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

ukrajna

törökország

oroszország

nato

moszkva

Ukrajna a Boszporusz lezárását kéri Törökországtól

Ukrajna a Boszporusz lezárását kéri Törökországtól

Ukrajna arra kéri Törökországot, hogy zárja le az orosz hadihajók előtt a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő tengerszorosokat, a Boszporuszt és a Dardanellákat – közölte csütörtökön Ukrajna törökországi nagykövete.

Vaszil Bodnar, aki már szerdán jelezte, ha megindul a háború, a tengerszorosok lezárását fogják követelni, ankarai sajtótájékoztatóján arra is kérte Törökországot, hogy légterét se engedje használni, és sújtsa szankciókkal Oroszországot.

Első ránézésre úgy tűnik, hogy bár a Boszporusz mindkét oldala a NATO-tagállam Törökország területe, Ankara nem tudja korlátozni, hogy milyen hajók mozogjanak a Fekete-tenger és a Földközi-tenger között.

A vízi út használatát az úgynevezett Montreux-i Konvenció szabályozza, amit Törökország a britekkel, a szovjetekkel, a franciákkal és másokkal folytatott tárgyalások után, 1936-ban írt alá. Eszerint az ország szabályozhatja a hadihajók áthaladását a Dardanellákon és a Boszporuszon, de emellett garantálnia kell a polgári hajók szabad áthaladását. Háborús időkben vagy amikor őt fenyegeti agresszió, Törökországnak joga van lezárni az átjárót a külföldi hadihajók előtt. Azt is megtilthatja, hogy a vele hadban álló országok kereskedelmi hajói áthaladjanak.

A II. világháború végéig semleges Törökország a szerződésre hivatkozva blokkolta a tengelyhatalmak hadihajóinak bejutását a Fekete-tengerre, és így megkönnyítette a Szovjetunió helyzetét.

Azok az országok, amelyek nem rendelkeznek fekete-tengeri partszakasszal, például a mostani szembenállásban Ukrajnát támogató Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, 15 nappal korábban kötelesek jelezni a törököknek, hogy hajóik át akarnak haladni. A fekete-tengeri országok – így Ukrajna, Oroszország, Georgia, Románia és Bulgária – esetében pedig 8 nappal korábban kell szólni.

Törökország tehát akkor blokkolhatná az orosz hadihajók átjárását a Földközi-tengerről vagy a Földközi-tengerre, ha háborúba keveredne Moszkvával vagy orosz agresszió fenyegetné.

A szerződés további pontjai szerint egyszerre kilenc, meghatározott vízkiszorítású hadihajó haladhat át. Nem fekete-tengeri országok hajói nem küldhetnek át 30 ezer tonnánál nagyobb vízkiszorítású hajót. Bár az egyezmény nem tiltja repülőgéphordozó hadihajók áthaladását, Törökország azt mondja, hogy ezt a fogalmat is ellenőrzi.

Erdogan elnök korábban közvetíteni próbált, most pedig azt mondja, hogy egy orosz invázió esetén eleget tesz NATO-kötelezettségeinek.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018