eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Amerikai csapatok tartanak a román–ukrán határ felé, karambol is volt

A romániai Bákóra kellett kísérni egy ukrán vadászgépet, amely átlépte az ukrán–román határt, egyes hírek szerint elfogyott az üzemanyaga. Az Olt völgyében közben amerikai katonák nyomulnak előre, de egy autóbaleset akadályozza a haladást.

Romániában az államfő és a miniszterelnök is határozottan elutasította csütörtök hajnali állásfoglalásában az Ukrajna ellen intézett orosz támadást.

"Egy kicsit színpadias, mondhatni, túlméretezett módon megfenyegette Oroszországot, hogy rendkívül súlyos következményekkel néz szembe, mintha Románia képes lenne bármiféle retorziókra. De ezen túllépve a román kormány, így Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes is az ellenségeskedés lezárását kérte, Ukrajna mellett állást foglalva" - értékelte a romániai kiállást az InfoRádióban Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa, hozzátéve, a "szappanoperába" illő kiállás fenyegető tartalmát nem részletezték.

Két dolog viszont történt:

  1. Bákóra kellett kísérni egy ukrán vadászgépet, amely átlépte az ukrán-román határt, egyes hírek szerint elfogyott az üzemanyaga
  2. egy amerikai katonai konvoj haladt az Olt völgyében, de elakadt egy karambol következtében

- említette még Pászkán Zsolt.

Hozzátette: amerikai csapatok haladnak a keleti határok felé. Azt nem tudni, hogy mi ezeknek a csapatoknak a célja.

Arról is beszélt, hogy Románia közvetlenül is érintett a konfliktusban, ugyanis Odessza környékén jelentős számú román ajkú kisebbség él.

Románia bejelentése szerint Ukrajnából fél millió menekült fogadására kész, de ezt Pászkán Zsolt szerint "fenntartásokkal kell kezelni", a korábbi menekültek fogadásával is voltak problémák, illetve megítélése szerint

az Ukrajnán belüli menekülés lehet majd tömeges.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×