eur:
394.03
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a V4+Ausztria csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2018. június 21-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A tüntetések után megszólalt a lengyel kormányfő

Reagált a beteg magzatok művi vetélését tiltó múlt heti alkotmánybírósági döntésre és az azt követő tüntetésekre.

A születés előtti diagnosztika és kezelés bővítését ígérte kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Sajtóértekezletén közölte: az utóbbi években Lengyelországban bővítették a betegségek születés előtti diagnosztizálását, az ilyen vizsgálatok száma mára 40 százalékkal nőtt 2015-höz képest. Kilátásba helyezte: a minél hamarabbi esetleges prenatális gyógyítás céljából az összes várandós nőre kiterjesztik az eddig csak a komplikált terhességeknél, illetve a 35 évnél idősebb kismamáknál végzett diagnosztikát.

"Segíteni fogjuk a nőket, segíteni fogjuk a gyermekeket azért, hogy szabályosan fejlődhessenek az anyaméhben és majd normálisan élhessenek" - ígérte Morawiecki. A lengyel kormánypárt az alkotmánybírósági döntés csütörtöki kihirdetése után

bejelentette a fogyatékkal élő gyermekek gondozását támogató program bővítését is.

A kormányfő alapvetőnek nevezte a szabad döntéshez való jogot, egyúttal hozzáfűzte: az embernek először is élnie kell ahhoz, hogy a döntés szabadságával élhessen. "Aki nem él, nem élhet a szabad döntés jogával", ezért a szabad döntéshez való jognál fontosabb az élethez való jog - állapította meg.

Morawiecki rámutatott: az alkotmánybírósági döntés nem törölte a Lengyelországban 1993 óta érvényes abortusztilalom alóli két kivételt: ha a gyermek nemi erőszak következtében fogant, valamint ha az anya élete vagy egészsége forog veszélyben.

Az utóbbi kapcsán kijelentette: a nőket "nem szabad hősiességre kényszeríteni". Egyúttal aláhúzta: az alkotmánybírósági ítélet nem az ilyen, "sokakat nyugtalanító" helyzetekre vonatkozott.

Az alkotmánybírósági döntés után kirobbant, több napja tartó tüntetésekkel kapcsolatban a kormányfő feltette a kérdést:

vajon a vita a Down-szindrómás gyermekek életjogát érinti-e vagy az abortuszhoz való korlátlan hozzáférés a célja?

Ezzel Morawiecki arra utalt, hogy a tüntetők gyakran a terhességmegszakítás teljeskörű liberalizációját követelik. Közben az abortusztilalom alóli harmadik, alkotmányellenesnek minősített kivétel alapján a leggyakrabban a Down-szindrómás magzatokkal terhes nőkön végeztek terhességmegszakítást, és a terhesség bármelyik szakaszában alkalmazható volt.

Morawiecki "teljesen megengedhetetlennek" nevezte "az agresszió, a barbárság, a vandalizmus tetteit", és felszólította a tiltakozókat, hogy tartózkodjanak az ilyen cselekedetektől. "Nem lehet támadni embereket, templomokat, sem más ember jogát ahhoz, hogy értékei szerint éljen" - hangsúlyozta, utalva az utóbbi napok rongálásaira.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×