eur:
395.36
usd:
372.08
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Őrületes számok jöhetnek a nyugdíjemeléssel

Már mindenki a jövő évi inflációt tippelgeti, a nyugdíjasok is.

A 2023-ra vonatkozó inflációs becslések is romlottak a KSH legutóbbi havi pénzromlási összegzésének fényében.

Mindenkit meglepett a november 22,5 százalékos mérték, ennél kevesebbre (22 százalékra) számítottak elemzők, akik aztán a Portfoliónak nyilatkozva már arról beszéltek, hogy jövőre az infláció átlagos éves üteme 15,7 helyett 15,9 százalék lehet.

Szintén a 2023-ra vonatkozó inflációs várakozásokat emeli a 480 forintos üzemanyagárstop keddi eltörlése. Ennek hatásáról Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerdán egy gazdasági rendezvényen azt mondta, az üzemanyagárstopnak a tervezettnél korábbi (már idei) megszüntetése

önmagában 2 százalékponttal emeli az inflációt, jövőre is.

Ezeket összevetve 2023-ban az éves átlagos infláció közel lehet a 18 százalékos szinthez is – számol a Portfolio. Ha ez bekövetkezne, akkor az rosszabb lenne a 2022-es éves pénzromlásnál, és 1997 óta nem látott éves drágulást jelentene.

További vonzatként, az inflációhoz kötött nyugdíjemelés révén, az idősek is ennyivel többet kapnának jövőre. Ez pedig a gyakorlatban azt jelentené, hogy 2023 januárjában

860-900 milliárd forinttal kellene többet költeni a rendszeres nyugdíjak kifizetésére,

lévén egy százalékpontnyi nyugdíjemelés mintegy 48-50 milliárd forinttal növeli a költségvetés kiadásait.

Összegszerűen: a novemberben 174 500 forintra emelkedett átlagnyugdíj összege januártól – a 18 százalékos emelést feltételezve – akár 205 ezer forint fölé is emelkedhet.

Mindazonáltal a kormány megvárja a Magyar Nemzeti Bank decemberi inflációs jelentését, és annak alapján határozza meg a jövő évre várható infláció mértékét, ami aztán a nyugdíjemelések kiindulópontja lesz.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Ezt követően az amerikai tőzsdék emelkedéssel próbálkoznak a Dow vezetésével. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×