INFORÁDIÓ
2023. április 1. szombat
Hugó

nyugdíj

mnb

2023

A szakszervezet nyugdíjas tagozata további nyugdíjemelést szeretne

A szakszervezet nyugdíjas tagozata további nyugdíjemelést szeretne

Infostart

A valós éves infláció alapján újabb idei évre szóló nyugdíjkiegészítést várnak az idősek, és erre jöhet majd a 2023-as januári mérték, amit még nem árult el a kormány.

A Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése december 22-én jelenik meg, a kormány vélhetően az ebben közölt várható infláció alapján mondja ki a nyugdíjemelés mértékét. A nyugdíjas szervezetek számításai alapján nagyjából egységes a várakozás, hogy az emelés mértéke 15 százalék legyen – írja a nepszava.hu.

"Ekkora emelés biztosítaná a nyugdíjak reálértékének megőrzését, amire oly gyakran hivatkozik a kormány, de csak akkor, ha az idei infláció még el nem számolt részére jutó emelést is megkapják az idősek" – mondta Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke. Mint mondta, a novemberben kifizetett nyugdíjkiegészítés – amivel együtt idén összesen 14 százalékkal emelték meg az ellátások összegét – csak augusztus végéig vette figyelembe a drágulás mértékét, mert a törvény így rendelkezik. Az ezt követően mért infláció alapján ugyanakkor a nyugdíjas szervezetek számítása szerint

év végéig még az ellátások további 1-2 százalékos növekedésével kellene kalkulálni, azaz ennyi plusz emelés kellene.

Az idei infláció pontos mértéket csak február elején hozza nyilvánosságra a KSH – tette hozzá. A januári, 2023-ra szóló emelést pedig ehhez az idei, teljes évre érvényes mértékben növelt nyugdíjhoz kellene visszamenőleg igazítani. Vagyis azt akarják elérni, hogy februárban kapják meg pluszban az idei teles évre a plusz 1-2 százalékot, illetve ezzel növeljék szintén visszamenőleg a januári emelés mértékét is.

Az év utolsó szakaszának inflációja korábban 0,1 százalékos volt, de akkor nem emelték fel a hangjukat a nyugdíjas szervezetek. A tavalyi 0,3 százalékos különbözetet már szóvá tették, de nem kaptak választ a kormánytól. Most azonban sokkal nagyobb eltérésről lehet szó. A KSH adatok szerint az év első 11 hónapjában átlagosan 14,1 százalékos drágulással szembesültek a nyugdíjasok.

Novemberben 25,1 százalékos volt a pénzromlás mértéke a nyugdíjasoknak.

A bajt tetézi, hogy mind a jegybank, mind más elemzők 2023 elején még ennél is magasabb inflációval számolnak, és nagyon is optimistának számít Juhász László várakozása, aki szerint a nyugdíjasok március után már a drágulás lassulására készülnek, ezért számoltak 15 százalékos éves inflációval és nyugdíjemeléssel.

Eközben ismét napirendre került egy nyugdíjreform lehetősége az uniós helyreállítási csomaghoz való hozzáférés feltételeként. Az ennek keretében megfogalmazott magyar vállalások még nem tisztázottak, de a mainál méltányosabb nyugdíjrendszert eredményeznének.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018