eur:
394.4
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Postás kézbesíti a 13. havi nyugdíjat egy nőnek Budapesten, a XIII. kerületben 2022. február 9-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Havi nyugdíjemelést javasol az infláció kivédésére a nyugdíjszakértő

A nyugdíjnövelési és egyéb plusz juttatási összegek a nyugdíjkassza 23 százalékával egyenértékű kiadást jelentett. A nyugdíjasok tehát a tavalyi évhez képest ennyivel több jövedelemhez jutottak idén, ami megfelel az éves áremelkedésnek.

Farkas András nyugdíjszakértő blogján összesítette, mennyi pénzt kapnak pluszban a nyugdíjasok idén és várhatóan jövőre. Bár az összeg hatalmas, nagyobbik fele csak az inflációs hatást hivatott kivédeni, azaz hogy ne romoljon a nyugdíjak reálértéke. A szakértő szerint az emelések nem alkalmasak az alacsony nyugdíjúak megélhetési problémáinak kezelésére.

Az idei év egészére vetítve

idén összesen 976,5 milliárd forint a nyugdíjkassza plusz kiadása.

A 2022. decemberi nyugdíj összege a novemberi nyugdíj összegével egyező mértékű lesz. A plusz összegek az idei 4170 milliárd forintos nyugdíjkassza 23 százalékával egyenértékű kiadást generálnak, vagyis a nyugdíjasok 23 százalékkal több elkölthető jövedelemhez jutnak idén, mint 2021-ben. Tehát összességében az éves inflációt meghaladó mértékű juttatásban részesülnek – írja a nyugdíjszakértő.

Az összesített szemlélet elfedi elsősorban a medián nyugdíj összegénél (a novemberi emelés előtt pillanatnyilag 142 ezer forintnál) kisebb ellátásban részesülő több mint egymillió nyugdíjas súlyos megélhetési problémáit és a 100 ezer forintnál is kisebb összegű ellátásban részesülő 600 ezer nyugdíjas gondjait.

Farkas András szerint ezért lenne szükséges legalább a folyton hosszabbodó veszélyhelyzet idejére áttérni a havi nyugdíjemelésre, amelyet valorizációs és szolidaritási korrekcióval is szükséges lenne kiegészíteni.

A nyugdíjszakértő blogjában azt írja, ha a 2023. januári nyugdíjemelés 13 százalékos lesz –, mint azt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nem régiben becsülte –, akkor az több mint 520 milliárd forintba kerülhet jövőre. A jövő februárban érkező 13. havi nyugdíj pedig (ami 8,3 százaléknyi nyugdíjemelésnek feleltethető meg) 455 milliárd forintba, vagyis összesen 975 milliárd forintra rúghat az összeg (a jövő évre tervezett nyugdíjkassza ötöde), ami által 21,3 százalékkal nőhet a nyugdíjasok járadéka összesen.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×