eur:
400.13
usd:
367.59
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

A forrásokat hiányolják a szakemberek Gyurcsány javaslatából

Az InfoRádióban megszólaló szakértők szerint kérdéses, hogy a gazdaság fehéredése biztosítani tudja-e a fedezetet a kormány által bejelentett adócsomaghoz. Az Ernst&Young adóigazgatója szerint inkább politikai célokat szolgál a javaslat, mivel minden oldalnak - munkaadóknak és munkáltatóknak egyaránt - kedvezni próbál. Az ING makroelemzője úgy véli: lehetséges, hogy a 300 milliárd forintos tartalékalap feltöltését az állami beruházások elhalasztásával oldják meg. A Kopint-Tárki vezérigazgatója azt gondolja: a változások nem akkora mértékűek, hogy hatásukra növekedjen az adófizetési hajlandóság.

Az irányok jók: a munkabéreket terhelő közterhek, illetve a nyereséget terhelő adók csökkentése egybevág a szakértők elképzeléseivel és az adóügyekkel foglalkozó szervezetek javaslataival - mondta az InfoRádiónak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök fokozatos adócsökkentéséről szóló javaslatáról az Ernst&Young adóigazgatója.

Egyetért Vámosi-Nagy Szabolccsal a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója, Palócz Éva is, ám megjegyezte: a programban leírt változtatások meglehetősen kis jelentőségűek, így ezektől önmagukban nem lehet az adófizetési hajlandóság növelését, ezáltal a gazdaság kifehéredését várni.

Hasonlóképpen vélekedik Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa, aki szerint a tervezetben foglalt javaslatok azért nem nagy hatásúak, mert a kormány nem akar a kiadási oldalhoz nyúlni, ahogyan adóátcsoportosítást sem visz végbe, pedig erre a gazdaság élénkítése szempontjából nagy szükség lenne.

Hogyan?

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára elmondta: azzal tudnak azonosulni, hogy a kormány fontosnak tartja a foglalkoztatás-, a beruházás- és a gazdasági növekedés ösztönzését, akárcsak azzal a ténnyel, hogy jelentős adó- és járulékcsökkentésre van szükség ahhoz, hogy a vállalkozói szféra fellélegezhessen. Az azonban kérdés, hogy a miniszterelnök programjának eszközrendszere és az abban szereplő változások mértéke elegendő-e a fenti célok megvalósítására.

Az ING elemzője, Németh Dávid arról beszélt: a program megvalósításáról vagy finanszírozásáról nem tartalmaz részleteket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslata. Ebben ugyanis az áll, hogy évente 300 millió forintos tartalékot különítenek majd el erre a célra, arról azonban nem esik szó, hogy honnan szereznek rá pénzt.Miből?

Korábban arról beszélt a kormány, hogy az adócsökkentés utáni első évben a gazdaság fehéredéséből semmilyen bevétel nem származik, most ugyanakkor azzal számol, hogy évente 300 milliárd forint folyik majd be ennek hatására - tette hozzá az elemző, aki szerint az alaphoz esetleg az állami beruházások elhalasztásából vagy megszüntetéséből lehet pénzt szerezni. Ezt ugyanakkor nem tartja a legkedvezőbb megoldásnak, hiszen ez a lépés kedvezőtlenül hatna a gazdasági növekedésre és az adóbevételek szintje sem növekedne. A sikeres kiigazítást végzett országok kiadáscsökkentés címén nem az állami beruházásokat, hanem a szociális- és nyugdíjkiadásokat fogták vissza - közölte Németh Dávid.

Abban minden szakértő egyetértett, kérdéses, hogyan, honnan lehet majd előteremteni az adócsökkentés végrehajtásának lehetőségét biztosító tartalékalaphoz szükséges pénzt. Az elmúlt években nagyságrendileg 100-150 milliárdos tartalékot képzett a kormány, ami a minisztériumi kiadások visszafogásából állt össze; nehéz elképzelni, honnan lesz még egyszer ennyi minden évben, hiszen azt leszögezték, hogy nem akarnak hozzányúlni sem a szociális kiadásokhoz, sem a nyugdíjakhoz - magyarázta az ING elemzője.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint is a finanszírozás kérdésének megoldatlansága a javaslat legnagyobb hibája. A tervezet az adócsökkentés fedezetének ugyanis a gazdaság fehéredéséből befolyó plusz pénzeket tartja, nem a költségvetési kiadások csökkentését. Az Ernst&Young adóigazgatója hozzátette: a gazdasági aktivitás fokozódása vagy a fehéredés nem egy-két éven belül jelentkezik, ám, ha ez 2009 végéig nem mutatkozik, 2010-re megszakad a négy évre tervezett adóváltoztatási ütem.

Meddig?

Lőcsei Tamás azt is komoly problémának tartja, hogy a program nem tervezhető. Nem kedvező a gazdaság fehéredésétől, illetve az adófizetői kultúra megváltozásától függővé tenni az adóreformot, amely a gazdaság élénkítésének elengedhetetlen eleme - mondta a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

A VOSZ főtitkára ugyanakkor azt emelte ki, hogy a javaslat három-négy évet fog át, ám a mai gazdasági-politikai helyzetben kérdés, lehet-e ilyen távlatban kötelezettségeket és garanciákat vállalni. Dávid Ferenc emellett megjegyezte: a program nem generális, alapokat érintő reform, csupán adókiigazítás, súlyáthelyezés.A túlélésről szól

A szakértők arról, hogy mi a program kidolgozása mögött húzódó, nem gazdasági indok, különféleképpen vélekedtek. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a javaslat "politikaízű": viszonylag kis pénzből mindenkinek juttatna valamennyit - vállalkozásoknak, a lakosságnak, a nem fejlődő térségeknek.

Palócz Éva úgy véli, a programból az derül ki, hogy a kormány és a miniszterelnök túlélésre játszik. A javaslat abból indul ki, hogy a kabinet nem tehet semmiféle olyan lépést, amely egyetlen szavazó elvesztésével is járna. Amíg erre alapozzák a gazdaságpolitikát, sem jelentős adóváltoztatásokra, sem egy dinamikus gazdaság kialakulására nem lehet számítani - hangsúlyozta a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

E két szakember szót ejtett a csomag egyik, a különadó eltörléséről szóló részletéről is. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint problémája a javaslatnak az is, hogy az ideiglenesnek ígért vállalati különadónak csak a felét engedik el, a másik felét a társasági adóban állandósítják, ez ugyanis nem jó üzenet a külföldi befektetők számára.

Palócz Éva hozzátette: az adócsomagban foglalt változtatások nem lennének jelentős hatással a gazdasági növekedésre, pozitív ugyanakkor, hogy eltörölnék a különadót, ami ellen a külföldi vállalatok komolyan lobbiztak. A teher eltörlése önmagában mintegy 200 milliárd forintos kiesést jelentene, azt azonban nem lehet tudni, vajon mennyit kompenzálna ebből a társasági adó 2 százalékos emelése - jegyezte meg a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

Hanganyag: Panulin Ildikó és Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×