INFORÁDIÓ
2022. augusztus 12. péntek
Klára

pegasus

kémszoftver

belügyminisztérium

kósa lajos

szilágyi györgy

nemzetbiztonsági bizottság

kontrát károly

azonnali kérdés

Az Országgyűlés rendkívüli ülése 2021. március 17-én. A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés, amelyet a rendes ülésnapot követően tartottak, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. A kormány sem képviseltette magát a tanácskozáson, amelyen az ellenzéki frakciók a koronavírus-járvány kormányzati kezeléséről vitáztak volna.

Pegasus-ügy: kommentár nélkül maradt Kósa Lajos bejelentése – kormányoldalról

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
Újabb cikkünk a témában:

A kormány egyelőre nem kommentálja, hogy egy fideszes politikus nyilatkozata szerint a Belügyminisztérium vásárolta meg a Pegasus nevű izraeli kémszoftvert.

A jobbikos Szilágyi György szerint a fideszes Kósa Lajos valószínűleg törvényt sértett, amikor elárulta, hogy a Pegasus nevű izraeli kémszoftvert a Belügyminisztérium vásárolta meg.

„Pintér Sándor elment a nemzetbiztonsági bizottság ülésére, ott valószínűleg válaszokat adott bizonyos kérdésekre, csak gyorsan 30 évre titkosították ezeket a válaszokat, és 2050-ig senki nem ismerheti meg, hogy mi történt a Pegasus nevű szoftver felhasználásával – fogalmazott az ellenzéki képviselő az Országgyűlésben. – Ennyit tudott eddig az ország, amíg nem jött az ütős nyilatkozatairól híres Kósa Lajos, és

elmondta, a Belügyminisztérium vásárolta meg a kémszoftvert.”

Szilágyi György hozzátette, véleménye szerint, ha a belügyminiszter azt mondja, hogy államtitoksértést követ el, aki erről bármit nyilatkozik, akkor Kósa Lajos minden valószínűség szerint minősített adattal való visszaélést követett el, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható a Btk. 256. paragrafus (1) bekezdése szerint.

A nemzetbiztonsági szolgálatok nem folytatnak illegális megfigyelést, szögezte le a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kontrát Károly Kósa Lajos nyilatkozatára azonban nem tért ki válaszában.

„Magyarország demokratikus jogállam, ahol az ország függetlenségének és törvényes rendjének védelme érdekében a nemzetbiztonsági szolgálatok alkotmányos működését sarkalatos törvény szabályozza – emlékeztetett a kormánypárti politikus. – A leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szervek tevékenységét rendszeresen kormányzat és kormányzattól független intézmények is ellenőrzik 2010 május 29. óta. Kontrát Károly reagálásában azt is kiemelte, hogy a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak.

A Pegasus ügyet az MSZP-s Mesterházy Attila is előhozta az Országgyűlésben. Ő azt szerette volna megtudni, hogy a külügyminisztériumnak volt-e köze a szoftver beszerzéséhez, de Vargha Tamás polgári hírszerzésért felelős államtitkártól ő is csak azt a választ kapta, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok nem folytatnak illegális megfigyelést.

Kósa Lajos egyébként nem tudott reagálni a személyét érintő kijelentésekre, mert kórházban ápolják koronavírus-fertőzéssel.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kapcsolódó hang

Pegasus-ügy: kommentár nélkül maradtak Kósa Lajos szavai
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018