INFORÁDIÓ 
2021. január 15. péntek
Lóránd, Lóránt

fűszerpaprika

csongrád-csanád megye

hungarikum

betakarítás

munkaerő

Leszüretelt fűszerpaprika az Univer Agro Kft. ültetvényén, Szentkirály határában 2016. október 5-én. A térségben 250-300 család termel fűszer- és pritaminpaprikát az Univer Zrt. részére, amelyből évente 5000 tonnát dolgoznak fel ételízesítőnek. Idén a Piros Arany és az Erős Pista ételízesítőkkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye.

Kedvezőtlen hírek érkeztek az egyik kedvelt hungarikum háza tájáról

InfoRádió

Egyre nehezebb minőségi munkaerőt találni a fűszerpaprika betakarításához, miközben ez az egyik leginkább kézimunka-igényes mezőgazdasági tevékenység. Idén a kedvezőtlen tavaszi időjárás miatt is csökkent a termőterülete a hungarikum őshazájában, Csongrád-Csanád megyében.

Érezhetően egyre kevesebb gazdálkodó foglalkozik fűszerpaprikával Csongrád-Csanád megyében. A nagytermelők azonban igyekeznek megtartani korábbi termőterületeiket – mondta az InfoRádiónak ifjabb Szalma István, a Szegedi Tájkörzet egyik családi gazdaságának vezetője.

A fűszerpaprika termesztése egy nagyon kézimunka-igényes ágazata a mezőgazdaságnak, ezért a megfelelő munkaerő-hiány nagyban hozzájárul a csökkenéshez. A gépi betakarítás ráadásul nem igazán elterjedt, és ha esetleg talál is ember munkaerőt, az általuk elvégzett munka minőség nem mindig arányos a megemelkedett órabér nagyságával. Így – a szakember meglátása szerint – egyre inkább a teljesítménybér felé kellene orientálódni.

Szalma Istvánnak már a nagyszülei is fűszerpaprikával foglalkoztak, csaknem 7 hektáron termelik a hungarikumot. Azt mondja, náluk átlagos lett az idei év termése, 10-12 tonna hektáronként, sokan azonban sokkal rosszabb évet zárnak.

A termést megtizedelte ugyanis a kedvezőtlen időjárás.

A nagyon száraz tavaszi időszak miatt, aki nem tudta azonnal belocsolni az ültetési területeit, jelentős hátránnyal indult. És sok termelőtől lehetett hallani, hogy ki is kellett tárcsáznia a kultúráját, mert egyszerűen nem érte meg tovább foglalkozni vele.

A minőséggel idén sem volt gond, ez azonban nem feltétlenül tükröződik a felvásárlási árakban,

amelyekben szerinte jobban kellene érvényesíteni a magasabb munkabérekből származó kiadásokat.

A paprika 90 százalékát nyersen értékesítik, emellett készítenek őrleményt is. Támogatná, ha a termelők nem csak Budapesten és a termőterületük 40 kilométeres körzetében adhatnák el portékájukat, hiszen koncentráltan vannak jelen a térségben, így nehezebben érvényesülnek a szűk piacon.

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Kapcsolódó hang

Fűszerpaprika – Szalma István családi gazdaságvezető, Szegedi Tájkörzet
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018