eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Nyitókép: Facebook/Eduard Heger

Úgy tudni csak megsérült, de nem semmisült meg az ukránok egyik Patriot rendszere

Amerikai illetékesek elismerték, hogy „megsérült”, de nem semmisült meg a Washington által adományozott egyik Patriot rakétarendszer a Kijev elleni legutóbbi orosz támadásban.

A hét eleji, Kijev elleni masszív légitámadás után Ukrajna és Oroszország egyfajta „kinek jobbak a rakétái” összeméregető versenyt folytat. A Kreml-párti orosz média diadalittas szalagcímekkel tudósított az állítólagos ritka katonai sikerről:

„Az amerikai Patriot-rendszer nem tudta megvédeni magát Kijevben” – írta a Regnum. „Kijev azt kockáztatja, hogy Patriotok nélkül maradhat” – mondta egy szakértő a RIA hírügynökségnek... és „Hogyan vesztette el a párbajt a Kinzsallal szemben az amerikai légvédelem?” – tette fel a kérdést a vz.ru.

Az orosz olvasók ezek után azt hihették, hogy sikerült kiiktatni az Egyesült Államok által Kijevnek ajándékozott egyik, több, mint egymilliárd dolláros top rakétarendszert. Viszont, ahogy lenni szokott, a háború ködében az információs is fegyver. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes azt mondta a hírügynökségeknek, hogy

a Patriot csak megsérült és már tárgyalnak az ukránokkal arról, hogyan lehetne az országon belül kijavítani.

John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő óvatosabb volt: első reakciójában azt mondta, nem tudja megerősíteni, hogy megsérült volna egy Ukrajnának adott Patriot-rendszer. A név nélkül nyilatkozó illetékes is hozzátette: a következő napokban jobban látják majd, hogy mi is történt valójában és „az információ változhat”.

Kijevben viszont próbálták megnyugtatni a lakosságot. „Az ukránoknak nem kell aggódni a légvédelem miatt” – mondta az ukrán légierő szóvivője. Jurij Ihnat ezredes arról beszélt, hogy Patriot-egysége egy radarból és nyolc kilövőegységből állt, amelyet az eszköz védelme érdekében más és más helyekre telepítettek. Ihnat közölte: nem szabad hinni az orosz katonai vezetés állításának, miszerint a hiperszonikus Kinzsal rakétákkal megsemmisítették a Patriotot vagy más haditechnikát.

„Ha tényleg annyi repülőgépünk lenne, amennyit az ellenség állítólag megsemmisített, akkor már rég győztünk volna”- mondta.

Az ukránok emellett arra próbálták helyezni a hangsúlyt, hogy sikeresen hatástalanították a csúcstechnológiaként beharangozott orosz Kinzsalokat és mind a hat, Kijevre kilőtt hiperszonikus rakétát lelőtték, továbbá kilenc Kalibr cirkálórakétát és három Iszkander rakétát is megsemmisítettek.

Amire jött Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter válasza: „nem is lőttünk ki annyi Kinzsalt... állandóan összekeverik a rakétákat, ezért sem találják el őket” – állította. Ami azonban mindkét fél állításaiból igaznak tűnik az az, hogy az oroszoknak információjuk volt az egyik ukrán Patriot-egység helyzetéről és meg is támadták azt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×