eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Voting box and election image,election. Forrás: Getty Images
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/ Getty Images

EP-kampány Németországban: nagy fölénnyel vezet a CDU/CSU, de mögötte nagy a tolongás

Alig egy héttel az európai parlamenti választások előtt az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség "utcahosszal" vezeti a német politikai pátok népszerűségi listáját, kétszer annyi szavazatra számíthat, mint a kormányzó Zöldek Pártja vagy a szociáldemokrata SPD, valamint az ugyancsak ellenzéki AfD.

A legfrissebb felmérések szerint a keresztény pártok a június 9-i választásokon a szavaztok 29-30 százalékára számíthatnak. Az egymástól "hajszállal" eltérő közvélemény-kutatások a két közszolgálati médium, az ARD és ZDF megbízásából készültek. A csekély különbség csupán annyi, hogy a CDU/CSU-tól jócskán lemaradva 15 vagy 14 százalékkal a Zöldek, a szociáldemokraták vagy épp a radikális jobboldalinak tartott AfD osztozik a második vagy a harmadik helyen.

Elemzők szerint

a felmérések eredményei nem utalnak arra, hogy az AfD-t különösebben megviselték volna az elmúlt hetek "viszontagságai".

A korábbi felmérések eredményeihez hasonlóan rosszul áll a legkisebb koalíciós párt, a szabad demokrata FDP. A liberális párt a szavazatok 4 százalékára számíthat. Az FDP-t megelőzi a januárban zászlót bontó, a Baloldal Párjából kivált Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW), amely először vesz rész EP-választásokon, és a voksok 6 százalékára számíthat.

Az ARD megbízásából végzett felmérés szerint a szavazásra jogosultak 62 százaléka válaszolta azt, hogy nagyon vagy legalábbis erősen érdeklik a jövő vasárnapi választások, ezzel szemben 36 százalékukat alig vagy egyáltalán nem. Az érdeklődés nagyjából hasonló szintű, mint az öt évvel ezelőtti európai parlamenti választások előtt volt.

A várható döntésben a legnagyobb szerepet az Ukrajna elleni orosz agressziós háború nyomán a béke biztosítása játssza, ezt a megkérdezettek 26 százaléka említette prioritásként, míg 23 százalékkal a szociális biztonság következett a második helyen. A prioritások listáján a bevándorlás 17 százalékkal állt a harmadik helyen, megelőzve a klíma-, illetve környezetvédelmet.

Külön kérdés volt a kereszténydemokrata Ursula von der Leyen újraválasztásának megítélése az Európai Bizottság élére. A megkérdezettek 42 százaléka állást foglalt a politikus újabb elnöki ciklusa mellett, többségük a CDU/CSU, továbbá az SPD és a Zöldek Pártja soraiból. Csaknem ugyanennyien, azaz 41 százalék ellenzi ezt, túlnyomó többségükben az AfD és Sahra Wagenknecht Szövetség hívei.

Az elemzők többsége szerint az EP-választások eredményei fontos előrejelzést jelenthetnek a jövő évi országos parlamenti választások kimenetelére vonatkozóan. A kisebbség viszont azon a véleményen van, hogy a jövő vasárnapi szavazás elsősorban a jelenlegi politikai hangulatot tükrözi.

Az ARD megbízásából készített felmérés ugyanakkor feltette a kérdést egy esetleges hét végi parlamenti választások várható kimenetével kapcsolatban is. A válaszok nem tükröztek különösebb meglepetést: a CDU/CSU fölényesen nyerne, míg az AfD 18 százalékkal a második legerősebb párt lenne, amelyet az SPD 15, a Zöldek Pártja 14 százalékkal követné.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 22:05
×
×
×
×