eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
MYKOLAIV, UKRAINE - APRIL 21: A view of the damages to the Ukrtelecom telephones company building as a result of the shellfire the previous night on April 21, 2022 in Mykolaiv area Ukraine. Mykolaiv, a port city near where the Southern Bug flows into the Black Sea, has been a target of Russian attacks throughout its current invasion of Ukraine. Ukrainian forces here repelled an initial advance from Russian-held territory nearby, but the city has experienced frequent shelling and air strikes even as Russia shifts the focus of its war to the eastern Donbas region. (Photo by Anastasia Vlasova/Getty Images)
Nyitókép: Anastasia Vlasova/Getty Images

Kétszer is eltalálták az Azot vegyi üzemet - a háború csütörtöki hírei

A lengyel kormánypárt elnöke szerint nincs mit szépíteni, globálissá vált - hatásait tekintve - az ukrajnai háború.

2022.06.09. 22:39

Az ukrán elnök szankciókkal sújtotta Vlagyimir Putyint és az egész orosz kormányt

Kijevben katonatemetőt hoznának létre.

2022.06.09. 22:33

Vigyázat, aknák!

Kijev, 2022. június 9.
Aknamezőre figyelmeztető tábla közelében dolgozik egy ukrán aknamentesítő különítmény Kijev térségében 2022. június 9-én.
MTI/AP/Natacha Pisarenko
Aknamezőre figyelmeztető tábla közelében dolgozik egy ukrán aknamentesítő különítmény Kijev térségében 2022. június 9-én. MTI/AP/Natacha Pisarenko

2022.06.09. 22:08

Német erősítés Litvániában

A NATO-főtitkár örömmel fogadta Németország terveit, miszerint bővítenék a Litvániában állomásozó katonák létszámát, valamint felfegyvereznék a német hadsereget (Bundeswehr) - jelentette be Steffen Hebestreit német kormányszóvivő csütörtökön. Jens Stoltenberg csütörtökön videókonferencián tárgyalt Olaf Scholz német kancellárral.

Scholz keddi litvániai látogatásán jelentette ki, hogy Németország készen áll az Oroszországgal határos balti országot további német katonákkal támogatni. A német kancellár emellett kifejtette, véleménye szerint Észtországban és Lettországban is szükség volna állomásozó NATO-csapatokra.

Stoltenberg az eredeti tervek szerint személyesen látogatott volna Berlinbe csütörtökön, a NATO egyik képviselőjének bejelentése szerint azonban a NATO-főtitkárnál - vélhetően a koronavírus-fertőződés szövődményeként - övsömört diagnosztizáltak, így Scholz és Stoltenberg találkozójára csak videóhívás formájában került sor. (MTI)

2022.06.09. 21:47

Novák Katalin szerint három feltétel teljesülése esetén sikeres lesz a munkája

Először adott nagyinterjút köztársasági elnökként.

2022.06.09. 21:37

Moszkva is kihátrált a gabonaalkuból

Ukrajnának biztosítékok kellenek, hogy nem támadják meg a gabonaexportőr kikötőit – utalt Mario Draghi olasz miniszterelnök a városokat védő tengeri aknazárra. Az Ukrajnára támadt Oroszország szerint az aknák felszedése nyomán beindulhatna a hajóforgalom.

2022.06.09. 21:10

Vlagyimir Putyin: Oroszország feladata a "visszaszerzés és megerősítés"

Egy ország vagy szuverén, vagy gyarmat, köztes megoldás nincs - jelentette ki Vlagyimir Putyin csütörtökön Moszkvában, fiatal vállalkozókkal megtartott találkozóján. Kijelentette: "több emberre van szükségünk, akiknek egészségesnek kell lenniük".

2022.06.09. 21:02

Ursula von der Leyen Ukrajna újjáépítéséről

Az Európai Bizottság éppen csütörtökön kezdett el egyeztetni a harci műveletekben lerombolt Mariupol polgármesterével, valamint ukrán mérnökökkel a város újjáépítéséről - jelentette be az Európai Bizottság elnöke a Bauhaus mozgalomnak szentelt nemzetközi fesztivál római programsorozatának megnyitóján.

Mariupol jelenleg az orosz erők kezén van.

"Újraépítjük Ukrajnát: meg kell tennünk, és meg is fogjuk tenni, mivel erkölcsi kötelességünknek tartjuk" - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyent pénteken Ferenc pápa várja a Vatikánban. (MTI)

2022.06.09. 21:01

Kétszer is eltalálták az Azot vegyiüzemet

Luhanszk megyében, Szeverodoneck és Liszicsanszk városok ostroma következtében legalább négy helyi lakos vesztette életét - közölte Szerhij Hajdaj megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Hajdaj közlése szerint az orosz erők szerda este kétszer is eltalálták a Szeverodonyeckben lévő Azot vegyiüzemet, ahol egy ammóniát előállító részleg is megrongálódott. Esetleges környezetszennyezésről egyelőre nincs jelentés.

Donyeck megyében a frontvonal teljes hosszán folytatódtak a harcok, orosz rakétatámadások következtében négy civil vesztette életét és 11-en sebesültek meg. (MTI)

2022.06.09. 20:57

Már a nyelvhasználat és az orosz tisztségviselők megjelenése a téma megszállt területeken

Az oroszok szerint Volodimir Zelenszkij megkezdte hazája "szuverenitásának átadását" Lengyelországnak.

2022.06.09. 20:22

Boris Johnson: Vlagyimir Putyin "kolosszális stratégiai hibát" követett el

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint részleges siker elérését sem szabad megengedni Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az Ukrajna ellen általa indított háborúban. Johnson kijelentette azt is, hogy a háború gazdasági hatásai idővel enyhülnek majd.

2022.06.09. 19:07

Szijjártó Péter az OECD ülésén: néhány dolog most "őrült ötlet" lenne

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet ülése az ukrajnai orosz agresszió következményeivel és környezetvédelmi témákkal foglalkozott. A tárcavezető nyilatkozott az autókra kivetendő karbonadóval kapcsolatban is.

2022.06.09. 18:56

Halálra ítélt a donyecki legfelsőbb bíróság két brit és egy marokkói zsoldost

A bíróság szerint bűnösnek mondták magukat. Hírügynökségi jelentés szerint fellebbezni fognak.

2022.06.09. 17:07

Különös feljegyzést hagytak hátra az elvonuló oroszok egy ukrán iskolában

Állítólag békét sürgető üzentet írtak a táblára.

2022.06.09. 16:04

Öt prioritása lesz a hamarosan kezdődő cseh uniós elnökségnek

Mi lesz a V4-gyel? Megszüntessék-e például az uniós szankcióknál a konszenzusos szavazást?

2022.06.09. 16:13

Menedékeskénti kérelmek

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta - 2022. június 9. 6.00 órai adatok alapján - eddig 24 615 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált, ebből 12 420 fő 18 év alatti kérelmező. A kérelmet benyújtók döntő többsége továbbra is családos - édesanyák és gyermekeik. A kérelmek elbírálása folyamatos, határidőn belül történik, eddig 17 076 fő esetében született elismerő döntés. (OS)

2022.06.09. 15:05

Új helyszíneken folyik a harc Ukrajnában

Miközben az orosz katonai szóvivő egy külföldi zsoldosokat kiképző bázis és ukrán katonai célpontok megsemmisítéséről számolt be csütörtökön, a donyecki területvédelem bejelentette, hogy harcok folynak a megerődített Szlovjanszk városért.

2022.06.09. 14:55

EP-javaslat arra, hogy ne legyen többé olyan, mint a magyar vétó

Változtatásokat kérnek az uniós szerződésekben, felszólították az Európai Tanácsot, hogy támogassák azokat.

2022.06.09. 14:44

Duda nem tárgyalna Putyinnal

Nem kell szóba állni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hiszen Adolf Hitler náci diktátorral sem tárgyaltak a második világháborúban - fejtette ki Andrzej Duda lengyel államfő egy csütörtöki német lapinterjúban. Szerinte Mint mondta, Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök megbeszélései Vlagyimir Putyinnal "nem vezetnek sehová", és csupán "legitimálják az orosz hadsereg Ukrajnában elkövetett bűncselekményeiért felelős embert".

Véleménye szerint a legjobb az lenne, ha az ukrán védelem olyan támogatást kapna, amellyel "ki tudják szorítani az oroszokat a területükről". Arra a kérdésre, hogy ez a Krím-félszigetre is vonatkozik-e, azt mondta, hogy "helyre kell állítani a nemzetközileg elismert politikai határokat", és helyre kell állítani az 1989 után Európában kialakított, mindenki által elismert és a nemzetközi jog elsőbbségén nyugvó rendet, amelyet Oroszország többször megsértett. (MTI)

2022.06.09. 12:54

Hernádi Zsolt: fokozatosan ki kellene vezetni az árkorlátozást

Az oroszoknak vagy az Európai Uniónak fáj jobban a szankció? Meddig tartható fenn a benzinársapka? A többi között ezekről is kérdezték a Mol elnök-vezérigazgatóját.

2022.06.09. 12:48

Lazítás a határon

Lengyelországban július 1-jétől feloldják a migránsválság miatt tavaly ősszel bevezetett belépési tilalmat a fehérorosz határtérségbe - jelentette be Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter csütörtökön a közösségi médiában. A 183 határövezeti községet érintő, a belügyminiszter által korábban elrendelt belépési tilalom megszűnésével egy időben a térségbeli vajdaságok vezetői megtiltják a belépést a határ 200 méter széles sávjába - közölte Kaminski a Twitter-bejegyzésében. A belépési tilalom megszüntetésének időpontja egybeesik a lengyel-fehérorosz határon épülő, 186 kilométer hosszú acélkerítés június végére tervezett befejezésével. A mozgásérzékelőkkel és kamerákkal felszerelt, 5,5 méter magas akadályból a múlt heti hatósági közlés szerint eddig mintegy 130 kilométernyi épült fel. A falat a Fehéroroszországon át a közel-keleti és afrikai országokból érkező, tavaly októberben csúcspontjára ért migrációs nyomás miatt kezdték el építeni januárban. A válság miatt Lengyelország tavaly szeptemberben vezetett be a határtérségre vonatkozó rendkívüli állapotot is, amelyet tavaly decembertől a most megszűnő belépési tilalommal helyettesítettek. A térségben élő lakosok és egyéb kivételezett emberek mellett a tilalom decembertől nem vonatkozik a határőrség engedélyével rendelkező újságírókra sem. Az egész 2021-es évben a lengyel-fehérorosz határszakaszon 39 714 határsértési kísérlet történt, míg egy évvel korábban 88 esetet regisztráltak. A határőrség csütörtöki közleménye szerint idén egyelőre 5535, többnyire a fehérorosz hatóságok támogatásával történt határsértési kísérletet tartanak számon. (MTI)

2022.06.09. 12:23

Szakértő a venezuelai olajimportról: elszámolta magát a Nyugat

Venezuelai olajat importálhat Spanyolország és Olaszország az olajembargó hatására – írta a Reuters. A témáról kérdeztük Hortay Olivért, a Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetőjét.

2022.06.09. 11:58

Segítség ukrajnai vállalkozásoknak

Az Európai Unió 20 millió euróval (mintegy 7,6 milliárd forint) támogatja az innovációban jeleskedő ukrán induló vállalkozásokat, az új uniós program 60 ezer euróig terjedő közvetlen pénzügyi támogatást nyújt legalább 200, a mélytechnológia területén tevékenykedő ukrán kezdeményezés számára - közölte az Európai Bizottság csütörtökön. A támogatással az EU az induló vállalkozások társulásainak páneurópai hálózatát kívánja létrehozni. Célja, hogy biztosítsa az ukrán technológiai vállalatok üzletmenetének folytonosságát, és előmozdítsa növekedésüket. Közölték: a támogatási intézkedés segíthet felkészíteni az ukrán induló vállalkozásokat arra, hogy versenybe szálljanak az Európai Innovációs Tanács (EIC) által nyújtott jövőbeli finanszírozási lehetőségekért. Az EIC 17,5 millió euró erejéig finanszírozhat induló vállalkozásokat vissza nem térítendő támogatások és tőkebefektetések útján, valamint további magánbefektetéseket vonhat be a közpénzekből befektetett összeg legfeljebb háromszorosáig. Az Európai Unió emellett nem pénzügyi támogatást is biztosít, például üzleti tanácsadási szolgáltatások és kapcsolatépítés formájában, lehetővé téve az ukrán innovátorok számára, hogy intenzívebb kapcsolatot alakítsanak ki az európai innovációs ökoszisztémával, új piacokra léphessenek be, és jobban kiaknázhassák az európai finanszírozási eszközökben rejlő előnyöket - írták. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint Ukrajna csütörtökön ratifikálta a Horizont Európa programhoz és az Euratom kutatási és képzési programokhoz társulásáról szóló megállapodást. Az európai és ukrán kutatóknak és innovátoroknak, egyetemeknek, vállalkozásoknak, köztük a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) ezt követően minden lehetőségük megvan arra, hogy egyenlő feltételek mellett működjenek együtt a közös célok elérése és kihívások kezelése érdekében - tették hozzá. (MTI)

2022.06.09. 11:58

Módosulhat az EU alapszerződése az egyhangú döntések kényszere miatt

Dubravka Suica, a brüsszeli testület alelnöke beszélt a részletekről.

2022.06.09. 11:45

Folyamatosan tolódik el a magyar energiamix a megújulók irányába

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal márciusi számokkal jelentkezett.

2022.06.09. 10:40

Az előző nap adatai számokban

Magyarország területére 2022. június 8-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5 123 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4 759 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. Az ukrajnai háború elől 2022. június 8-án 52 ember, köztük 15 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket. (MTI)

2022.06.09. 10:37

Tagadják, mégsem tagadják - Ukrán gabonát "exportálnak" az oroszok, nem is keveset

Ukrajna oroszok által elfoglalt déli területének kinevezett tisztviselői számoltak be a korábban tagadott tényről.

2022.06.09. 10:36

Külföldi rendszámos tankolás - Szigorú hangú levelet kapott Magyarország az Európai Bizottságtól

Le kellene állni a megkülönböztetéssel - foglalható össze az üzenet.

2022.06.09. 10:30

Jaroslaw Kaczynski: ez így már globális háború

Következményeit tekintve világméretűnek nevezte az ukrajnai háborút a lengyel kormánypárt elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×