eur:
394.95
usd:
363.36
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Megsemmisült tornaterem egy orosz légitámadást követően a donyecki régióban fekvő Druzskovka település egyik iskolájában 2022. május 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/Andrij Andrijenko

Különös feljegyzést hagytak hátra az elvonuló oroszok egy ukrán iskolában

Állítólag békét sürgető üzentet írtak a táblára.

Az ukrán erők márciusban foglalták vissza a Kijevtől északra fekvő Katyuzsanka nevű települést, ami több mint egy hónapig volt orosz megszállás alatt. A károk felmérésekor kiderült, hogy a helyi iskola teljesen használhatatlanná vált. A felszerelések egy részét ellopták, ami pedig ott maradt, azt összetörték az oroszok. Az iskola udvarán egy rögtönzött temető volt, a futballpályán pedig mély árkokat ástak, írja a CNN, a cikket a Telex szemlézte.

A visszatérő ukránok az egyik szétrombolt osztályteremben a falon lógó zöld táblán, közvetlenül Isaac Newton portréja alatt egy krétával írt üzenetet találtak „az oroszok” aláírással: „Gyerekek, sajnáljuk ezt a rendetlenséget, megpróbáltuk megmenteni az iskolát, de ágyúzás volt. Éljetek békében, vigyázzatok magatokra, és ne ismételjétek meg azokat a hibákat, amelyeket az idősebbek elkövettek. Ukrajna és Oroszország egy nép!!! Béke legyen veletek, testvéreim!”

Az iskolában több más üzenetet is találtak, amit az orosz katonák hagytak hátra. „Az egész világ békéjéért vagyunk” – volt olvasható egy másik táblán.

A katyuzsankai középiskola igazgatója a CNN-nek azt mondta: undorodott, amikor megtalálta a cetliket. Szerinte hiába írnak ilyen üzeneteket az oroszok, ha egyszer kirabolták az iskolát. „Semmit sem hagytak az iskolában.

Ez barbárság és képmutatás”

– mondta Mikola Mikicsik. Becslése szerint az orosz csapatok által okozott kár eléri az 5 millió hrivnyát (~62 millió forint), és a diákok egyhamar nem tudnak visszatérni az iskolába.

Az amerikai hírcsatorna cikke szerint más iskolákban is találtak az ukrán és az orosz nép közötti békéről és barátságról szóló, az oroszok által hátrahagyott feliratokat, úgymint „Éljünk barátságban!”

(Nyitóképünk illusztáció)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×