eur:
391.39
usd:
359.21
bux:
72730.44
2024. július 16. kedd Valter
Moving the crops from farm fields to the grain elevators and beyond.
Nyitókép: Laura Hedien/Getty Images

Moszkva is kihátrált a gabonaalkuból

Ukrajnának biztosítékok kellenek, hogy nem támadják meg a gabonaexportőr kikötőit – utalt Mario Draghi olasz miniszterelnök a városokat védő tengeri aknazárra. Az Ukrajnára támadt Oroszország szerint az aknák felszedése nyomán beindulhatna a hajóforgalom.

Mario Draghi olasz miniszterelnök már próbált közvetíteni a világon élelmezési válságot okozó, „beragadt” ukrán gabona kérdésében. Draghi ez ügyben nemrég felhíva Putyin orosz elnököt – annak ellenére, hogy az ukrán vezetés bírálja azokat a vezetőket, akik a szemükben háborús bűnös orosz elnökkel próbálnak egyezkedni.

Draghi most a világ fejlett államait tömörítő OECD párizsi találkozóján beszélt arról: „Ukrajnának biztosítékot kell adnunk”, hogy nem támadják meg a kikötőit, hogy meginduljanak a gabonaszállítások.

„Az ENSZ és Törökország közvetítési kísérletei jelentős lépések” – mondta.

A hétvégén Vaszil Bodnar, Ukrajna törökországi nagykövete azzal vádolta meg Törökországot, hogy Ukrajnából „elrabolt” búzát vásárol Moszkvától. Szerinte a török vásárlók, a Krímből illegálisan szállított gabonaszállítmányokat kaptak. Az Ukrajna és nyugati szövetségesei számára műholdfelvételeket készítő Maxar Technologies nevű cég képei szerint

két orosz zászló alatt hajózó hajó „ukrán gabonát” rakodott be május 19-én és 21-én a szevasztopoli kikötőben, a Krímben. Az egyik szállítmány végállomása a szíriai Latakia volt.

Mindeközben 20 millió tonna kukorica ragadt be a fekete-tengeri Ogyessza kikötőjében, amelyet ukrán aknazár blokkol. Kijev szerint nincs biztosítékuk az oroszoktól, hogy nem támadják meg a várost a tenger felől, ha feloldják a zárat – Draghi épp ilyen garanciát sürgetett Ukrajna részére. „A legfőbb biztosíték a fegyver lenne, amivel el lehetne találni az ukrán kikötőket támadót orosz hadihajókat” – mondta Zelenszkij ukrán elnök.

A héten Törökország és Oroszország elviekben megegyezett az ukrán gabonaszállítás felújításáról. Erdogan török katonai segítséget ajánlott fel az aknamentesítéshez és kíséretet az ukrán kereskedelmi hajóknak, de Kijev nem bólintott rá a tervre, amelyhez az ENSZ jóváhagyását várták. Zelenszkij megemlítette, hogy Ukrajnát nem hívták meg a tárgyalásra, miközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a török fővárosba utazott.

Csütörtökön aztán Moszkva is kihátrált az állítólagos alkuból.

„Nem sikerült megállapodást kötni Törökországgal” az ukrán gabonaexportról – közölte a Kreml. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő, aki szerint folytatják a munkát. Moszkva korábban az ellene hozott szankciók feloldását követelte az ukrán gabonaszállítás feltételeként.

Az ankarai Lavrov-út érdekes pillanata volt, amikor – az előre lefixált kérdések listáját figyelmen kívül hagyva – az ukrán köztévé újságírója nekiszegezte a kérdést: „a gabonán kívül, mit loptak még el Ukrajnából és kinek adták el?”.

Amire Lavrov mosolyogva azzal vágott vissza: „maguk ukránok mindig azon aggódnak, hogy mit lophatnak el és azt hiszik, hogy mindenki így gondolkodik”. Ezek után megismételte, hogy „a neonáci rezsimtől akarják megmenteni az embereket” és tagadta, hogy blokkolnák a gabonaexportot.

Több médium is úgy értékelte, hogy Törökországnak nem sikerült feloldania a patthelyzetet.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×