eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke beszél a párt eredményváróján a lengyel parlamenti választások után Varsóban 2019. október 13-án. Az urnazárás után közölt exit pollok szerint megnyerte a lengyel parlamenti választásokat és akár egyedül is kormányt alakíthat az eddig kormányzó PiS.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

Jaroslaw Kaczynski: ez így már globális háború

Következményeit tekintve világméretűnek nevezte az ukrajnai háborút a lengyel kormánypárt elnöke.

Az ukrajnai háború bizonyos értelemben már európai, sőt globális jelleget öltött, hiszen világméretűek a gazdasági következményei, Lengyelország érdeke pedig az, hogy Ukrajna ne szenvedjen vereséget - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke egy szerdai vidéki gyűlésen.

Az ukrajnai háború jelenleg "az egyik legsúlyosabb téma" - hangsúlyozta a biztonsági és nemzetvédelmi ügyekért kormányfő-helyettesként felelős Kaczynski a közép-lengyelországi Sochaczew városban rendezett gyűlésen.

"Nem akarok senkit sem megijeszteni, azt állítani, hogy a háború tovább fog terjedni"

- jelentette ki Kaczynski, hozzáfűzve: a pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett lengyel kormánykoalíció mindent megtesz az ilyen forgatókönyv megakadályozásáért.

Hangsúlyozta: a háború nem végződhet Ukrajna vereségével. "Ez Ukrajna, valamint Lengyelország érdeke is" - húzta alá, azt magyarázva, hogy ha Lengyelország "nem is közvetlenül Ukrajna után következik az orosz hódítások terveiben", a három balti ország (orosz meghódítása) után "biztosan sorra kerülne".

Ukrajna megmaradása az egész demokratikus világ érdeke is - folytatta Kaczynski. Megjegyezte: eltérő a demokrácia és a szabadság mértéke a különböző (nyugati) országokban. Úgy látta: Lengyelországban "ma több a szabadság, mint a demokratikus országok döntő többségében", a demokratikus rendszerről általában viszont elmondható: ez a kereszténységnek köszönhetően keletkezett, és "az embernek a leginkább kedvező rendszerről van szó a világ történelmében".

Kaczynski szerint "nagyon rossz lenne, ha a demokratikus világ veszítene". Mint fogalmazott: az ukrajnai háború igazából

"két világrend közötti indirekt összeütközés".

Lengyelország éppen ezért élenjáró azok között, akik segítenek Ukrajnának, és továbbra is így fog cselekedni - hangsúlyozta Kaczynski.

A pártelnök megerősítette a lengyel védelmi képességek további fejlesztésének terveit is. "Nem akarjuk a háborút, elrettenteni akarunk, meg akarjuk mutatni az oroszoknak, hogy nincs itt keresnivalójuk" - érvelt. Hozzáfűzte: Lengyelország számíthat a NATO-ra, "de csakis akkor, ha maga is erőteljesen fegyverkezik".

A lengyel kormány szerint - az ukrajnai háború miatt - állandó szövetséges bázisokat kell létesíteni a NATO keleti szárnyán, beleértve Lengyelország területét, és Varsó állandóvá szeretné tenni mintegy 10,5 ezer amerikai katona lengyelországi jelenlétét.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×