eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A motorcycle passes in front of an oil-themed mural in Caracas, Venezuela on May 9, 2022. (Photo by Javier Campos/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Javier Campos/NurPhoto/Getty Images

Szakértő a venezuelai olajimportról: elszámolta magát a Nyugat

Venezuelai olajat importálhat Spanyolország és Olaszország az olajembargó hatására – írta a Reuters. A témáról kérdeztük Hortay Olivért, a Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetőjét.

A tájékoztatás szerint a két ország akár már a jövő hónapban is megkezdheti a behozatalt.

„Rendkívül kevés információ áll rendelkezésre mind arra vonatkozóan, hogy ténylegesen megtörténhet-e egy ilyen tranzakció, mind arról, hogy ha igen, akkor milyen mennyiségben és milyen áron – mondta Hortay Olivér. – Az azonban látható tágabb értelemben, hogy

nagyon komoly geopolitikai tabuk dőlnek meg a jelenlegi orosz–ukrán konfliktus hatására,

aminek az elsődleges oka a véleményem szerint, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió az elmúlt időszakban kissé elszámolta magát. Ez a nyersolajpiacon viszonylag jól megfigyelhető az orosz–ukrán háború kirobbanása után. Az Egyesült Államok nagyon erősen abba az irányba igyekezett terelgetni az EU-t, hogy minél előbb vezessen be szankciókat orosz olajszállítmányokra, ő maga egyébként be is vezetett olajembargót még március első felében. Akkor arra számíthatott Joe Biden, hogy a nagy olajkitermelő országokkal könnyedén megállapodik arról, hogy fokozzák a kitermelést, ami enyhítette volna a szűkös kínálat okozta árnyomást, ez azonban nem történt meg. A nagy olajkitermelő országok az aktivitásuk fokozása tekintetében összezártak Oroszország mellett, és jelezték, hogy nem hajlandók fokozni a kitermelésüket.”

Jelenleg az a helyzet elmondása szerint, hogy a kínálat szűkös és egyre szűkösebb lesz a következő hónapokban azzal, hogy az Európai Unió bevezette az olajembargót. Mint rámutatott, az áremelkedés és a potenciális regionálisan adódó ellátási problémák rémképe abba az irányba terelgetik a nyugati országokat, hogy lemondjanak korábbi geopolitikai pozíciójukról vagy engedjenek belőle, és ennek egy következménye lehet az is, hogy a korábbi Venezuela ellen bevezetett szankciókat – ha részlegesen is, de – feloldják.

A szakértő úgy látja, hogy a venezuelai olajban megvan a potenciál, hogy segítsen Európának függetlenedni Oroszországtól, de általánosan ezt nem lehet megmondani.

„Nem lehet tudni pontosan, hogy az európai vásárlók pontosan milyen típusú finomítókba vásárolják ezt a venezuelai nyersolajat, tehát egyenlőre

nem áll rendelkezésre elegendő műszaki információ ahhoz, hogy eldöntsük, hogy milyen mértékben segítheti a függetlenedést”

– fejtette ki.

Segíthet Európán a Venezuelától beszerezhető nyersolaj – szögezte le Hortay Olivér –, valamelyest enyhítheti a nyomást, azonban nagy kérdés, hogy milyen áron, ugyanis az egész világpiacon szűkös kínálat uralkodik, csak rendkívül drágán lehet nyersolajhoz jutni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×