eur:
394.4
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a TDK Hungary Components Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. március 28-án. A TDK japán elektronikai óriás magyarországi leányvállalatának 26 milliárd forintos beruházása nyomán 250 új munkahely jön létre Szombathelyen. Az állam 6,6 milliárd forint támogatást nyújt az elektromos autókhoz szükséges szenzorok gyártásával foglalkozó üzletág kialakítását célzó fejlesztéshez.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Szijjártó Péter az OECD ülésén: néhány dolog most "őrült ötlet" lenne

Világos álláspontot kell képviselni az ukrajnai háborút illetően, de a válaszintézkedések során fontos figyelembe venni a realitásokat, ugyanis az energiahiány súlyos gazdasági károkat okozna - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ülésén Párizsban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ukrajnai orosz agresszió következményeivel foglalkozó ülésen figyelmeztetett, hogy a közelmúlt eseményei következtében nehéz gazdasági helyzetre kell készülni.

Felszólalásában ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: el kell kerülni minden olyan intézkedést a következő hónapokban, amelyek további terheket rónának a gazdaságra és az emberekre, illetve biztosítani kell, hogy ne azoknak az országoknak kelljen megfizetniük a háború árát, amelyek nem felelősek érte.

Kiemelte, hogy a jelenlegi körülmények közepette

kerülni kell bármifajta adóemelést.

Emellett aláhúzta, hogy valóban nem szabad szem elől téveszteni a zöld átmenetet, azonban a jelenlegi körülmények közepette "őrült ötlet" lenne a terhek növelése, például a karbonadó bevezetése a hagyományos autót használók számára.

Szijjártó Péter ezt követően arról beszélt, hogy a szankciók és egyéb válaszintézkedések elrendelése során tekintettel kell lenni a további áremelkedés megelőzésére, hogy így ellenőrzés alatt lehessen tartani az inflációt. Illetve - mint mondta - meg kell egyezni abban, hogy a korlátozások nem veszélyeztethetik az európai országok biztonságos energiaellátását.

"Miközben egyértelműen világos álláspontot kell képviselnünk a geopolitikai kérdésekben és az ukrajnai háborút illetően, figyelembe kell vennünk a realitásokat is, mégpedig azt, hogy az európai országok egy jelentős része olyan helyzetben van, ahol az energiaellátást az infrastruktúra és a földrajzi adottságok határozzák meg" - hangsúlyozta.

A miniszter rámutatott: a földrajzi adottságokat lehetetlen megváltoztatni, az infrastruktúra esetében pedig erre hosszú időre van szükség.

"Az esetleges energiahiány megölné a gazdaságainkat, és úgy gondolom, nem szabad, hogy ez legyen a célunk" - fogalmazott.

Nem a karbonadóra

Őrült ötletnek és mindenképp megakadályozandónak tartjuk azt a brüsszeli elképzelést, amelynek alapján megadóztatnák a hagyományos meghajtású, dízel vagy benzines autóval közlekedő embereket - jelentette ki Szijjártó Péter Párizsban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ülését követően közölte: "nagyon úgy tűnik az elmúlt időszak fejleményeiből, hogy a világ egy kontrollálhatatlan hullámvasútra ül a gazdasági kilátások szempontjából".

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×