eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
BELGOROD, RUSSIA - APRIL 1 : An image of damage after Regional Governor Vyacheslav Gladkov says that helicopters of the Ukrainian Army hit the oil refinery in Belgorod, Russia on April 1, 2022. (Photo by Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Csapatokat küld Fehéroroszország az ukrán határra – a háború hírei szerdán

Az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy az ukrajnai háború valószínűleg „kiszámíthatatlanná válik és intenzívebb lehet” a következő hónapokba. Rubeles bank, leállított Facebook és Instagram - újabb előrehaladás egyes területek oroszosításában. Minden hír egy helyen az Ukrajnából zajló háborúról.

2022.05.11. 22:55

Csehek léphetnek be az ukrán hadseregbe

Milos Zeman államfő engedélyezte 103 cseh állampolgár belépését az ukrán fegyveres erők kötelékébe - jelentette be Jirí Ovcácek elnöki szóvivő szerdán a Twitteren. Az államfő döntését Petr Fiala kormányfőnek is alá kell még írnia.

Csehországban jelenleg hatályos törvény tiltja a külföldi hadseregekben történő szolgálatot, erre csak az államfő, mint a hadsereg főparancsnoka adhat külön és személyre szóló engedélyt. (MTI)

2022.05.11. 22:11

Mario Draghi: rubelben fizetni nem szankciósértés

A gázimportőr országok többsége már rubelszámlát nyitott, és ez nem sérti a Moszkvával szembeni szankciókat Mario Draghi olasz kormányfő szerint, aki a Joe Biden amerikai elnökkel tartott találkozója után nyilatkozott a sajtónak Washingtonban szerdán. Mario Draghi azt hangoztatta, hogy semmilyen "hivatalos" állásfoglalás nem született azzal kapcsolatban, hogy a rubelben történő fizetés sértené a szankciókat. A helyzet nem fekete-fehér, hanem "szürke övezet" - jegyezte meg a kormányfő. Hozzátette, hogy az orosz gáz legnagyobb importőre, Németország, rubelben fizet, és a földgázt vásárló országok többsége már megnyitotta a rubelszámlát.

Mario Draghi elmondta, hogy

az amerikai elnökkel folytatott megbeszélésein szó volt az esetleges energiaár-plafon bevezetéséről,

bár Washington a kőolajárat kívánja így szabályozni, miközben Olaszország a földgázzal akarja elérni ugyanezt. A közgazdász Draghi úgy vélte, a kőolajfelhasználó országoknak kartellt kellene létrehozniuk, vagy "meggyőzni a kőolaj-exportáló országok szervezetét, hogy termeljen ki többet". (MTI)

2022.05.11. 22:09

Lavrov: Oroszország energiahordozóinak elég vásárlójuk akad

Oroszország energiahordozóinak elég vásárlójuk akad, a Nyugat pedig csak nyugodtan vásároljon ezekből drágábban és próbálja ezt elmagyarázni a lakosságnak - jelentette ki szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Maszkatban.

"Energiahordozóinknak elegendő vásárlójuk akad és velük fogunk dolgozni. A Nyugat pedig csak fizessen jóval többet, mint amit Oroszországnak fizetett és magyarázza el lakosságának, hogy miért lett szegényebb" - mondta Lavrov ománi hivatali partnerével, Badr bin Hamad bin Hamud al Buszaidi külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján.

Beszélt arról is, hogy Oroszország pontosan tudja, mitévő legyen a nyugati szankciók közepette. "Pontosan tudjuk, hogyan éljünk tovább. A fő következtetés az, hogy egyáltalán ne számítsunk arra, hogy a Nyugat képes lenne a megállapodásra.

Lavrov szerint a Nyugat megmutatta, hogy "hegemóniája érdekében kész szembemenni saját elveivel, nyíltan lop és rabol". A tárcavezető ezzel kapcsolatban a magántulajdon sérthetetlenségét és az ártatlanság vélelmét említette.

Szólt arról is, hogy Oroszország arra számít, az ukrajnai "különleges katonai művelete" céljainak elérésekor

a Nyugat felhagy majd az Egyesült államok és szövetségesei vezette egypólusú világrend kialakításával és az ENSZ Alapokmányának megsértésével.

Mint mondta, Moszkva nem kíván európai háborút. "Mi ezt egyáltalán nem akarjuk, de szeretném a figyelmüket felhívni arra, hogy éppen a Nyugat sulykolja kitartóan, hogy ebben a helyzetben vereséget kell mérni Oroszországra. A következtetést vonják le maguk" - hangoztatta. (MTI)

2022.05.11. 21:00

Egyelőre pótolták a németek a kieső ukrajnai gázt

Egy nap alatt 25 százalékkal csökkent az Ukrajnán keresztül Németországba érkező orosz földgáz mennyisége, de a kiesést sikerült pótolni, és az ellátás biztosított - közölte szerdán az ágazatot felügyelő szövetségi hatóság (Bundesnetzagentur).

A hatóság az orosz gáztranzit ukrajnai csökkenésével kapcsolatban napi jelentésében kiemelte, hogy az előző, keddi adatokhoz képest "jó 25 százalékkal" kevesebb gáz haladt át a német-cseh határon fekvő Waidhaus mérőállomáson, ahol megérkezik Németországba az Ukrajnán keresztül szállított orosz földgáz.

A kiesést pótolták más forrásból, főleg a norvégiai és a hollandiai import növelésével.

Németországba az Ukrajna-Szlovákia-Csehország és a Fehéroroszország-Lengyelország útvonalon érkezik orosz földgáz, valamint közvetlenül, a Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat-1 vezetéken.

A legfontosabb az Északi Áramlat-1, amelyen naponta átlagosan 1800 gigawattórának (GWh) megfelelő mennyiség érkezik, míg Waidhausnál - vagyis az ukrán tranzit esetében - napi 600 GWh körül van ez az érték. (MTI)

2022.05.11. 20:59

Moszkvában bekérették a lengyel és az amerikai nagykövetet

Bekérették szerdán Lengyelország és az Egyesült Államok nagykövetét az orosz külügyminisztériumba, a lengyel diplomatától azt követelték, hogy kormánya hivatalosan kérjen bocsánatot a varsói orosz misszióvezetőt a Győzelem Napján ért inzultus miatt.

Szergej Andrejev varsói orosz nagykövetet vörös festékanyaggal fröcskölték össze, amikor koszorúzni érkezett a varsói szovjet katonai temetőbe. Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter "sajnálatosnak" nevezte az incidenst.

Krzysztof Krajewski moszkvai lengyel nagykövettel az orosz diplomáciai tárca szerdán közölte, hogy hivatalos bocsánatkérést vár el a történtek miatt Varsótól, és követelte a lengyelországi orosz nagykövet és diplomaták biztonságának szavatolását. A moszkvai külügyminisztérium a további lépéseit attól tette függővé, hogy Varsó miként reagál a követelésére.

Az amerikai nagykövetet, John Sullivant Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes fogadta. A szűkszavú moszkvai tájékoztatás szerint a felek a kétoldalú viszony kérdéseit vitatták meg. Sajtójelentések szerint az amerikai misszióvezető kevesebb, mint húsz percet töltött el a tárcánál. (MTI)

2022.05.11. 20:18

Az északi semlegesség vége: nagy lépést tehetnek a NATO felé a finnek és a svédek

A régóta semleges, katonai szövetségektől távolságot tartó országok napokon belül kérelmezhetik felvételüket a NATO-ba.

2022.05.11. 18:41

Demkó Attila: Oroszországban lesz élelem, meleg víz, fűtés, de Európában nem biztos

Felépült egy olyan gondolkodási minta Oroszországban, az orosz elitben, nemcsak Vlagyimir Putyinban, hogy harminc éve megaláznak minket és eljött az idő, hogy visszaüssünk, de hogy ennyire durván lépik ezt meg, én sem gondoltam volna – mondta Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában. A Matthias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője beszélt az orosz–ukrán háború állásáról, az orosz hadsereg erejéről, a békekötés esélyeiről és a nyugati szerepvállalásról is.

2022.05.11. 17:58

Az új brit-svéd védelmi paktum a NATO-csatlakozás ellenére is fontos

Kölcsönös biztonsági biztosítékokról írt alá egyezményt szerdán Magdalena Andersson svéd és Boris Johnson brit miniszterelnök. London hasonló megállapodás aláírását tervezi Finnországgal is.

2022.05.11. 17:38

Luhanszk és Donyeck régiók letiltották a Facebookot és az Instagramot

A kelet- ukrajnai Luhanszk és Donyeck régiók letiltották a Facebook és az Instagram hozzáférést.

"Blokkolták a hozzáférést amerikai Meta Platforms információs forrásaihoz, mert az engedélyezi a az oroszok elleni erőszakos felhívásokat az oldalaikon - írja a Reuters a kommunikációs minisztérium közleményére hivatkozva.

Oroszország márciusban betiltotta a Facebookot és az Instagramot. (Origo, Reuters)

2022.05.11. 17:36

Minden civilt evakuáltak az Azovsztalból

Mostanra minden civilt kimenekítettek a mariupoli Azovstalból - jelentették be az üzem védői a Kyiv Independent közlése szerint. Két nappal korábban Pavlo Kirilenko területi kormányzó még arról beszélt, hogy száz civil maradt az acélgyárban.

2022.05.11. 17:06

Csaknem hatmillió ember hagyta el eddig Ukrajnát

A menekültek segítése nemzetiségre, nemre, vallásra, bőrszinre, szexuális orientáltságra való tekintett nélkül. Így foglalta össze az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) küldetését a szervezet magyarországi szóvivője.

2022.05.11. 16:47

Rendőrségi adatok

Magyarország területére 2022. május 10-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5060 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4746 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 407 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. május 10-én 253 ember, köztük 137 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (MTI)

2022.05.11. 16:44

Oroszország része lehetne a herszoni régió, Dmitrij Peszkov is megszólalt

A Herszon régió oroszbarát vezetése Vlagyimir Putyin elnökhöz kíván fordulni azzal a kéréssel, hogy fogadja be a térséget az Orosz Föderációba - jelentették szerdán orosz hírügynökségek.

2022.05.11. 16:11

Az olajembargóról is beszélt a pozsonyi parlamentben az ukrán elnök

Különbözőképpen értékelték a szlovák politikusok Volodimir Zelenszkij beszédét, melyet a pozsonyi parlament képviselőihez intézett.

2022.05.11. 16:01

Lesújtó hírrel állt elő Ukrajnáról António Guterres

Eljön az ideje az érdemi ukrán-orosz béketárgyalásoknak, ám ezekre a közeljövőben még nem lehet számítani - jelentette ki szerdán az ENSZ-főtitkár.

2022.05.11. 15:59

Katonai egységeket küld Minszk az ukrán határra

Fehéroroszország csapatokat telepít az ukrán határra "a Fehérorosz Köztársaság biztonságának biztosítása érdekében", miután a nyugati erők növelik katonai jelenlétüket a régióban - számolt be róla a Sky News. Fehéroroszország ezt válaszlépésnek szánja, miután Ukrajna mintegy 20 ezer katonát küldött a fehérorosz határ közelébe - indokolta a döntést Viktor Gulevics vezérkari főnök. Elmondása szerint az elmúlt hat hónapban az ukrajnai erők mennyiségi és minőségi szempontból is több mint kétszeresükre növekedtek a területen.

"A Földközi-tenger és a Balti-tenger vizein a hajók, Lengyelországban és a balti államokban a légierő csapatainak száma megnőtt, ami a Fehérorosz Köztársaságot érintő fenyegetés erősödését jelzi" - mondta Gulevics.

Kifejtette, hogy Fehéroroszország déli határának védelmében a különleges műveleti erők egységeit "három taktikai irányban vetik be".

2022.05.11. 15:31

Segítő akciók Pécsen

Az ukrajnai háború miatt veszélybe került gyerekek és családok támogatására szervez programokat a pécsi Zsolnay Piknik fesztivál keretében az Unicef Magyarország és a rendezvény szervezője, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK).

Több mint 70, javarészt szabadtéri és térítés nélkül látogatható kulturális és családi programot kínál az érdeklődőknek a Zsolnay Piknik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben május 20-22. között.

A rendezvényen három jótékonysági projektet indítanak az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) magyarországi szervezetével közösen az ukrajnai háború miatt veszélybe került gyerekek és családok támogatására. (MTI)

2022.05.11. 15:24

Benzinárak a világ körül

Az ukrajnai orosz invázió sok országban megemelte az olaj és más nyersanyagok árait. Az alábbi ábrán is jól látszik a különbség, amihez az is hozzájárul, hogy az iparosodott országok többségében az adók a benzin forgalmazási árának jelentős hányadát adják. Az alacsonyabb adókulcsot alkalmazó országokban tehát továbbra is alacsonyabbnak számítanak az árak - ilyen például az Egyesült Államok.

Az amúgy hagyományosan az olcsó üzemanyag otthonának számító USA-ban a mostanra megemelt, átlagosan 4,30 dolláros gallononkénti benzinár is jóval alacsonyabb, mint sok más helyen, köztük más "autóalapú" gazdaságokban, például Brazíliában, Ausztráliában vagy Dél-Afrikában. A Global Gas Prices weboldal szerint mindhárom ország állampolgárai már 4,76 és 5,42 dollár között fizetnek egy gallonért.

2022.05.11. 15:21

Finnország: meg kell reformálni az ENSZ BT-ben a vétó intézményét

Ha Finnország úgy dönt, hogy történelmi lépésként benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, azt állampolgárainak biztonsága érdekében fogja tenni - mondta Sanna Marin finn miniszterelnök Kisida Fumio japán kormányfővel közös sajtótájékoztatóján szerdán Tokióban. "Oroszország ukrajnai háborúja nemcsak az európai, hanem a globális biztonsági környezetet is megváltoztatta" - szögezte le a finn kormányfő.

Marin szerint Oroszország nyíltan megszegte a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányát. "A civilek elleni támadások folytatódnak" - mutatott rá. "Ezt egyetlen országtól sem szabad elfogadni, még kevésbé a Biztonsági Tanács egyik állandó tagjától" - tette hozzá.

A politikus megjegyezte: szükség van a vétójog reformjára, mert visszaélnek vele a BT-ben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában mind az öt állandó tagnak vétójoga van.

Oroszország Ukrajna elleni támadását követően a hagyományosan semleges Finnország és Svédország is hajlandóságot mutatott arra, hogy fontolóra vegye a NATO-tagságot. A szövetség keleti bővítését Vlagyimir Putyin orosz elnök fenyegetésnek tekinti. (MTI)

2022.05.11. 15:19

Kiderült, milyen a hatása Európában az ukrajnai gáztranzitstopnak

Leállt az orosz gáztranzit egy része Európa felé, de Németországban jelenleg nincs semmifajta ellátási nehézség, és nem észleltek korlátozást Ausztriában és Moldovában sem.

2022.05.11. 14:16

Bekérették a moszkvai lengyel nagykövetet

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter a lengyel állami hírügynökség beszámolója szerint azt mondta, hogy értesültek arról, hogy bekérették Moszkvában a nagykövetet, de ennél bővebben nem beszélt a dologról.

Számos dolog állhat a háttérben, többek közt például az is, hogy hétfőn vörös festékkel öntötték le Varsóban az orosz nagykövetet, aki az ismeretlen szovjet katona sírját koszorúzta volna meg a lengyel főváros egyik temetőjében. Moszkva még aznap hivatalosan tiltakozott a varsói orosz nagykövetet ért támadás és a győzelem napjára tervezett koszorúzási ünnepség megzavarása miatt. (Sky News, Telex)

2022.05.11. 14:15

Összeroppantotta a háború az orosz autópiacot

Oroszországban igen jelentősen, 78,5 százalékkal, 32 ezer 706-ra zuhant az új autók és haszongépjárművek eladása áprilisban éves összevetésben - közölte az Oroszországban tevékenykedő európai vállalatokat tömörítő szervezet, az AEB autógyártó-bizottsága.

2022.05.11. 14:11

Megugrott az ukrán gabona magyarországi vasúti forgalma

A többszörösére növekedett áprilisban a Rail Cargo Logistics – Hungaria szervezésében vasúton továbbított ukrán gabona magyarországi tranzitforgalma az elmúlt év azonos időszakához képest – tájékoztatott a vállalat. Az idei első negyedévben a társaság szervezésében 41 ezer tonna termény érkezett Ukrajnából; június végéig további 85 ezer tonna feladását jelzik előre.

A szállítások további erősödésének csak az átrakási kapacitás, valamint a rendelkezésre álló vasúti kocsik száma szab határt – ismertették. A fekete-tengeri kikötőket érintő útvonal kiváltása miatt ukrán részről akár évi ötmillió tonna gabona magyarországi továbbítására is lenne kereslet. Ezzel az igénnyel áll szemben az átrakókapacitások napi 1000 tonnányi teljesítménye.

A cég tájékoztatása szerint a gabonafuvarok rendeltetési helye döntően Olaszország, kisebb mennyiség érkezik magyar vevők megrendelésére készletezési céllal.

Korábban Ukrajnából gabona csak elvétve érkezett vasúton Magyarországra, ezért nem épültek ki az ilyen mennyiségű termény fuvarozásához szükséges kapacitások. Mindemellett a pálya áteresztőképessége is szűkös a jelenlegi, magyarországi vasúti infrastruktúrát érintő felújítások miatt. (MTI)

2022.05.11. 14:05

Megnyílik az út a Fekete-tengeri földgázkitermelés előtt

Elfogadta a román szenátus az offshore-törvény módosítását. Még a képviselőháznak is meg kell szavaznia.

2022.05.11. 13:17

Elkezdték Németországban az ukrán katonák kiképzését

A Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) tank használatára tanítják meg őket.

2022.05.11. 12:37

Nem veszik át katonáik holttestét az oroszok – videó

Rengeteg orosz holttestről készített riportot az al-Dzsazíra, hűtőkocsikban tartják őket az ukránok, az oroszok nem viszik el őket.

2022.05.11. 11:57

Szijjártó Péter: 55-60 százalékos üzemanyagár-emelkedéssel járna az olajembargó

A külgazdasági és külügyminiszter alighanem a hatósági árakhoz viszonyított. A jelenlegi piaci árhoz képest 70-100 forintos drágulást jelentenének az általa prognosztizált számok.

Az Európai Bizottságnak nincs olyan javaslata, amely kezelni tudná egy esetleges orosz olajembargó negatív hatásait, ezért a kormány az eredeti álláspontját fogja képviselni, miszerint ezen tilalom alól a csővezetékes szállításnak kivételt kell képeznie.

2022.05.11. 11:27

Felborulhat nyáron a lisztpiac

Drágulás várható az árstop lejárta után.

2022.05.11. 11:17

Az EU jövőjéről szóló konferenciasorozatra is rányomta bélyegét a háború

A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének oktatóját kérdeztük.

2022.05.11. 11:07

Leállt a orosz-gáztranzit egy része Európa felé

Kijev korábbi bejelentésének megfelelően szerdán leállt a gázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül – derült ki az ukrán gázszállító rendszert üzemeltető vállalat adataiból.

2022.05.11. 10:18

A BOK csarnok napi adatai

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton kedden 245 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 118-an töltötték a létesítményben – közölte a fővárosi kormányhivatal a honlapján. (MTI)

2022.05.11. 09:00

Ezt tudják az orosz hiperszonikus rakéták

Hétfőn Odessza városára három ilyen rakétát is kilőttek: nem először használta a Kinzhalokat Oroszország az ukrán háborúban, de ritkán nyúlnak ehhez az eszközhöz.

2022.05.11. 07:56

Az egész régió olajellátását átvenné Lengyelország

Az állami energiaipari óriáscég ajánlata látszólag visszhangtalan maradt, de nem kizárt, alapját képezi az uniós tárgyalásoknak.

2022.05.11. 07:43

Ezrekkel nagyobb lehet a háború civil áldozatainak száma a hivatalosnál

A Mariupolban elhunytak révén nagyot emelkedhet a szám.

2022.05.11. 07:31

Moszkva: fehér zászlós civil autókat lőttek szét az ukránok

Az oroszok szerint a "bucsai forgatókönyvet" alkalmazzák újra.

2022.05.11. 07:20

Eurovíziós Dalfesztivál: döntős az ukrán együttes

Kedd este rendezték az idei Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjét, az eseménynek ezúttal az olaszországi Torino ad otthont. Az első körben 17 ország előadója és zenekara lépett színpadra, köztük az Ukrajnát képviselő Kalush Orchestra folk-rap formáció.

Az együttes döntőbe jutását sokan ünnepelték a Sky News szerint, amelynek tagjai köszönetet mondtak mindenkinek, aki segítette továbbjutásukat az Ukrajnában zajló orosz invázió fényében. A zenészek a hazájukban zajló háború miatt próbálni sem tudtak, végül csak a kedd esti fellépés előtt hat héttel sikerült újra találkozniuk. (Index)

2022.05.11. 07:07

Itt az orosz reakció az ukrán gázelzárásra

A Gazprom szóvivője hozzátette, hogy az orosz áramoltatási rendszer alapján technológiailag lehetetlen a tranzitmennyiségeket a szudzsai gázmérő állomásra áthelyezni, ahogyan azt az ukrán fél javasolja.

2022.05.11. 06:56

Amerikai hírszerzés: Vlagyimir Putyin drasztikusabb eszközökhöz nyúlhat

Az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy az ukrajnai háború valószínűleg "kiszámíthatatlanná válik és intenzívebb lehet" a következő hónapokban - mondta Avril Haines, az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtti meghallgatásán.

2022.05.11. 06:03

Újabb terrorista akcióktól tartanak Belgorodban

Az orosz–ukrán határon lévő Belgorodi terület kormányzója, Vjacseszlav Gladkov két héttel meghosszabbította a terrorveszély miatt elrendelt rendkívüli állapotot – írja a TASZSZ hírügynökség.

A lap emlékeztet, hogy Belgorodban április eleje óta több alkalommal is voltak robbantásos akciók, amelyek egy részét az oroszok szerint helikopterekkel hajtotta végre az ukrán hadsereg, más esetekben pedig szabotőrök állhattak azok mögött.

„Május 25-éig érvényben marad a legmagasabb, sárga jelzésű terrorveszély a Belgorodi területen. Az erre vonatkozó dokumentumot aláírtam” – írta szerdán a terület kormányzója.

Belgorodban először április 11-én vezették be a rendkívüli állapotot, szerdán pedig már a második alkalommal hosszabbították meg két hétre. Belgorod mellett a Voronyezsi terület bizonyos részein is hasonló terrorveszély van érvényben. (Index)

2022.05.11. 04:57

Megfertőződött Jens Stoltenberg NATO-főtitkár

Megfertőződött koronavírussal a NATO-főtitkár – közölte kedd este a szóvivője. A Twitteren közzétett tájékoztatás szerint a 63 éves Jens Stoltenbergnek, aki teljes körűen be van oltva és emlékeztető oltását is megkapta, enyhe tünetei vannak. A szóvivő hozzátette, hogy a belga járványügyi szabályok értelmében otthonából fogja ellátni hivatali teendőit. A belga egészségügyi óvintézkedések szerint legalább hét napra karanténba kell vonulnia, és emiatt nem tud majd részt venni a NATO-külügyminiszterek hétvégi tanácskozásán sem Berlinben. Az ülést a várakozások szerint Mircea Geoana főtitkárhelyettes fogja vezetni. (MTI)

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×