eur:
388.97
usd:
362.03
bux:
67965.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Orosz harcjárművek az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság miliciája által ellenőrzött délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. május 4-én. A mariupoli Azovsztal acélmű az utolsó olyan terület az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban, amelyet az orosz erőknek még nem sikerült elfoglalniuk, oda vették be magukat a várost védő ukrán katonák, és több száz civil is ott talált menedéket.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov

Ezrekkel nagyobb lehet a háború civil áldozatainak száma a hivatalosnál

A Mariupolban elhunytak révén nagyot emelkedhet a szám.

3381 főnél sokkal több civil halhatott már meg az ukrajnai háborúban, figyelmeztetett Matilda Bogner, az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője. Mariupol kikötőiben is annyian halhattak meg, hogy az már drámai mértékben megemeli az áldozatok teljes számát, írja a The Guardian.

"Dolgozunk a becsléseken, de egyelőre annyit mondhatok, hogy ezrekkel magasabb, mint az általunk jelenleg közölt számok. Mariupol fekete lyuk, ahová nehéz volt bejutnunk, és ahonnan nehéz volt teljesen megerősített információkat szereznünk" – mondta Matilda Bogner egy genfi sajtótájékoztatón, amikor a halálos áldozatok és sérültek teljes számáról kérdezték.

Állóháború zajlik a fronton

A Harkiv megyei Izjumban nemrég találtak meg több tucat holttestet egy ötemeletes ház romjai között.

Az ENSZ adatai szerint

8 millióan kényszerültek elmenekülni lakhelyükről

Ukrajnán belül.

Mind az ukrán, mind az orosz katonai tisztviselők előrehaladást jelentettek az ország déli és keleti részéért vívott harcokban – úgy tűnik, a hosszú front mentén található, már szétbombázott kis falvakért és városkákért oda-vissza harcok zajlanak. Különösen Harkiv térségében igaz ez. Miután a váratlanul heves ellenállás arra kényszerítette a Kremlt, hogy több mint egy hónappal ezelőtt feladja a Kijev megrohamozására irányuló erőfeszítéseit, az oroszok Donbasz, Ukrajna keleti ipari régiójának elfoglalására összpontosítottak.

A harcok jelenlegi állása: a halványabb rózsaszín területek jelölik az oroszok kontrollálta területet, a sötétebbek a friss előrenyomulást, a sárgák pedig azokat, ahol az ukránok visszanyerték a kontrollt
A harcok jelenlegi állása: a halványabb rózsaszín területek jelölik az oroszok kontrollálta területet, a sötétebbek a friss előrenyomulást, a sárgák pedig azokat, ahol az ukránok visszanyerték a kontrollt

Eközben Ukrajna létfontosságú fekete-tengeri kikötője, Odessza ismételt rakétatámadásnak volt kitéve. Egy ember meghalt és öt megsebesült a harcokban. Az ukrán védelmi stratégiai központ szerint három hiperszonikus rakétát is kilőttek az oroszok.

Az ukrán hadsereg vezérkara az egész országra vonatkozóan fokozott rakétafenyegetésről beszélt.

Az ukrán hadsereg az Egyesült Államok által ígért 90 M777-es nagy hatótávolságú tábori ágyúból 85-öt már megkapott, valamint 100 ezer lőszert is a beígért 184 ezerből. Az amerikai hadsereg Európában 310 ukrán katona kiképzését fejezte be az ágyúk kezelésére, további 50-en pedig jelenleg is képzésen vesznek részt.

Az acélműben még mindig vannak civilek

Mariupolban továbbra is heves harcok folytak az Azovsztal acélmű környékén, ahol még mindig mintegy 2000 ukrán védő tartja magát. Annak ellenére, hogy azt állították, hogy az összes ott menedéket kereső civilt evakuálták, kedden hírek szerint körülbelül százan még mindig az üzem területén tartózkodnak. Annak kevés jele van, hogy a háború egyhamar véget érne.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×