eur:
389.33
usd:
361.73
bux:
67992.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Gazprom orosz gázipari holding logója szentpétervári épületén 2022. április 27-én. A Gazprom ezen a napon leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül.
Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Kiderült, milyen a hatása Európában az ukrajnai gáztranzitstopnak

Leállt az orosz gáztranzit egy része Európa felé, de Németországban jelenleg nincs semmifajta ellátási nehézség, és nem észleltek korlátozást Ausztriában és Moldovában sem.

Kijev korábbi bejelentésének megfelelően szerdán leállt a gázszállítás a szohranyivkai mérőállomáson keresztül. Ukrajna azt közölte: rajta kívül álló okok miatt kénytelen felfüggeszteni a gázszállítást az orosz erők ellenőrzése alatt álló szohranyivkai mérőállomáson és a Novopszkov kompresszorállomáson keresztül. Eddig itt haladt át az Európába irányuló orosz gázszállítmányok csaknem egyharmada.

Az ukrán üzemeltető közölte, hogy jelenleg nem tud operatív és technológiai ellenőrzést végezni az orosz erők által elfoglalt területeken található egyéb, a gázszállításhoz szükséges eszközök felett.

A berlini gazdasági minisztérium közleményben hangsúlyozta, hogy Németországban egyelőre nem fenyeget semmilyen szűk keresztmetszet a szállítási stopp kapcsán. Az ellátás biztonsága továbbra is garantált – fogalmazott a a minisztérium szóvivője.

A Gazprom orosz állami gázkonszern megerősítette, hogy a nap folyamán csak 72 millió köbméter gáz halad át Ukrajnán keresztül Európába. Előző nap ugyanez a volumen még 95,8 millió köbméter volt.

A német kormány szerint a gázellátás felügyeletével megbízott válságstáb szorosan figyeli a helyzetet.

Szakértők szerint két-három napra van szükség ahhoz, hogy megítéljék a tranzitstop hatását.

Az illetékes osztrák hatóságok szerint egyelőre semmilyen hatás nem észlelhető Ausztriában sem. Egyedül a baumgarteni szállítási csomópontnál jelezték, hogy csekély mértékben mérséklődött a gázáramlás, az ellátásra azonban ez nincs semmilyen hatással.

Egyelőre Moldovában sem észleltek semmilyen ellátási problémát – tájékoztatott a Moldovagaz moldovai gázelosztó vállalat szóvivője.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×