eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 23: (RUSSIA OUT) Russian Presidential Press Secretary Dmitry Peskov speaks during Vladimir Putins annual press conference at the Moscow Manege on December 23, 2021, in Moscow, Russia. More than 500 journalists were invited to Vladimir Putins end-of-year marathon press conference. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

Oroszország része lehetne a herszoni régió, Dmitrij Peszkov is megszólalt

A Herszon régió oroszbarát vezetése Vlagyimir Putyin elnökhöz kíván fordulni azzal a kéréssel, hogy fogadja be a térséget az Orosz Föderációba - jelentették szerdán orosz hírügynökségek.

Az Ukrajna déli részén fekvő Herszon vezetője, Kirilo Sztremouszov, a herszoni katonai-polgári közigazgatás frissen kinevezett helyettes vezetője azt szeretné, ha a régió az év végére teljes mértékben az orosz törvények hatálya alá kerülne.

Sztremouszov hozzátette, hogy Herszon megyében a rubelt forgalomba hozó bank május végéig megkezdi működését, és a jövőben integrálni fogják az orosz központi bankba.

A régió sorsával kapcsolatban később a TASZSZ orosz hírügynökség idézte a Kreml szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot, aki azt mondta, hogy a Herszon régió lakóinak maguknak kell eldönteniük, hogy kérik-e a térség Oroszországhoz való csatlakozását vagy sem, ráadásul ennek a lehetőségnek egyértelmű jogi indoka kell legyen.

"Egy ilyen sorsdöntő döntésnek abszolút világos jogi hátterűnek, jogilag megalapozottnak és abszolút legitimnek kell lennie, ahogy az a Krím esetében is történt" - tette hozzá a szóvivő.

Újságírók rákérdeztek arra is, hogy a Kreml szerint helyes lenne-e népszavazást tartani az ügyben, ahogy az 2014-ben a Krím esetében történt. Erről Peszkov nem akart beszélni.

A Herszon régió a Krím északi szomszédja Dél-Ukrajnában.

Az ukrán védelmi minisztérium két napja arról számolt be, hogy a Herszon régió elfoglalására készülhetnek orosz erők.

Herszon volt az első nagyváros, amely orosz kézre került - már a háború elején, márciusban elfoglalták. Ezután menesztették a város addigi polgármesterét, fizetőeszközként bevezették a rubelt és azóta blokkolják az ukrán televíziós csatornákat. A régió stratégiailag fontos, mivel része a szárazföldi kapcsolatnak a Krím-félsziget és az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szeparatista területek között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×