eur:
387.04
usd:
355.95
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Brit választások: a Labour már nem tárgyal a liberálisokkal, "közel a liberális-tory egyezség"

Eredmény nélkül befejeződtek a múlt heti választásokon második helyre szorult brit Munkáspárt és a Liberális Demokraták tárgyalásai az esetleges közös kormányalakításról, így a liberálisok most már csak a legnagyobb alsóházi frakciót adó Konzervatív Párttal tárgyalnak. Kedd esti értesülések szerint e két párt már "nagyon közel jár" a megegyezéshez, és Gordon Brown munkáspárti miniszterelnök akár még kedd éjszaka bejelentheti lemondását II. Erzsébet királynőnek.

A liberálisok a két másik parlamenti erővel párhuzamosan tárgyaltak egy esetleges koalíciós megállapodásról, mivel a múlt csütörtöki brit parlamenti választásokon - 36 éve első ízben - egyik nagy párt sem szerzett elégséges mandátumot az önálló, abszolút többségre alapuló kormányalakításhoz.

Downing Street-i források azonban a BBC-nek kedden félhivatalosan elmondták: a Labour és a liberálisok megbeszélésein nem született egyezség, és erre nincs is kilátás.

Így egy lépéssel közelebb került annak a lehetősége, hogy Nagy-Britanniának hetven év óta először koalíciós kormánya legyen a konzervatívok és a liberálisok részvételével.

A Sky News hírtelevíziónak kedd este Vince Cable, a Liberális Demokraták árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje az mondta: "nagyon-nagyon közeli" a megállapodás a két párt között, bár azt nem fedte fel, hogy a kormányzati együttműködés milyen formát öltene.

A tv-társaság forrásai szerint Brown esetleg még kedden felkeresi a Buckingham-palotában az uralkodót, hogy benyújtsa lemondását a miniszterelnöki tisztségről, de megvárja, hogy a konzervatív-liberális megállapodás hírét hivatalosan megerősítsék.

Brown már előző nap bejelentette, hogy távozni kíván az 1997 óta kormányzó Munkáspárt éléről is.

A Sky News úgy tudja, hogy a politikus - miután megválasztották utódját a párt élén - lemond alsóházi képviselői mandátumáról is, és visszavonul a politikától.

Gordon Brown 1983 óta parlamenti képviselő, és 2007 nyara óta áll a Munkáspárt és a kormány élén.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×