eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Vereséget szenvedett a konzervatív-liberális koalíció Észak-Rajna-Vesztfáliában

Vereséget szenvedett a konzervatív-liberális koalíció az észak-rajna-vesztfáliai tartományi parlamenti választásokon.

Az első előrejelzések szerint a szociáldemokrata-zöld ellenzék több szavazatot szerzett, mint a Jürgen Rüttgers kereszténydemokrata miniszterelnök vezette konzervatív-liberális kormányzati szövetség, de többségi kormányt a jelek szerint a jelenlegi ellenzék sem tud alakítani.

Az előrejelzések szerint a CDU a szavazatok 34,5, az ellenzéki SPD pedig a voksok 34,4 százalékát szerezte meg. A szavazás győztese az ellenzéki Zöldek pártja, amely 12,5 százalékkal megkétszerezte szavazóinak számát a legutóbbi választások óta. A szavazatok 6 százalékával először bejutott a düsseldorfi törvényhozásba a Baloldal pártja is. A vasárnap voksolás vesztese a szabad demokrata FDP, amely mindössze a voksok 6,6 százalékát szerezte meg az országos választásokon elért, csaknem 15 százalékához képest.

A csaknem 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában vasárnap tartották a helyi törvényhozási választásokat. A szavazás az első politikai erőfelmérést jelentették a tavaly őszi országos parlamenti választások óta, amelyek eredményeként szövetségi szinten a konzervatívok és a liberálisok alakíthattak kormányt. Épp ezért szakértők úgy vélekedtek: a vasárnapi választásokon a szavazók az országos koalíció munkájáról is - meglehetősen lesújtó - véleményt alkottak.

Az előrejelzések szerint egyelőre csak az bizonyos, hogy a választók leváltották a helyi konzervatív-liberális koalíciót. Azt azonban egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában milyen kormány alakul. A kora esti adatok szerint többségi kormányzásra csak egy konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciónak vagy pedig egy esetleges hármas koalícióknak van esélye.

A választás kimenetele rendkívüli módon megnehezítheti az országos koalíció munkáját. Az ugyanis a düsseldorfi szavazás eredményeként elvesztette eddigi többségét a német parlament felsőházában, a Bundesratban. Ennek következtében pedig jelentős mértékben megnehezülhet a kulcsfontosságú törvénytervezetek elfogadása, különös tekintettel az adóügyekre, az egészségügyre, az oktatásra és az atomenergia hasznosítására.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×