eur:
394.34
usd:
370.5
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország cégtársa beszél a PwC (Pricewaterhouse Coopers) könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó cég régiós konferenciáján a Magyar Tudományos Akadémián 2015. november 19-én, ahol a közép- és kelet-európai országok áfacsalás-elleni közös fellépési lehetőségeit vitatják meg nemzetközi és hazai szakértők.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Váratlanul kevés magyar vállalatot érintett hátrányosan a világjárvány

Világjárvány, szakemberhiány, árfolyam-ingadozás, bizonytalan gazdasági növekedés, kiberfenyegetettség – sorrendben ezektől tartanak a legjobban a PwC által megkérdezett magyar vállalatvezetők.

Magyarországon a megkérdezett cégvezetők 65 százaléka szerint a globális és a magyar gazdaság növekedési üteme is gyorsulni fog, minden második vállalatvezető pedig létszámnövekedéssel kalkulál az idén – közölte a PwC Magyarország.

A PwC Magyarország idén tizedik alkalommal kérdezte meg a hazai vállalatvezetőket, az iparágukkal összefüggő várakozásaikról és növekedési lehetőségeikről. A kutatásba, amely 2020 októbere és 2021 januárja között zajlott, 240 magyarországi vállalat vezérigazgatóját vonták be, akik egyebek mellett az autóiparban, a gyógyszer- és egészségiparban, a technológia-, infokommunikáció- és szórakoztatóiparban tevékenykednek.

A közleményben Koncz Barbara, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának cégtársa elmondta, hogy a felmérés alapján

a vállalatok 38 százalékát nem érintette hátrányosan a járványhelyzet.

Azok a vállalatok, amelyek működésére negatívan hatott a pandémia, a legtöbben 2022-re teszik, hogy teljesítményük eléri a járvány kitörése előtti szintet.

A GDP-vel és a vállalat árbevételével összefüggésben a legtöbben úgy vélekednek, hogy

2020 volt a "szűk esztendő", 2021-re gyors kilábalást várnak

– tette hozzá Koncz Barbara, aki szerint a felmérés rámutatott, hogy a járvány okozta válságot átmenetinek érzik a cégvezetők, amely kezelésének kulcsa a képzett, jó egészségnek örvendő szakképzett munkaerő, a digitalizáció, valamint a kockázati tényezők vállalati stratégiába építése lesz.

A vállalatvezetők növekedési terveiből kiderült, hogy a válaszadók 78 százaléka működési hatékonyságának javításával, 59 százalékuk pedig új termék vagy szolgáltatás piacra dobásával kívánja biztosítani cége nyereségességét a következő 12 hónapban.

A közleményben Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország vezérigazgatója elmondta, a magyar vezérigazgatók több mint háromnegyede digitális transzformációra tervez többet költeni, 77 százaléka költséghatékonysági kezdeményezésekbe invesztál. Az viszont nem jó hír, hogy csökkent a külpiaci fókusz, ugyanis a digitális transzformáció mellett az export a legjobb eszköz a sikerhez – tette hozzá Lőcsei Tamás.

A PwC elemzése azonban a cégvezetők aggodalmaira is rámutatott: a válaszadók mintegy 82 százalékánál a kockázati tényezők rangsorában első helyen a pandémia és más egészségügyi járványhelyzet okozta fenyegetettség áll. A világjárványt a szakemberhiány és az árfolyam-ingadozás követi, nyomában a bizonytalan gazdasági növekedéssel és a kiberfenyegetettséggel. Mindezek mellett a válaszadók 50 százaléka a növekedő adóterhektől tart, ami az előző évhez képest 30 százalékpontos növekedés, valós veszélynek tartják, hogy a pandémia alatt bevezetett gazdaságfenntartó támogatásoknak ez lesz a forrása.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×