eur:
391.55
usd:
362.16
bux:
65894.79
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor
Nyitókép: pixabay

Világszerte gond, hogy egyre drágább az élelmiszer

Termelési, időjárási csapások és logisztikai nehézségek sora miatt hónapok óta kitartóan drágulnak az alapvető élelmiszerek világszerte. A fejlődő világ országaiban pedig a jövő évi termelést veszélyezteti, hogy a gazdáknak választaniuk kell a saját élelmezésük és a vetőmagok vásárlása között.

A világ kevésbé fejlett régióiban olyan élelmiszerhiányt okozhat a gazdasági válság és az árak emelkedése, hogy nagyságrendekkel több áldozata lehet, mint magának a koronavírus-járványnak – írta a Világgazdaság. A lap a kínai statisztikai hivatal adataira hivatkozva írja, hogy a fogyasztói árak növekedésének üteme lassult augusztusban az előző hónaphoz képest, 2,4 százalék volt éves alapon, ezen belül azonban az élelmiszerek ára 11,2 százalékkal emelkedett.

Még rosszabb a kép, ha az egyes élelmiszerek drágulását vizsgáljuk:

az afrikai sertéspestis miatt augusztusban 52 százalékkal volt drágább a sertéshús, mint egy éve

- igaz, júliusban még 85,7 százalékos volt az áremelkedés mértéke.

A járvány miatti lezárások takarmányozási nehézségeket okoztak, az miatt elpusztult állományok a tojás árára is rányomták a bélyegüket: az alacsony készletszintet meghaladó szezonális kereslet miatt egy hónap alatt 11,3 százalékkal drágult augusztusban. A zöldségfélék 6,4 százalékos egy hónap alatti áremelkedését pedig a termelést nehezítő helyenként szélsőségesen forró és esős időjárás okozta.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint

az alapvető élelmiszerek árai augusztusban már a harmadik egymást követő hónapban emelkednek globálisan,

méghozzá a határozott kereslet és a gyengébb dollár miatt. A Világbank elemzői szerint azonban inkább az állhat a háttérben, hogy a pandémia miatt sok helyen megszakadtak az ellátási láncok, az élelmiszerek termelését befolyásoló egyéb gazdasági problémák jelentkeztek, helyenként pedig a kifizetések is akadoztak.

Az Olam International vállalat agráripari felmérése szerint az általuk Afrikában és Indonéziában megkérdezett 2400, kakaót, kávét, szezámot, gyapotot és más növényeket termesztő gazda 70 százaléka jelezte, hogy kevesebb élelmiszert tud venni, mivel az előző négy hónapban a szokásosnál alacsonyabb volt a jövedelme. Elsősorban a kijárási korlátozások és az élelmiszerár-emelkedés miatt voltak kénytelenek kevesebb alapvető élelmiszert venni.

A Világbank szerint, ha a gazdák saját magukat sem tudják megfelelően ellátni, az élelmiszer-vásárlást tehetik az első helyre a jövőbeni magvetés rovására, élelmiszerhiányt okozva a későbbiekben. A mezőgazdasági ráfordítások visszaesése, a munkaerőhiány vagy a műtrágyák és a vetőmagok piacainak zavarai visszavethetik a következő szezon termését, és akár súlyos élelmiszer-ellátási problémákhoz vezethetnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
Felpörgetné a lőszergyártást Moszkva, megakadhat az orosz nyomulás Avgyijivkánál – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Felpörgetné a lőszergyártást Moszkva, megakadhat az orosz nyomulás Avgyijivkánál – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2024-ben 2,7 millió tüzérségi lövedék gyártását tervezi – számolt be Vagyim Szkibitszkij vezérőrnagy, az ukrán védelmi hírszerzés helyettes vezetője a Kyiv Independent beszámolója szerint. Ez a mennyiség annak fényében ijesztő lehet Kijevben, hogy az ukránok mekkora mennyiséggel számolhatnak idén. Az orosz erők tovább folytathatják a nyomulásukat Avgyijivka térségében, de a talajviszonyok jelentősen lassíthatják a hadműveleteket. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×