Infostart.hu
eur:
387.31
usd:
330.75
bux:
109536.88
2025. december 19. péntek Viola
Nyitókép: pixabay

Világszerte gond, hogy egyre drágább az élelmiszer

Termelési, időjárási csapások és logisztikai nehézségek sora miatt hónapok óta kitartóan drágulnak az alapvető élelmiszerek világszerte. A fejlődő világ országaiban pedig a jövő évi termelést veszélyezteti, hogy a gazdáknak választaniuk kell a saját élelmezésük és a vetőmagok vásárlása között.

A világ kevésbé fejlett régióiban olyan élelmiszerhiányt okozhat a gazdasági válság és az árak emelkedése, hogy nagyságrendekkel több áldozata lehet, mint magának a koronavírus-járványnak – írta a Világgazdaság. A lap a kínai statisztikai hivatal adataira hivatkozva írja, hogy a fogyasztói árak növekedésének üteme lassult augusztusban az előző hónaphoz képest, 2,4 százalék volt éves alapon, ezen belül azonban az élelmiszerek ára 11,2 százalékkal emelkedett.

Még rosszabb a kép, ha az egyes élelmiszerek drágulását vizsgáljuk:

az afrikai sertéspestis miatt augusztusban 52 százalékkal volt drágább a sertéshús, mint egy éve

- igaz, júliusban még 85,7 százalékos volt az áremelkedés mértéke.

A járvány miatti lezárások takarmányozási nehézségeket okoztak, az miatt elpusztult állományok a tojás árára is rányomták a bélyegüket: az alacsony készletszintet meghaladó szezonális kereslet miatt egy hónap alatt 11,3 százalékkal drágult augusztusban. A zöldségfélék 6,4 százalékos egy hónap alatti áremelkedését pedig a termelést nehezítő helyenként szélsőségesen forró és esős időjárás okozta.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint

az alapvető élelmiszerek árai augusztusban már a harmadik egymást követő hónapban emelkednek globálisan,

méghozzá a határozott kereslet és a gyengébb dollár miatt. A Világbank elemzői szerint azonban inkább az állhat a háttérben, hogy a pandémia miatt sok helyen megszakadtak az ellátási láncok, az élelmiszerek termelését befolyásoló egyéb gazdasági problémák jelentkeztek, helyenként pedig a kifizetések is akadoztak.

Az Olam International vállalat agráripari felmérése szerint az általuk Afrikában és Indonéziában megkérdezett 2400, kakaót, kávét, szezámot, gyapotot és más növényeket termesztő gazda 70 százaléka jelezte, hogy kevesebb élelmiszert tud venni, mivel az előző négy hónapban a szokásosnál alacsonyabb volt a jövedelme. Elsősorban a kijárási korlátozások és az élelmiszerár-emelkedés miatt voltak kénytelenek kevesebb alapvető élelmiszert venni.

A Világbank szerint, ha a gazdák saját magukat sem tudják megfelelően ellátni, az élelmiszer-vásárlást tehetik az első helyre a jövőbeni magvetés rovására, élelmiszerhiányt okozva a későbbiekben. A mezőgazdasági ráfordítások visszaesése, a munkaerőhiány vagy a műtrágyák és a vetőmagok piacainak zavarai visszavethetik a következő szezon termését, és akár súlyos élelmiszer-ellátási problémákhoz vezethetnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Raklapmáglyák, térdig érő krumpli és zeller – apokaliptikus állapotokat hagytak maguk után a céljukat elérő gazdák Brüsszelben

Nem köt az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodást Dél-Amerikával, ezt a célt a gazdák elérték, de Brüsszel városa nagy árat fizetett ennek kikényszerítéséért, a belga fővárosban megbénult a közlekedés, buszok rekedtek a traktorok közé, csak gyalogosan és kerékpárral lehet közlekedni. A csúcson kiderült, miből gondolja az EU visszafizethetőnek azt a kölcsönt, amelyet most Ukrajnának ad. Helyszíni tudósítás.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.19. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Az önkormányzati helyiségek kiaknázatlan aranytartalékot jelentenek

Az önkormányzati helyiségek kiaknázatlan aranytartalékot jelentenek

A nem lakáscélú önkormányzati helyiségekkel kapcsolatos gazdálkodás problémáiról és az abban rejlő lehetőségekről szóló hétrészes cikksorozatunk előző részében lefektettük a hatékony helyiséggazdálkodás alapjait: a portfóliószemléletű vagyonstratégiát, az adatvezérelt portfólió kialakítását és a rugalmas szabályozási keretet. Most a rendszer operatív eszköztárára térünk át – azokra a konkrét módszerekre, amelyek a mindennapi működésben valóban meghatározzák a teljesítményt, úgy mint az árazási logika, a napi működési rendszer felépítése, valamint az értékesítés megszervezésének módja. Azt is bemutatjuk, miként lehet mindezt valós körülmények között, kontrollált kísérleti környezetben tesztelni egy pilotprogram segítségével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×