eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
London, 2017. február 1.A brit parlament épülete, amelyben az alsóház a Brexit-folyamat elindításához szükséges parlamenti határozattervezetet vitatja meg Londonban 2017. február 1-jén. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

London az éhínség elleni globális harc élére állna

Kormányátalakítás után globális fellépést sürgetnek a britek a koronavírus-járvány megfékezése, illetve az éhezés ellen a fejlődő országok megsegítése érdekében. Bejelentettek egy 119 millió fontos segélycsomagot is a Száhel-övezet és a közép-afrikai országok éhezőinek megsegítésére.

Az Egyesült Királyság nemzetközi fellépést sürget a világ legszegényebb embereinek megsegítése, a koronavírus és az éhínség veszélyétől való megóvása érdekében, mivel ez egyre több közvetlenül az országot érintő problémát okoz, beleértve a terrorizmust és a migrációt is - közölte Dominic Raab brit külügyminiszter, aki e cél elérése érdekében felajánlotta a brit diplomáciai és segélyezési tapasztalatokat is. Mindezt annak kapcsán tette, hogy szeptember másodikától összevonták a Brit Külügyminisztériumot és a Brit Nemzetközi Fejlesztési Minisztériumot, és így létrejött a Brit Külügy- és Fejlesztési Minisztérium (Foreign, Commonwealth & Development Office / FCDO). A tárca közleménye szerint

az új szervezeti felépítés tükrözi az Egyesült Királyság azon törekvését, hogy a jövőben - diplomáciai erejét és segélyezési szakértelmét ötvözve - még hatékonyabban tudja kezelni a különböző globális kihívásokat.

A közlemény szerint a koronavírus-járvány, a különböző nemzetközi konfliktusok, a sáskajárás és a klímaváltozás miatt idén világszerte 250 millió embert fenyeget extrém éhezés, egyebek között Jemen egyes részein, Dél-Szudánban, Nigériában és Burkina Fasóban nagyon súlyos a helyzet. A nemzetközi közösség beavatkozása híján még több ember halhat meg az éhezés és különféle betegségek miatt, ráadásul a koronavírus-járvány terjedése is fokozódhat nemcsak a fejlődő országokban, de világszerte.

Ezért az Egyesült Királyság egy új, 119 millió fontos segélycsomagot is bejelentett,

amelyet a Jemenben, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Szomáliában, a Közép-Afrikai Köztárságban, a Száhel-övezetben, Dél-Szudánban és Szudánban extrém éhezés veszélyének kitett 6 millió ember megsegítésére szánnak. Emellett együttműködnek az UNCEF-fel az alultápláltság és a csecsemőhalandóság csökkentésére indított új programban is Afrikában, illetve Bangladesben, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Pakisztánban és Afganisztánban.

Az ország eddig mintegy 774 millió font támogatást ajánlott fel a koronavírus elleni globális harchoz, továbbá az egyik legnagyobb támogatója annak a vakcinaszövetségnek, amely a szegényebb országok oltáshoz való hozzáférését segíti.

A külügyminiszter kinevezte továbbá Nick Dyert, hogy a UK első éhínség elleni és humanitárius ügyi különmegbízottjaként előmozdítsa az éhínség elleni fellépést, együttműködve az ENSZ szervezetei mellett a civil szervezetekkel és más adományozókkal, donorokkal. Az ország egyébként a nemzeti jövedelme 0,7 százalékát fordítja segélyezésre.

A közlemény szerint az Egyesült Királyság a G7 országcsoport soros elnökeként, illetve az ENSZ következő, 2021-es nagy klímakonferenciájának házigazdájaként egyaránt arra ösztönzi majd a nemzetközi közösséget, hogy támogassák a fejlődő országokat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×